• daha önce her gün diş fırçaladığı halde dişi çürüyen insan şeklinde açtığım başlığın altına yazdığım ve hem dünün hem ayın hem de yılın en beğenine olan ve pek çok suser'in ağız diş sağlığı konusunda faydam dokunmasını sağlayan bilgi

    profesyonel görüşüm, ağız sağlığı olarak insanlar ikiye ayrılır bizler ve yukarıda bahsi geçen others

    hastalarımı muayene ettikten sonra ağız hijyenini korumaya çalışmış lakin ağzında çok fazla çürük olan hastalarıma hep bunu anlatmışımdır: bu dünyada insanlar üçe ayrılır sayı saymasını bilenler ve bilmeyenler... yok yok bu dünyada insanlar üçe ayrılır, baş gövde ve ekstremiteler... erkekler ikiye ayrılır ve iki takım olup bir topun etrafında koşarlar. en kötüsünü yapıcam kaçın: kadınlar ikiye ayrılır, bacaklarında. (ikinci uzmanlığım mizahı bırakamayan muzip bir diş hekimiyim... ama konu ciddi)

    ağız sağlığı olarak insanlar ikiye ayılır, gece burnundan soluyanlar - gece ağzından soluyanlar. gece burnundan soluyanlar; dişlerinin bakımını tek tük yapsalar bile ağız hijyenleri diğerlerine nazaran kat be kat iyidir. çürük sayısı azdır. ara yüz çürüğü yoktur. eksik diş sayısı çok azdır. nasıl anlaşılır, ağız açıldığında damakları düz ise çocukluğundan beri geceleri burnundan soluma yapıyordur. gece ağzından soluyanlar; işte hayat onlar için zulümdür. hayatları boyunca diş hekimine bağımlıdırlar. ara yüz çürükleri diş kayıplarına kadar sürüklenir.

    nasıl anlaşılır: en önemlisi derin damak vardır. sabah kalktıklarında boğazları kurudur ve hemen su içme ihtiyacı hissedeler. ağızlarında kesif bir koku vardır (şeker hastası iseler bir de amonyak kokusu eklenir) çocukluk dönemlerinde kbb onlarda bir geniz eti, burun deviasyonu gibi bir teşhiste bulunmuş ama tekrarlayacak diye ameliyatını yapmamıştır. (adamlar direk diş hekimlerine çalışıyorlar)

    100% ortodonti gereklidir, nasıl anlayacaklar dişleri çapraşıklık - crossbite falan vardır.

    çocuklarla yaptığım çalışmalarda
    https://youtu.be/831a0xkoigm
    bu konuda elimden geleni yapmaya çalıştım. derin damaklı çocukların hepsini kulak burun boğaz doktoruna yönlendirdim ileride çalışmalarımı daha spesifik hale getirip bu çocukların burnundan kaliteli nefes almaları konusunda mücadele edicem.
    pek çok sosyal proje yürütüyorum:
    https://youtu.be/ei71icfp6oi
    jübilemi dev bir proje ile yaşadığım ilde o yıl tüm derin damaklı ağızdan soluyan çocuklara müdahale edeceğim bir dev bütçeli bir hibe proje ile sonlandırmayı planlamaktayım.

    klinik olarak bu tip hastalara istanbul'da elimden geldiğince kolaylık sağlıyor ve diş hekimi korkularını yenmelerini sağlıyordum. tek kurtuluşları bu çağda riskli tedavilerden kaçınmaları, post yaptırmamaları, iki yüzlü dolgu yaptırmamaları...
    altı ayda bir diş hekimine ağız muayenesi yaptırmaları ve diş bakımlarını gerçekleştirmeleri (sabit bir diş hekiminiz olsun) ...

    her gün diş fırçaladığı halde dişi çürüyen insan, sana söyleyecek tek bir şeyim var: "kaderden kaçamazsın"

    bir de konu ile ilgili verdiğim bir cevabı kopi pastlayacağım: çok uzun süredir ağız solunumu yapanların zaten yüz profili de belirgin değişiyor. uzun bir yüze sahip oluyorlar. parmağınla küçük azılar bölgesinin ortasının derinliğine bakabilirsin. daha doğrusu ön dişlerden arkaya doğru bir uçurum gibi gidiyorsa derin damak vardır. hafif bir eğimle uzanıyor ise derin damak değildir. geçmiş olsun. lakin asıl sorunun odağını keşfetmek daha doğru, ağzın açık uyuyup uymadığını biri kontrol etsin derin uykudayken. bu en net keşif olur...

    edit 3: bununla ilgili dünyadaki akademik çalışmaları böyle araştırabilirsiniz:
    (bkz: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…med/?term=deep palate)

    hakkında: yukarıda kurtulma şansı zayıf dişlerde tedavi şansı düşük işlemler yaptırmak hem kesenize hem zamanınıza hem de ağrılara neden olacaktır demek istemiştim. bununla ilgili pub-med'de bir makale okumuştum, olay belçikada geçiyor: yaşlı hekimler ile genç diş hekimlerini mukayese etmişler. genç diş hekimleri daha titiz, daha temiz ve daha kurallara uyarak tedavi ettikleri, yaşlı hekimler ise tam tersi bir çalışma disiplini olduğunu buna rağmen yaşlı hekimlerin daha başarılı olduklarını görmüşler.
    makalenin sonuç bölümünde de bunu, gençlerin daha riskli tedaviler uygulamalarına bağlamışlar. okulda sana her türlü tedavi çeşidini öğretirler ve sen onu mezun olunca uygulamak istersin mantığı.
    o yüzden restorasyonu zor dişler için diş implantı tavsiye ediyorum.
hesabın var mı? giriş yap