• biz de yeni kınamalar yayınlarız.
  • bi reza vardı ne oldu acaba ?
  • amerikan yönetimi ile barışıldığı anda amerikan köpeği olacak paralı fahişelerin hala utanmadan yorum yapmaya çalıştığı, kötü haber.
  • (bkz: #79962031) vallahi aklıma gelmişti, gerçek...

    --- spoiler ---

    abd başkanı trump’ın, iran’a yönelik yaptırım kararını yürürlüğe koyma kararı; ab ülkeleri, çin, rusya ve daha pek çok ülkeyi etkileyeceği gibi türkiye’yi de etkileyecek sonuçlara sahip. türkiye ile abd arasında son dönemde üst üste patlak veren kriz başlıkları, iran sonrası türkiye’ye yönelik yaptırımların gelebileceğine dair kaygıları yeniden alevlendirdi.

    abd-türkiye arasındaki kriz başlıkları
    bilindiği gibi bir süredir türkiye ile abd arasında açıktan cereyan eden bir takım çatışmalar mevcut. rusya’dan s-400 alınması, rusya ile nükleer santral anlaşması imzalanması, reza zarrab üzerinden vuku bulan iran ambargolarının türk bankaları aracılığıyla ve türk yöneticilerin bilgisi ve onayı dahilinde delindiği iddiaları, suriye’nin güneyindeki politik yaklaşım farklıları, f-35 satışlarında pürüz yaratılmaya çalışılması, 15 temmuz sonrası yaşanan karşılıklı suçlamalar vb. bu kriz başlıklarının ilk akla gelenleri.
    özellikle “fetö ve pkk adına suç işlediği ve casusluk yaptığı” iddiasıyla tutuklu yargılanan rahip andrew bruson, türkiye ile abd arasındaki en önemli kriz maddelerinden birisi haline gelmiş durumda. geçtiğimiz günlerde izmir’de mahkemeye çıkan brunson’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmişti. uzun süredir brunson’ın bırakılmasını talep eden abd yetkilileri ve trump, sık sık bu isteklerini twitter da dahil olmak üzere yüksek sesle ifade ettiler. hatta trump, twitter hesabından türkiye’yi yaptırımlarla tehdit etmekten geri kalmamıştı. abd yönetimindeki etkin bir grubun son zamanlarda türkiye’ye yönelik yaptırımlar uygulanması gerektiğini savundukları biliniyor.

    “abd kongresi yaptırıma hazır”
    brunson’un duruşmasının ardından twitter'dan açıklama yapan oklohamalı senatör james lankford, “dr. andrew brunson’un yargılandığı, gizli tanıklar ve komplo teorileriyle dolu düzmece dava, abd ve türkiy ilişkilerinin kötüleştiğinin kanıtı. kongre eyleme geçmeye, brunson serbest bırakılmadığı takdirde yaptırım kararı almaya hazır” dedi.
    abd başkanı trump da twitter hesabından, brunson’un serbest bırakılmaması halinden türkiye’nin çok sert yaptırımlarla karşı karşıya kalacağı tehdidinde bulunmuştu. türkiye’ye yönelik olası yaptırım kararı alınması halinde bunun ilk ayağını bankalara yönelik yaptırımların, diğer ayağını ise ab ticaretini kısıtlamaya yönelik yaptırımlar ve bir diğer önemli ayağının ise savunma sanayine yönelik yaptırımlar şeklinde olması ihtimal dahilinde görülüyor.

    iran yaptırımı ile türkiye’ye de mesaj veriliyor
    iran’a yönelik yaptırımlar, aslında bir anlamda türkiye’ye de mesaj niteliğinde. zira iran’a yönelik yaptırımlar türkiye ekonomisini de ciddi anlamda etkileyecek. zira abd’nin iran’a yönelik yaptırımlarının başında petrol geliyor. bu durum türkiye’nin iran’dan petrol ithalatının önünü alıyor. bu, türkiye’de kısa vadede enerji açığı riski yaratabilir. dahası türkiye’nin yeni bir petrol tedarikçisine yönelmesi gerekecek. bu da bütçeye yeni ekonomik yüklerin bindirilmesini beraberinde getirecektir. yaptırımların bir diğer önemli sonucu ise, iran’a yaptığımız ihracatta ciddi bir gerileme, dolayısıyla döviz girişinde bir azalma ve iç üretimde daralma yaratacak olması. zira 2017 ılında iran; 3,3 milyar dolar ile en fazla ihracat yaptığımız 8. ülke idi.

    olası yaptırımların ciddi etkisi olacaktır
    türkiye’ye yönelik yukarıda ifade ettiğim alanlardaki ve bunlar dışındaki alanlardaki olası bir yaptırım kararı ülke ekonomisi açısından büyük riskler yaratacaktır. zira bu yaptırımlar iç pazarı daraltacak, dış ticaret açığını tırmandıracak, döviz girişini durma noktasına getirecek, ülke içi istihdam oranını düşürüp işsizliğin tırmanmasına neden olacak, bir dizi ululararası yatırımı etkileyecek ve türkiye’nin dış dünyadan tecridini getirecektir. böylesi kırılgan konular dış siyasetin ne denli hassas bir konu olduğunu bir kez daha gösteriyor. artık ülke siyasetinin “restine rest”, “delikanlılık” düsturuyla değil, aklı selim ve milli menfaatler ekseninde ele alınması gerektiği de görülmelidir. özellikle ortadoğu gibi barut fıçısı misali bir coğrafyada yaşarken bu çok daha büyük önem arz ediyor.

    --- spoiler ---
  • ne zaman suçun chp üzerine yıkılacağını merak ettiğim yaptırımlardır.
  • üstteki yazarın kalitesiz ve anlamsız bir şekilde yorum yapmayı denediği başlık şeysi.

    edit : yukarıdan aşağı 6. bu entryden yukarı 4. olan entry'e hitaben.
  • bir ülke için en tehlikeli şey dışardan gelen tehditlere karşı birlik olamama durumudur

    yıllardır ötekileştirme politikasıyla seçimlerde zaferden zafere koşanlar şu anda ötekileştirdikleri insanlara "birlik olma zamanı" nutku atıyorlar. malesef muhalif kitlede biz zaten kaybettik gelecemizi ülke toptan batsın moduna girmiş durumda. bu nedenle ne yaptırım kararları ne de dış ülkelerin aldığı diğer kararlar ülke olarak bütünleşmemizi sağlamıyor. abd çoktandır bu sosyolojik tespiti yaptığı için artık adım atmaktan geri durmuyor, çünkü gördüğüm kadarı ile aldığı bu kararlar toplum nezdinde bir abd düşmanlığı yaratmak kenara dursun, bazı gruplarda sempati bile yaratıyor.
  • türkiye hem ekonomik hem de siyasi olarak resmen göstere göstere kuşatılırken, ülkenin üretimi, tarımı gözlerimizin önünde yok edilirken, en güzel doğal kaynaklar betonlarla yok edilirken, ve bunlar daha önceden görmediğimiz çevre felaketlerine yol açarken, etrafımızdaki "tek adam" rejimlerinin "demokrasi yok" bahanesiyle iğfal edildiğini gördüğümüz halde bile isteye tek adam rejimine geçilirken, bir zamanlar "casus belli" dediğimiz kürt devletinin kurulmasına ramak kalmışken sesini çıkartmayan mallar şimdi utanmadan bu olanların doğrudan sonucundan bahsedenlere "amerikan köpeği" falan demeye kalkarak aymazlıkta yeni rekorlar deniyor. onlara verilebilecek tek cevap "hoşt" olabilir sadece.
  • yollarımızı ve köprülerimizi kıskanan amerika'nın yeni oyunudur. kuşkusuz bunlara en iyi cevap coca-colaları bıçaklamak ve yeni yollar yapmaktır.
  • yahu ne mal insanlarla yaşıyoruz. işin kötüsü ülkeyi satan partiden olmayanlar da benzer yorumlarda bulunuyor. ekonomik operasyon falan yok, ülkenin satılmadık tesisi kalmadı, onların paraları yendi. çarpıtılmış verilerle ekonomi şahlandırılmış gibi gösterildi.

    bu para piyasaları grift yani iç içe geçmiş piyasalar. öyle kafama göre doları türkiye'de yükselteyim operasyon çekeyim diye bir şey yapamaz. zira yapsa yani uluslararası piyasalara göre ayrıksı bir durum yaratsa, herkes gelir burada dolar bozdurur. rus rublesi, euro, yen, pakistan parası ne varsa tl karşısında değer kazanıyor ve kazanmış utanmadan operasyon falan diye yine insanları kandırmaya çalışanlara prim vermeyin. ayıptır. ülkede adaleti, uluslararası saygınlığı ve ilişkileri bitirip, güven uyandırmayan sahte verilerle dolu bir piyasaya sahip olup bana operasyon çekiyorlar diye ancak cahilleri kandırırsınız. sonra cahil deyince kızıyorlar. ne diyelim?

    sular yükselmiyor yani, gemimiz dibe doğru gidiyor. inşallah batmaz. mutlu değilim bu durumdan olmayacağım. svihs diyen beyaz yaka arkadaşlarım, yakında çalıştığınız global ölçekli şirketler türkiye'den siktir olup gitmeye başlayınca, başka alternatif, modern ve dürüst dünya ile bir bağımız nispeten düzgün maaşlarımız da kalmayacak. buna sevinmek doğru değil.

    abd sadece türkiye'ye değil iran'a da uyguluyor yaptırımlar. çeşitli standartları sağlamayan ülkelere ki bunlar arasında hristiyan ülkeler de var, yaptırım uyguluyorlar. şaşırtıcı olmayan yaptırımlardır.

    ülkemizin düştüğü durum bizi sevindirmez. çok üzüyor ama anlayamıyor idrak edemiyorsunuz. bu nedenle nefret dolan bir kesim var.
hesabın var mı? giriş yap