• adana lezzet festivali uzaklık haritası

    artık festival haftasına girdiğimize göre ülkenin en büyük yeme içme organizasyonu için ufak bir harita...

    aslında esas yapmak istediğim haritada tüm katılımcı firmaların adana'daki restoran/şubelerinin konumları olacaktı ama katılımcı listesini bir türlü öğrenemediğim için bu ikinci haritayı hazırlayamadım.

    festival alanı turuncu önemli noktalar ise mor renk ile belirtildi.

    bu arada katılımcı istatistiklerine de bir bakalım.
    2018 : 160 bin
    2019 : 270 bin
    2020 : dijital *
    2021 : 300 bin

    ayrıca festivalin yapılacağı merkez park'ın geçmişi hakkında bir entry
    (bkz: #142165111)
  • bu sene online ortamda gerçekleştirilecek. masterchef de adana'da çekim yapıyor. şehrin tanıtımı açısından çok güzel bir festival.

    umarım seneye eskisi gibi merkez park'ta mis gibi yemek kokularının arasına karışabiliriz.
  • 2023'te de düzenlenecek olan organizasyondur.

    yaşanılan deprem çok büyük tereddüte düşürmüştü organizasyon yetkililerini. o yüzden bu sene aksiyon almakta baya geciktiler ama artık aradan 7 ay geçti ve şehir fazlasıyla normale döndü. merkez park'ta yine bunaltıcı bir festival bizi bekliyor olacak. hem parkın belirli bir kısmına bütün restoran ve katılımcıları yığıp, hem de diğer etkinlikleri şehrin başka yerlerinde yapan bir organizasyon anlayışları var.

    parkın büyük çoğunluğunu kullansanız, insanlar boğulmadan rahat rahat olayın tadını çıkarsa olmaz mı? sırf o kalabalığa maruz kalmamak için festivale gelmeyecek yığınla insan evladı vardır.
  • bugün sağlık sorunundan dolayı gidemedim ama yarın gitmeyi düşünüyorum.
    adana insanının olduğu yerde inanılmaz mutlu oluyorum.
    yemekleri zaten ezbere biliyorum maksat o güzel atmosferi yaşamak.
    çünkü gerçek adana medeni ve özgürdür ayrıca çok da güzeldir.
  • bu saatlerde bile çok kalabalık olan festival. her şey çok düzenli. insanlar çok mutlu. yarın festivalin son günü. katılma imkanı olan herkesin gitmesini tavsiye ediyorum. festivalden çıkıp şinasi efendi'ye, yani barlar sokağına gidip geceyi güzel bitirebilirsiniz.
  • şu sonradan instagram yüzünden meşhur olan vasıfsız gurmelerden hazzetmiyorum ver iki şiş ciğer sabahtan akşama reklamını yapsınlar.

    tanım: aç gurmelerin iyi karın doğurduğu festival.
  • bu sene ikincisi gerçekleştirilen yemek festivalidir.

    festival 3 gün boyunca adana merkez park'ta kurulan alanda gerçekleşti. burada her firmaya özel standlar ayarlanmıştı ve bu standlar sıradan branda çadırlardan ziyade, havalandırma özellikli ve daha sağlam bir iskelete sahip çadırlardan oluşmaktaydı. çadırların ön kısmı açıktı ve müşteriler buralardan sipariş verip yemeklerini alıyordu. ayrıca alanın pek çok yerine belediyeler ve destekçi kuruluşlarca oturma alanları yerleştirilmişti. alanın en büyük sıkıntısı tuvaletlerin yetersizliğiydi. ayrıca merkez park ile reşatbey'i ayıran çevre yolu'ndan karşıya geçmek katılımcılar için hayli zorlayıcıydı, bu caddeye 1-2 üst geçit şart gibi. bir de festival günlerinde festivalin resmi internet sitesine girilememişti, çok büyük problem.

    satılan yemeklere gelince. sözüm ona festival olarak nitelendirilemeyecek büyüklükte ve çeşitlilikte, ancak henüz ikincisi olmasından mütevellit kat edilecek de yolu olan bir festivaldi bu. festivalde satılanları sizler için sıralamak istiyorum:

    * adana kebap, ciğer kebap
    * adana böreği (sünen kaşarlı/peynirli börek olarak hatırlanır, ancak adana böreği olarak artık adı yer etmiştir)
    * şalgam, turşu suyu
    * ağaçaltı tatlıcısı (halka tatlıyı andıran ancak kendine has geçmişi eskiye dayanan bir tatlı), ayrıca seç, bitepsi, hasan masat gibi standlarda envai çeşit adana ve antep tatlısı, pek tabii kadayıf
    * kelle paça, şırdan, işkembe çorbası
    * cezerye, dondurma ve şekerlemeler
    * sucuk ekmek, balık ekmek, köfte ekmek (kadirli, hadırlı ve akkapı sucuğu diyorum... daha da bişiy demiyorum size)
    * tavuk ve et döner
    * midye (güler midye ve izmir midye başta olmak üzere adana'da son 2-3 yıldır midye sık yenilen bir gece atıştırmalığına dönüştürülmüş durumda)
    * steak burger (yine adana'nın pek çok semtinde 30'dan fazla gurme burger dükkanı bulmak mümkün, bunlardan adana markası mükerrem'in geçmişi 30 - 35 yıla dayanmakta. dolayısıyla hamburger adana'ya hiç de yabancı bir fast food değil.)
    * lahmacun
    * kokoreç (tıpkı şırdan gibi kokoreç de adana'da tablalarda satılmaktadır. şırdan kadar yaygın olmasa da kimi kokoreççiler epeyce nam salmıştır)
    * türk kahvesi (adana firması olan madenci'nin standında bol bol tüketildi)
    * hamurişleri (adana'da "kardeşler" kültürü olarak bilinen ve sıkça tüketilen hamurişi atıştırmalıklar da alandaydı)
    * doğal gül ve gülsuyu ürünleri
    * çeşitli doğal şarkuteri ürünleri (ketre'nin standında çukurova'nın doğal süt ve süt ürünlerini bulmak ve tatmak mümkündü)
    * tost (evet tost. tostbusters adana'da henüz yeni açılmasına rağmen yaptığı inanılmaz çeşitli ve lezzetli tostlarıyla artık tostu bir aperatif değil, doyulacak bir yemek haline getirdi. yurt dışından instagram gurmeleri/food vlogger'ları bu mekanı ziyaret etmeye başladı bile)
    * sıkma, ayran, d börek (yörük türkmenlerin yoğun yaşadığı kentlerin mersin'le beraber başında gelen adana'da sıkma en sevilen tatlardandır, bu tada ayran eşlik eder)
    * beyran (yesdo standında beyran ve birkaç gaziantep lezzetine ulaşmak mümkündü)
    * muzlu süt, atom, vişne, limon (festivale adana'nın en bilinen markası olan kazım büfe katılmasa da özal'da yeni açılan ulaş büfe ve muzlu sütü kesinlikle kazım'a taş çıkartıyor.)

    görüleceği gibi bu festivalde adana'da sadece kebap ve şırdan yenilip bici bici ve muzlu süt içilmediği rahatça görülebilmiştir. adana ve çevre illerden gelen 450.000
    kişi 3 gün boyunca doyasıya yemiş, içmiş ve eğlenmiştir. festivalde ayrıca pek çok ünlü (vlogger'lar ve pek çok aşçı) konuşmalar gerçekleştirmiş, mutfak sırlarını ve yemekle ilgili deneyimlerini dinleyicileriyle paylaşmıştır.

    festival önümüzdeki yıllarda eksiklikleri giderilerek çok daha iyi yerlere gelecek ve eminim kapsamı genişleyecektir. portakal çiçeği karnavalı, film festivali, rakı festivali, tiyatro festivali ile adından söz ettiren adana, bu festivallere çok güzel bir festivali daha layığı ile eklemiştir.

    "dünya bir mutfaksa, bunun başkenti adana'dır" sözü her ne kadar yanıbaşımızda gaziantep varken biraz iddialı dursa da, altı doldurulamayacak bir söz değildir. umarım bu festival daha ilerilere gider.
  • geçen seneye göre daha düzenli bulduğum festival. tabi haftasonu nasıl olur tahmin edemiyorum. endonezya mutfağını tanıtan arkadaşlar çok sempatikti ve dağıttıkları yemek çok lezzetliydi. güney kore de aynı şekilde güzeldi. bizimkilerden çok daha güler yüzlülerdi.
    geçen seneki portakal çiçeği karnavalı davulcu rezaletinden sonra festival alanına davulcu sokmamışlar.
    gastronomi treni fikri ise bence çok hoş.
    yalnız geçen sene sokak lezzetleri kısmı daha çeşitliydi. adana'nın kötü yani ıslak hamburgeri bilmiyorlar, sevmiyorlar çok üzülüyorum.

    not: bugün yediklerimden sonra hastanelik olmazsam çok iyi.
  • 2019 versiyonu başlamış olan festival. orada olmak vardı şimdi, imkanı olana güzel bir tatil olur, bir dakka beklemesin.
  • adana’da 3. düzenlenen festival.

    bir çok yazarın dediği gibi adana’da yaşayan yazarlar için ekstrem bir durum olmamakla birlikte şehir dışı ve merkeze uzak yerlerden gelenler için güzel bir ortam oluşturulmuş. büyük bir alan kebaba ayrılmış ama zaten adana denilince ilk o geliyor çok da göze batan bir durum değil benim açımdan. düzenli olmasını yerleşim planı gösteren levhaları beğendim. dünya mutfaklarının da daha çok artıp gelmesini isterim.tek sıkıntı yemek için çekmeye çalışan çalışanlar. ah bir de misafir şehir olarak gelen antep ve hatay için biraz daha alan ve çadır tahsis edilebilirdi. bunlar dışında ben beğendim daha da geliştirip devam ederler umarım.
hesabın var mı? giriş yap