• türkiye "kalıcı yaz saati uygulaması"ndan vazgeçmezse, bu karar da kesinleşirse avrupa ile aramızda 1-3 saat farkı sürekli hale gelicektir. atina ile istanbul aynı saat dilimindeyken 1 saat fark olacaktır. aklıbaşında bir hükümet bu karardan feyz alıp sürekli yaz saatinden vazgeçer ancak bunu bizimkilerde göremiyorum.
  • ender şekilde dünyaya öncü olduğumuz bir durum.

    ama komik tarafı şu ki:
    çeşitli avrupalıların görüşlerini okudum. yani yaz saatini savunan, kış saatini savunan, aynen devam etsin diyen birçok farklı görüşe göz attım.

    hepsinin asıl değindikleri nokta ekonomik değil, sağlık temalı.
    çocukların uyku saatleri, zindeliklerini kaybetmeleri, dikkat kaybı, işte verimlilik düşmesi vs. (ekonomik nedenleri öne sürenler var ama çok az.)

    biz ise ekonomide verimlilik için geçmiştik, ardından daha da zarar etmiştik.

    sonra "dolar kurundan zarar ettik" falan deyip geçiştirmiştik.
    road not taken durumu olduğundan çok yoruma açık bir konu.

    ama mantıken, gerçekten de gündüz karanlığında gece karanlığından daha az elektrik harcamamız gerekirdi. nasıl zarar ettik bilmiyorum. ex-enerji bakanımız, yeni finans ve maliye bakanımız sayın berat albayrak açıklarsa sevinirim.

    **

    neyse... maliyet çok önemli değil.
    avrupalıların serzenişlerine bakarsak çocuklarımız karanlıkta okula gitseler de avrupalı akranlarından daha sağlıklılarmış anladığım kadarıyla.

    istemeden dört ayak üstüne düşmüşüz, bu da son yıllarda türkiye için duyduğum en güzel haber.
  • eksik başlık... ab ileri/geri alma olayının kaldırılmasına karar verdi. bunu da tek bir adamın isteği doğrultusunda değil, halka internet üzerinden anket ile fikirlerini sorarak yaptılar. avrupa komisyonunun ilgili anket ile ilgili internet sayfası:

    https://ec.europa.eu/…18-summertime-arrangements_en

    sonuçlara göre halk %84 oranıyla saatlerin ileri/geri alınmaması yönünde görüş bildirdi. avrupa komisyonu da bunu göz önünde bulundurarak saatlerin yılda iki kez ayarlanması uygulamasının kaldırılmasına karar verildi.

    bu tip büyük kararlar verilir verilmez uygulanmaz, devletlere ve şirketlere adaptasyon için süre verilir. dolayısıyla 2021'e kadar ileri/geri alma olayı devam edecek. 2021'de devletler yaz saatinde kalmak isterlerse saatlerini son kez ileri alacaklar. standart saatte kalmak isterlerse saatlerini ileri almayacaklar ve bu iş bitecek (veya ileri alacaklar ve ekimde son kez geri alacaklar ve bu iş bitecek, o kısımdan ben de emin değilim).

    ayrıca türkiye, dünyada saatini ayarlamaktan vazgeçen ilk ülke değildir, dolayısıyla öncü falan değiliz. birçok ülke bu uygulamaya zaten katılmıyor, katılıp vazgeçen ülkeler de olmuştu geçmişte (bkz: rusya)
  • dikkat: bu entry "türkiye öncü oldu" diyenler için detay açıklama içerir.

    türkiye'nin öncü olduğu bir durum değildir.

    ayrıca avrupalılar da bizim arap sevdalıları kadar beyinsiz değil; sabitleme işini de hesaplayarak yaparlar.

    saati sabitlemeye eyvallah, ama bunu yaparken gününü güneşin doğuşuna göre değil sabit saatlere göre planlamak durumunda olan; sanayi ekonomisi ile geçimini sağlayan nüfusun yoğun olduğu yere göre yaparsın. izmit üzerinden geçen meridyen bunun için uygundu.

    ama bizim akıllılar ne yaptı? ığdır meridyenine göre ayarladılar.

    anlamayanlar için problemi şöyle anlatayım.

    önümüzde bir pasta var; bu pastayı bir hamle ile dikine keseceğiz. öyle bir keseceğiz ki her iki taraf için de kullanılan mavi boya miktarı birbirine yakın olsun, mümkünse eşit olsun.
    https://i.ibb.co/n3hqwy0/turkiye.png

    ama bir kısıtımız var. bu pastayı kesebileceğimiz sadece iki yer var. ortada bir yer seçecek olursak saatlerimiz diğer ülkeler ile uyumlu olmayacak. örneğin moskovada saat 15:00 iken bizde 14:23 gibi saçma bir değer olmaz. ya 14:00 olacak, ya 15:00 olacak.

    keseceğmiz iki seçeneğimiz de aşağıda:
    https://i.ibb.co/…rkey-map-with-30-45-meridians.png

    ne demiştik? maviler mümkün olabildiğince eşit olacak ve sadece iki yerden birini seçebileceğiz. hangi çizgiyi seçersiniz? izmit üzerinden geçeni değil mi? ama yooo... bizim akıllılar gitti ığdır üzerinden geçeni seçti.

    hesabınızı ayrı, kitabınızı ayrı seveyim sizin.
  • olayın bizimkinden farkı vardır. şöyle ki, adamlar yaz saatini kaldırırken, bizimkiler yaz saatini kalıcı hale getirmişlerdir. (veya ülke saatini 1 dilim doğuya almışlardır)
  • kalıcı yaz saati uygulaması kabul edildi. 2021de geçerli olacak, her üye ülke bu karara uyumakta serbest olacak. sebebi ise, istatistiklere göre yaz saatine geçildiği ilk günlerde insanlar 1 saat erken uyuyor ve kazalar atıyormuş. bu durum sağlık ve ekonomiyi olumsuz etkiliyormus.ab bu gece son kez saati ileri alıyor olabilir. reisss bunu daha önce farketmis olacak ki 3 yildir yaz saatinindeyiz. dünya lideri olduğu bir kez daha ispat etti. swh

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap