• ağacın dalları aşağıya doğru zarar vermesini engellemek amacı ile kesilmesi işlemidir. aynı zamanda ağaç fazla olan dallardan kurtulduğu için yukarı doğru daha hızlı büyüme gösterir.
  • ağaca faydalı mıdır zararlı mıdır merak ettiğim ilginç uygulama.
  • genellikle kasım-mart ayları arasında kışın yapılırmış. belediye öyle yapıyor.
  • bu işlemi yapmak için ayın eskisini (dolunaydan sonraki 14 gün) beklemek gerekirmiş. bu dönemde ağacın dallarından sular çekildiği için ağaca zarar vermezmişsiniz. aynı şey çiçekleri budamak için de geçerli. cemrenin düşeceği şu günler budama işlemleri için uygun duruyor.
  • her ağaç için, hatta ayni meyvenin farklı cinsi için dahi farklı budama teknikleri vardır. ama genel mantık agacın işe yaramayan, ortasından çıkan yeni dallarını (süygün,kızan,sürgün,fisil vs yöreye göre ismi değişir) alıp ağacın gücünü meyve gözü olan dallara vermesini sağlamaktır.

    bilgi ve pratik isteyen bir mesele. ayrıntısı çok. hangi dal meyve gözü hangi dal yaprak gözü bilmek gerekiyor. sonraki budamaları da hesap ederek ağaca yön verilmeli. kesilen dal dipten alınmalı kesinlikle “tırnak” bırakılmamalıdır.ağacın arasina çikilabilecek, merdiven atıldığında rahat toplanabilecek, yanindaki ağaçla birleşmeyecek, dibi sürülürken engel çıkarmayacak vs vs bir sürü ayrıntıyı düşünmek gerekiyor. mesela nar ağacı için “içinden kuş takılmadan geçmesi gerek” derler.

    ama budama yaptıkça alışıyor almanız gereken dallar gözünüze çarpıyor. bir de ayni ağacı her sene budarsaniz önceki kestiğiniz dalı hatırladığınızda budamayı daha iyi öğrenirsiniz. dal kesmekten korkmayın ağaç budandıkça güçlenir. siz budamıyorsanız da her sene ayni kişilere budatmaya çalışın. çünkü mantık aynı olsa da herkesin farkli bir tarzı vardır. o tarzda devam etmesi ağaç için daha iyi olur. budacilar da berberlere benzer; kimse başkasının budasını beğenmez. *

    bu yazıyı erik, kayısı, zeytin ağaçlarını düşünerek yüzeysel şekilde yazdım. ona göre itimat edin.

    yıllar sonra gelen edit: aşağıda bir arkadaş berber benzetmemi yanlış anlamış galiba. benim kastettiğim her dalı berber gibi kısaltma değil, ne yazdığımı bir daha okusun, denk gelirse.
  • hastalıklı ağaçları iyileştirmek için de yapılan uygulama.

    budama yapılan alanda hastalıklı ağaç varsa kesilen dallar alanın dışına çıkarılır, mümkünse imha edilir, kesinlikle tarlada - bahçede ve yakında bırakılmaz.
    ayrıca hasta ağaç budaması yapılan aletler (bağ makası, testere v.s) güzelce dezenfekte edilmeden diğer ağaçlar budanmaz, aksi durumda sağlam ağaçlar da hastalanır.
  • bizdeki budama değil resmen ağacı ayakta öldürme işlemdir. kuzum kim size budamanın ağacın her dalını berber gibi kısaltın dedi.
  • güzel bir eylem
  • ağacın sağlığını bilmem ama estetik olarak ne kadar kötü görünüyor kaldı ki bana ağaç için de sağlıklıymış gibi gelmiyor türkiye'de belediyelerin yaptığı budama işlemleri.
  • daha yüksek meyve verimi, zayıflayan ağacın kuvvetlenebilmesi ve ömrüne ömür katılabilmesi adına yapılan bir düzenleme işlemidir denilebilir. ağacın türüne dolayısıyla karşılaşılabilecek dalların kesitine göre gagaya benzer ağızlı budama makası ve türevleri ya da elektrikli aletler kullanılarak yapılır. ağaçta göze batan herhangi bir bölge için zart diye atlanmaz. her cins için yapabilmek adına başlanabilecek bir yaş vardır.
hesabın var mı? giriş yap