• imkansızdır. ulan adamlar planlarını uzun vadeli yapmış, o kadar saray yaptılar kendilerine. 2030 a kadar gideceklerini sanmıyorum. amerika ne zaman fişini çekerse o zaman inecekler iktidardan. daha vakitleri var 3 seçim daha götürür.
  • akpyi 80bin oy ile mhp veyahut hdp ile koalisyona itmektir esasen. hankısı daha kötü bilemiyorum. mutsuzca surat. cehapeyle koalisyona girmez çümkü cehape zihniyeti ile koalisyona girerse bi sonraki seçimlerde şanlı dypmiz birinci parti olarak siyasete geri döner.
  • özet :
    hdp barajı geçemezse : akp : 330 chp+mhp : 220 mv
    hdp barajı geçerse : akp : 260 chp+mhp+hdp : 290 mv (yani ak partimizin mv sayısı diğerlerinden az olur, istediğimiz yasayı istediğimiz gibi geçiremeyiz, mesela başganlık sistemine geçemeyiz. yani yarrayering)

    o yüzden ne yapıyoruz, ak partimizin muvaffakiyeti için atayistlerin hdp'ye değil chp'ye oy vermesini sağlıyoruz.

    (bkz: beyin bedava)
  • hdp barajı geçince 70 milletvekiline nasıl çıkıyor birisi iyice bi açıklarsa ciddiye alabileceğim iddia.

    edit:
    (bkz: #48671218)
    (bkz: #48672154)
    (bkz: #48673405)
  • hdp'nin 10 ağustos'ta aldığı oyları bir daha alamayacağı için hayal olan önerme.

    tahminim hdp'nin alacağı oy, yüzde 4 ile 7 arasında.
  • akp'nin küçük ortağına (hdp) sandalye kazandırmaktır. kritik virajlarda hdp, akp lehine hareketlerde bulunacaktır. pek bi farkı yok yani.

    konu buraya gelmişken soralım, pek değerli (!) hdpli vekiller mualefet mi yapıyor şimdi de adam hdp'ye verecek. hdp barajı geçerse yapacağı da akp ile koalisyon olur ancak.

    (bkz: saçmalardan seçmeler)
  • türkiye'de milletvekillerinin nasıl seçildiğini bilmeyen cahiller, lütfen (bkz: d'hondt sistemi)

    ayrıca 'diğer' dediğin ayrımı sanırsın ki başka bir parti. onun içinde 50 küsür tane parti var. aldıkları oya göre dağılıyor o yüzdelik dilim, o sebepten %8'in yanına (kahrolsun baraj) yazmak cehaletin ifşası olmalı.

    ayrıca milletvekili çıkartabilmede bölgelerin de etkisi var, zira listeler ona göre hazırlanıyor; ama kesin bir bilgim yok.

    neyse, yazma demiyorum yine yaz ama bir kaynağın/temelin olsun ki, bu sözlük kutsal bilgi kaynağı olmaya devam etsin.

    edit: cahil hitabı, bir hakaret veya aşağılama değildir, olamaz da. o yüzden cahil sıfatınıüzerine alınıp kırılan, küsenler #48667282 numaralı entry'deki cehalet anekdotunu okuyarak bilgilenebilirler.

    internet parayla ama araştırmak ve beyin bedava.
  • geçenlerde aym'nin %10 barajı ile ilgili kararı tartışmaları sırasında merak ettim, 30 mart 2014 yerel seçimleri, barajsız bir genel seçim olsaydı sonuç ne olurdu dedim, üşenmedim kesin milletvekili sayılarını hesapladım.

    bdp/hdp oyları, toplamda %7 bile etmeyen oy sayısıyla kesin olarak 64 milletvekili çıkarıyordu. bu oran %10'u gördüğünde, aldığı oyların adresine bağlı olarak 70'den fazlasını çıkarabilecek bir potansiyeli var hdp'nin.

    isteyene il il milletvekili sayılarını da verebilirim bu arada. birebir hesapladım diyorum.

    edit: ha bu arada aynı hesaba göre akp'nin barajsız sistemde milletvekili sayısı 216 oluyordu. orta anadolu'da da mhp akp'den epey bir milletvekili alıyor bu hesaba göre. hdp'yi meclise sokacak kadar -%5- baraj uygulayarak yaptığım hesapta ise 226'ya çıkıyor akp'nin toplam vekil sayısı.

    tabi dediğim gibi yerel seçim genel seçim olsaydı varsayımını ile yapılıyor bu hesap. genel seçim dinamikleri illa ki yerel seçimden farklı olacaktır. ama her şekilde %10 alan hdp akp'yi iktidardan etmese de koalisyon anlamına gelir.

    edit 2: dur hatta bütün partilerin milletvekili sayılarını da vereyim.

    -barajsız-
    akp: 216 chp: 118 mhp: 115 hdp: 64 sp: 18 bbp: 13 dp: 2 hüdapar: 2 ip: 1 hepar: 1

    -%5 baraj-
    akp:226 chp:126 mhp: 127 hdp: 71

    evet yanlış görmüyorsunuz. d'hondt sisteminin abukluğu ile chp neredeyse iki katı oy almasına rağmen mhp'den daha az milletvekili çıkarıyor. ancak mevcut sistemle mhp hdp'den bile çok baraj mağduriyeti yaşıyor.

    temsilde adalet açısından seçim sistemimizin çok ciddi bir revizyona ihtiyacı olduğu sonucunu çıkarıyorum ben bundan.

    ama iki şeyin tekrar altını çiziyorum. birincisi rakamlar yerel seçim dinamiklerini yansıtıyor. ikincisi hdp'nin 550 aday, tek parti olarak seçime girdiği varsayımında bulunuyorum. mesela bir yazarın mesajla gönderdiği şu linkteki hesap, haberde de belirtildiği üzere hdp'nin bağımsız adaylarla seçime gireceği varsayımıyla yapılmış.
  • d'hondt sistemini açıklayalım (yanlışım varsa düzeltebilirsiniz):

    bir ilde kaç tane milletvekili çıkıyor ? mesela 9 diyelim.

    x partisi %50 oy almış y partisi %24 z partisi %11 bi tane de bağımsız aday %9 oy almış.

    ilk milletvekili en çok oyu alan x partisine gider %50/1 = 50 . dolayısıyla birinci mv x partisine.
    2. milletvekili gene x partisine gidiyor. 2. milletvekili için %50/2 = 25 sonucu çıkıyor 25 > 24 olduğu için, mv gene x partisinde.
    3. mv y partisine gidiyor. 24 > 50/3 olduğu için.
    4. mv x partye gidiyor 50/3 > 24/2 = 12
    5. parti x partisine 50/4 > 24/2
    6. mv y partisine 12 > 11
    7. mv z partisine 11
    8. mv x partisine 50/5 = 10
    9, mv bağımsız oluyor. %9

    x 5 mv y 2 mv z 1 mv 1 bağımsız oldu.

    sistem aşağı yukarı böyle. tr'de buna ek olarak, partiler için %10 barajı var. yani bi parti genelde %10'un altında oy almışsa, o ildeki mv haklarının tümünü kaybediyor. örneğin bizim örneğimizde y partisi barajın altında kalmış olsaydı x partisine 2 milletvekili daha gidecekti.

    buraya kadar tamam. ancak hdp (veya onun temsil ettiği siyasi gelenek) geçmişten beri seöimlere bağımsız olarak katılarak bu hasarı minimize etmeyi başardı. birincisi bu. ikincisi ise, hdp'nin oy aldığı bölgenin toplam milletvekili sayısı kaç, ve burada hangi ilde, yüzde kaç oy alıyor ? akp yüzde kaç alıyor. bunları bilmeden böyle bi hesap yapmak tamamen sallamaktır. dediğim gibi, buraya yazın, kardeşim hdp şuradan şu kadar mv çıkartacak d'hondt sistemine göre diye. detaylı analizini yapmadan bunu söylemek tamamen sallamaktır.
hesabın var mı? giriş yap