1005 entry daha
  • yok lan yok işte. niye zorluyorsunki!
  • hayatta güvenilebilecek en sağlam noktaya, yani şüpheye yaslanmış düşünce akımı.
  • bu felsefi düşüncenin asıl iddia etmeye çalıstığı şey (üstün versiyonu) apateizm yani diğer deyişle tanrıumursamazlık. çünkü bir şeyi ya var ya yok, ya da kesin olarak yok(ateizm) dediğin anda o şeyi muhatap almış olup var olduğuna dair bir şüpheyi ifade etmiş oluyorsun.
    örneğin birisi masamızda hayalet var dediğinde cevap: bilemiyorum veya masada(yer bildiriyor) hayalet yok dersek, iddiaya ortaya atan kişinin hayali tezini yanlışlamak gibi bir gaflete düşeriz. oysaki cevap "nerede?" olmalı
  • ne şiş yansın ne kebap durumu değildir. bilinmeyen şeyler hakkında atıp tutmamaktır. kesin yargılarda bulunmamaktır. şu an külliye'nin bahçesinde bir yılan var mı, yok mu? bilemem, bilmiyorum. elimdeki mevcut veriler kesin bir yargıda bulunmama izin vermiyor. bu kadar net. şu an külliyede olsam ve gözümle görsem elimdeki veriler ve algılarıma güvenerek evet burada bir yılan var diyebilirim. ama şu an orada değilim ve bunu bana kanıtlayacak herhangi bir veri de yok elimde. ya da sarayın her noktasına hâkim olurum ve hiçbir yerde yılan göremem, o zaman mevcut verilere ve algılarıma güvenerek burada bir yılan yok derim. yok demem çok kesin bir veri olacağı için en fazla saptamadım,rastlamadım derim. çok net ve makul değil mi aslında. mevcut verilere dayanarak bazı çıkarımlarda bulunabilirim belki ama bunun kesinliği hakkında diretmem.
  • ne şiş yansın ne de kebap felsefesi.

    bilinemez, ispatlanamaz ama olabilir de!

    ateistler, bu yaklaşımı savunanlara göre daha anlaşılabilir, daha tartışılabilir.
    açık açık, yaratıcı yok küflenmiş puding ürünüyüz diyebiliyorlar. bunu savunuyorlar. başkalarına saçma gelse de netler.

    deistler, dinler ve peygamberler insan uydurması ama bu düzeni yaratan, tasarlayan biri/birileri mutlaka var diyorlar. bu görüşlerini belirtmekten çekinmiyorlar.

    teistler, tanrının varlığına inanıyorlar ve yeryüzüne elçilerini gönderdiğini düşünüyorlar. bu yönde iman ediyorlar.

    agnostikler, tanrı kavramının bilinemez olduğunun altını çizerler. bilimsel kanıt isterler. yokluğununda ispatlanamaz olduğunu söyler, topu taça atarlar.

    tanrı kavramı kanıtlanabilen, ispat edilen bişey olsaydı; ateist, deist, teist, agnostik gibi kavramlar zaten olmazdı.
    insanlık, tanrıya biat edenler ve isyan edenler olarak ikiye ayrılırdı.
  • objektif rasyonel dusunebilen insanlara ozgu bir perspektiftir.

    elde tekrarlanabilir kesinlikte bilgi olmadan bir konu uzerine kesin yargi verilmemesi gerektiginin akilci aciklmasidir.
  • aslında ateistlerde birer agnostiktir. bütün evreni inceledinmi ki tanrıya yok diyesin derler. en doğrusu bilemezsin.
  • hangi tanrının agnostiğisin oğlum sen, dünya seri tanrı üretim merkezi amk.

    içinde zayıf agnostizm, güçlü agnostizm ve apotetik agnestizm gibi dallamalıklara ayrılan bir düşünce sistemi olur herifler olayı mezhepleştirmiş birde. oğlum tapınmaya gönlünüz var ama o.... yapıyormuşsunuz gibi bir his uyandırıyorsunuz biz ateistlerde.

    dallamalığın alemi yok bir şeyin varlığı ispatlanana kadar yok hükmündedir, tapınıcılar bile ispatlanırsa büyüsü bozulur biz hep yürek kürek tapınıyoruz diye dolanıyorlar.

    tor buz devlerini yendi mi yenmedi mi bilemeyiz çünkü devler buzdan yapıldığı için eridiler, kanıt bulamayız diye mal mal dolaşalım mı şimdi amk.

    bu dantellere ahmet kayadan geldin

    oportinizme bulaşmış
    tipik bir orta yolcusun
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap