• öncelikle bütün tersliklerin vücut bulmuş hali bugün bu ekspres oldu. iki kere kısa-uzun beklemeler yaşadık. birincisinde çukurhüseyin istasyonunda (emin olmamakla birlikte) yarım saat, ikincisinde yani soğucak istasyonunda tam üç saat bekledik. başta, önümüzde yük vagonu olduğunu söylediler, sonrasında kar yağışı sebebi ile ağaçların raylara devrildiğini.

    kontrol odasında sigara içen görevliler, çekmeyen şebekeler (ailelerimize haber vermek için elbette), bir kaç denyo yolcu sayesinde tarihinin garip yolculuklarından biri olmuştur diye tahmin ediyorum. saat 08.49 da balıkesir'de başlayan yolculuğumuz, 14.02 itibari ile savaştepe istasyonunda devam etmekte. bu gidişle izmir'e seneye gideriz.

    selam edilecekler listesi:
    -sevgilisi, sapığı her aradığında yanımdaki kızın "yaaağ arama beni lütfeğn" deyişine, ama karşı tarafın inatla arayıp, kızında telefona cevap verişine,
    - uçağın pilotunu alkışlamak gibi, tren üç saat sonunda hareket etti diye alkış tutanlara,
    - koltuk üstü rafları boş olmasına rağmen, koridorlara küçük valizlerini bırakanlara,
    - diz boyu kar görünce "yalnız iyi yağmış", "voooo! ne çok yağmış be", "çok yağdırmış yarebim" diye muhabbet çeviren teyzelere,
    -kötü niyetlerinden değil ancak etrafındaki yolculara laf atıp, üzerlerinden muhabbet çeviren delikanlılara,
    -yanımdaki kezbana.

    yeni bir tren içi dedikodusuna göre bu hat üzerinde son 10 yıldır böyle bir olay görülmemiş.
  • çiğli'nin artık izmir şehir içinde kaldığını varsayarsak şehrin pek de uzağına bırakmayan bir hattır. hele bergama, şakran, aliağa, foça, menemen taraflarında oturuyorsanız tadından yenmez.

    izmir istanbul arasını 7 saat 30 dakikaya (net yolculuk süresi 6 saat 53 dakika) indirip, yolculuk ücretini de feribot+tren 30 ytl gibi bir fiyata sunduğu için neden yapmakta bu kadar geciktiler diye serzenişte bile bulunabileceğimiz bir seferdir. buna benzer bir servis varan tarafından yıllardır verilmekteydi. hem toplam süreyi kısaltmak hem de genel yolculuğun konforunu feribot ile arttırmak açısından çok avantajlıydı. şimdi bunun üstüne bir de tren yolculuğunun keyfi eklenecek. (bkz: yemekli vagon)
  • adnan menderes havalimanı ile de gaziemir ile de uzaktan yakından ilgisi olmayan trendir.

    (bkz: başkasıyla karıştırdınız sanırım)
  • bir süredir sefer yapmıyordu, ama tcdd sitesinde hat aktif görünüyordu. tcdd'ye sorduğumda ise şu cevabı aldım:

    --- spoiler ---
    "16.05.2022 tarihi itibarıyla soma-akhisar parkurunda tcdd altyapı md.tarafından yol çalışması yapılacağından izmir-bandırma trenleri yıl sonuna kadar sonlandırılmıştır."
    --- spoiler ---

    halbuki aynı parkurdan her gün izmir mavi treni ve ege ekspresi geçiyor. üstelik izmir mavi ve ege ekspresinin aksine 6 eylül ekspresinin (ve aynı şekilde 17 eylül ekspresi) trenleri dizeldi, yani kendi kendine gidebiliyordu.

    otobüs fiyatlarının uçtuğu şu devirde böyle bir bahaneyle hattı durdurmak büyük rezillik.
  • bandırma - izmir (çiğli) arasında sefere konulmuş olan yeni tren. bandırma'dan 09.30'da hareket ediyor ve 14.23'de çiğli'ye varıyor. çiğli'den basmane ve karşıyaka'ya otobüs servisleri mevcut. dönüş de aynı şekilde 15.05 çiğli kalkış, 19.58 bandırma varış.

    trenin hızlı feribot ile bağlantısı da var ve sanırım şu anda tcdd garlarından istanbul - izmir kombine bileti alabiliyorsunuz. yenikapı kalkış: 07.00 bandırma kalkış 20.30 yenikapı varış 22.30 - 22.45 gibi.

    açıkçası istanbul - izmir seyahati için çiğli'den yapılması gereken otobüs aktarması da düşünüldüğünde çok da kullanışlı gözükmedi bana. ama istanbul - balıkesir - istanbul hattında seyahat edecekler bence seçenekleri arasına bu bağlantıyı mutlaka almalı. çünkü yenikapı'ya kolay ulaşacağınız bir yerde oturuyorsanız, balıkesir otogarı'nın konumunu da düşündüğümüzde otobüsle gitmeye göre 1.5 hatta belki 2 saat kazanacaksınız.
  • rock tatili 2009 çıkışı denediğim tren seferi.

    tabi o vakitler ulukent kalkışlı olduğundan dolayı gar çalışanı vaktinde beni uyarmasaydı, az kalsın basmane'den kalkan servisi kaçırabilir ve 17 liramı buhar edebilirdim. (şimdi o para ile salaş bir barda güzel bir birayı anca alabiliyorsun.)
  • özellikle bahar ve yaz aylarında yolculuk etmesi pek hoş olan tren. geçtiği güzergahın tümüne hakim olan doğa manzaraları tercih edilesi kılıyor. savaştepe dolayları yemyeşil, tamamen ormanlık. manisa ili ise bereketli topraklarla dolu. kocaman üzüm bağlarının içinden geçmek ayrı bir zevk.

    ayrıca neredeyse hiç rötar yapmamasıyla takdiri hak ediyor. ağustos ayında yolculuk yaptım. tren 1 dakika gecikti, dönüşte ise 4 dakika erken vardık. daha sonra yaptığım birçok yolculukta da bu duruma şahit oldum.

    özetle, kardeşi 17 eylül ekspresi ile birlikte şiddetle önereceğim trenler listesinde ilk sıralardadır.
  • izmir adnan menderes havalimanı'na gitmek için tren araştırmaya başlayıp en uygun saatin 6 eylül ekspresi'ne ait olduğunu öğrenerek bir adet bilet aldım bu trenden. zaten gaziemir'e gidecektim kısa bir yolculuktu yani kötü de olsa olurdu lakin tren hiç bildiğim trenler gibi değil. bildiğim trenler de mersin adana arası trenler zati. herneyse gayet iyi görünümlü bu trene bindiğimde demir yığınından çok metromsu bir trenle seyahat edeceğimi farkettim. yaptığım ufak çaplı bir araştırmayla bandırma üzerinden istanbul'a gittiğini öğrendim. fiyatı da uygun ayrıca bandırma üzerinden gittiği için otobüsten daha kısa sürüyor yolculuk. tek kötü yanı yolcuları. tatillerde falan olsa öğrenci ağırlıklı olabilir belki ama ara zamanlarda biraz varoş yolculara sahip gördüğüm kadarıyla. tabii yemekli vagonla daha farklı olabilir durum bilemiyorum.
  • yeni verdikleri raybüs müdür nedir ne birşeyse çok kötü bir tren aklı olan binmez ona 6 saat bandırmadan izmire geri geri gidilir mi lan kusmamak için kendimi zor tuttum.(bkz: ters yolculuk sonucu baş dönmesi)
hesabın var mı? giriş yap