• 7.05 tir. abd nin yaklaşık 3 trilyon dolar parasal genişileme yapmasına, abd de faizleri sıfıra düşürmesine rağmen doların yükselmesinin nedeni merkez bankası döviz rezervlerinin yok denecek kadar azalmış olmasındandır.
  • cds (bkz: (#11988031)) primi ile birlikte okunması gereken kur.
  • faiz bu seviyede kaldığı sürece,ucu çok açık olan doviz kurudur.
    7.10 seviyesini rahat geçer. müdahale edecek ne hamlemiz, ne de gücümüz kaldı.

    edit :7.20 seviyesini görmüştür.
  • tl'nin olumsuz fiyatlandığı bir gün. emsal para birimlerinden rus rublesi -%1,11, meksika pesosu -%0,83 endonezya rupiahı -%0,10, hint rupisi -%0,24, brezilya reali -%1,17, güney afrika randı -%0,54 iken tl'de düşüş %1,2 civarında.)

    yurt dışı finansal kuruluşlara bütün tl plasman işlemlerin limiti öz kaynakların%0,5 olarak belirlendi yani bddk yabancıların tl'e ulaşmasını zorlaştıran yeni bir karar aldı ki hali hazırda bayağı zordu.etkisini londra swap faizlerinden takip etmek gerekir. (bddk neden yabancıların tl'e ulaşmasını istemiyor)
  • bbdk kararı sonuxu değiştirmeyecek harbi para yok oğlm
  • 7.09 la yoluna devam eden. rekora az kaldı
  • bddk’nın kararı da pozitif etki etmez ise ki bu gece sığ piyasada belli olmaz, daha da güçlü şekilde yukarı atacak kur. sabah piyasalar açılsın durum netleşir. fed faizleri sıfırlamışken bu kur bu seviyedeyse olası bi faiz artırımında çok farklı rakamları konuşuruz.

    en son bddk buna benzer bi karar aldığında cds fırlamıştı, aynısı olursa ki muhtemel o zaman seyredin. alınan karar pozitif etki etmezse yarın borsadaki inlemeler taaa fizandan duyulur.

    uzun zamandan beri satışla baskılanan kur artık baskılanamayacak duruma geldiğinde ki eksi rezervler bunu işaret ediyor olası bir kur şoku da muhtemel.

    mevcut durumda kuru düşürecek tek enstrüman faiz ki uzun vadede zararlarını hepiniz biliyorsunuz. kur şoku sonrası yüzde 25’lere fırlayan faiz, bugünün enflasyonunun, işsizliğinin, kurun sebebi.

    iki ucu boklu değnek bakalım ne yapacaklar.
  • saat 04:47, an itibariyle 7.09 olan kurdur.

    ayrica 2013 yilinda dolar try karsisimda 7.2 olacak diyen ingiliz ekonomist tim lee'nin dedigine geldik mesaji veren kurdur.

    bakalim ne demis tim abimiz,

    new york times gazetesi yedi yıl önce ‘her şeyin iyi gittiği bir dönemde’ türkiye’nin ekonomik krize sürükleneceği, doların 7.2 tl’ye yükseleceği ve 100 milyar dolarlık bir kurtarmaya ihtiyaç duyulacağı tahmininde bulunan ekonomist tim lee ile konuştu. tim lee, o dönemde bu öngörüsü nedeniyle fazla sert bulunduğunu ve müşteri kaybettiğini anlattı; mevcut krizin yayılacağı yorumunu yaparak, “bu kez yaşanacak şey bir bankacılık krizi olmayacak, mali piyasa krizi yaşanacak. ve bunun olacağından çok eminim” dedi.

    new york times bu makale hakkında şu yorumu yaptı: “dünya çapındaki merkez bankaları o dönemde, mali krizden sonra ayaklanma mücadelesi veren ekonomilerine para pompalıyordu. lee ise türk bankalarının hızla büyüyen türk şirketlerine borç verebilmek için dolarla borç aldığını fark etti. aynı zamanda, türkiye ekonomisinin yabancı yatırımcılardan gelen fonlara giderek daha bağlı olmaya başladığını gördü. bu durumun, 1997’deki asya mali krizinden önceki yıllarda tayland’da olanlara benzediğini fark etti. yatırımcılara gönderdiği aylık notlarda da türkiye meselesine ve oradaki risklere değinmeyi sürdürdü.”

    ‘dolar 7.2’ye çıkacak’

    lee, 2013’teki bir bülteninde ise daha somut bir öngörüde bulundu: o dönem değeri 1.9 tl olan doların 7.2 tl’ye çıkacağını yazdı. new york times’ın ifadeleriyle, “o zamanlar türkiye ekonomisi kıpır kıpırdı. bir çöküş ihtimali çok uzak görünüyordu. tl’nin 7.2 dolara çıkması gülünç görünüyordu. insanların, lee’nin kulağa fantastik gelen uyarısını gözardı etmesi kolaydı.”

    burasi cokomelli

    karamsar bir tablo çizdiği için müşteri kaybettiğini de gizlemeyen lee, “zorlu bir süreçti. çok sert konuştuğum için çok fazla müşteri kaybettim” diyor.

    ancak lee, kıyamet senaryosundan da geri adım atmıyor: küresel nakit akışının duracağını, doların değerinin tavan yapacağını ve bir dizi mali el koymanın gerçekleşeceğini düşünüyor.
  • evet ile güçlü türkiyee, aydınlık bir gelecek içiin
  • teknik analizlerin neredeyse hepsi uçuyor. bantlar, fincanlar, üçgenler... ay içinde 7.30'lara düzeltme koyanlar var ki bunların bile iyimser kaldığı oluyor. tarihi rekorun görüldüğü bir dönemde, ilk kez gann'cılar ve harmonikçilerin bile kesişebildiğini gördüm. zorlama olsa da.

    merkez bankası ise dünyaları sattı, takip edenlerin malumudur, satışa da devam edecek. hafta kapanışına kadar atabilecekleri tüm kurşunları atacaklar gibi görünüyor. bu geceki bddk kararı da önemli. usd, globalde artarken swap anlaşmasının arkaplanını bilme şansımız hiç yok. bayrama iyi bir yerde kapatmaya çalışıp harıl harıl çözüm aramaları lazım ama çok zor olacaktır. çok ilginç şeyler olabilir.

    öyle çok da bir param yok, salgından sonra işe dönebilirsek eğer yine her şeyi dolarla alacağım zaten, yani artsa bile kazanmış olmayacağım, trader falan değilim, ekmeğimin derdindeyim (glutensiz). sadece kendimi korumak için bsmv kesintisini de kuruşu kuruşuna denk getirerek hepsini dolara çevirdim. kendi, küçük masamda all-in yaptım, merakla takip ediyor olacağım. zaten az anlıyordum ama bu sefer, her şey daha bir muallak. bize giren girmiş zaten, afedersiniz. hayırlısı...

    önemli not: bu entry, hiçbir yatırım tavsiyesi içermemektedir. sallama amaçlıdır.
hesabın var mı? giriş yap