• 13 yillik agir egitim olarak olmasa da, turkiye'de erkek cocuklar icin mutlaka olmasi gerektigini dusundugum olu$um. oglus berkecan'liga giden yolun antitezi olarak yer alir. turkiye'ye dondugum vakit bunu acmak icin cabalayacagim.

    izcilik okullari bu konsepte yakin duruyor ama inceleyince anlayacaksiniz, cok yanlis kisilerin eline gecti.

    tabii agoge acarsak, bu sadece sparta bazli olmaz, bir nevi italya-yunanistan-anadolu hattindaki tum erkeklik birikimine selam durarak, yol gostericiligi, cesareti, dirayeti ve bilgeligi ekol olmus tum kavramlari kapsamak lazim gelir. sparta, lejyonlar, cataphract, vardoriati, yeniceri (ve dahi efelik) egitiminden komple faydalanmak lazim.

    artik hussar , teutonic order sovalyeleri falan da kuzeye kalsin, bize akdeniz rodop daglari etrafindaki on-slav cografya yeter.

    ekleme: cocuklari olum makinasina cevirmek gibi bir niyet/dert barindirmak zorunda degiliz. agoge sparta'nin duvarlarini olusturan "olmeye hazir' erkekleri egitiyordu. burada konustugumuz mevum olum/oldurmek/savas degil. mevhum egitim, bir erkegin kendini doga kosullarinda sag tutacak
    a) fiziki yeterliligi
    b) akli dengeyi
    c) iradeyi

    elde etmesini istemenin, denenmis ve basarisi kanitlanmis bilgeliklerden yola cikarak gunumuze adapte etmenin neresi kotu olabilir?
  • (bkz: hal ve gidiş)
  • atina'daki paideianın sparta versiyonu diyebiliriz sanırım. paideiada amaç kültürlü adam yetiştirmekken agoge savaşçı yetiştirir.

    hitlerjugend'e ilham vermiştir.
  • tüm sparta vatandaslarinin uygulamakla mükellef olduklari sert bir egitim. bu egitimi görmekte olan genç, her türlü sosyal faaliyetten uzak kalmaktadir.esas anlami yükselmek olup, mö alti ve yedinci yüzyillarda spartali kanun koyucu lycurgus tarafindan yürürlüge kondugu sanilmakta ve ilk uygulamalarda 7 ve 18 yaslari arasindaki gençler bu egitimi görmekteydi.amaci, gençlerin fiziki ve ahlâki açidan çelik gibi yetistirilmeleri, sparta ordusuna kaynak olmalari ve tarihte surlari olmayan tek sehir olan sparta’da, sehri koruyucu duvar vazifesi görmeleridir. egitimde, disiplin çok önemli bir yer tutuyor olup, katilan gençler kendi aralarinda dögüsüp, grup içindeki en güçlü olani
    tespit ederlerdi.
  • 300, bu olaya dair bir anlatımla başlar: https://www.youtube.com/watch?v=uh2m5rh1gve

    (akabinde ve detayında returns a king eşliğinde sunulan sahne ise muazzamdır: https://www.youtube.com/watch?v=4djkeqt6-dw&t=8s)
  • günümüz şartlarına uyarlandıktan sonra her er kişinin katılması gerekli eğitim. eğitimin amacı savaşçı yetiştirmek kadar donanımlı kişi yetiştirmek de olmalı ve bu sebepten uyarlama sırasında eğitime günümüz mesleklerinden bir veya birkaçı da eklenmelidir.

    şahsen böyle bir eğitimi hayatta kaçırmaz sınavı her ne olursa olsun full çekerdim.*
  • bu vahşeti savunanlar, net maldır. bunu diyenlere "pembe götlü" diyen beyin noksanıdır.

    zayıf olan bebekleri ölüme terketmek, 7 yaşından beri çocukların hayatını sikertmek ve aç bırakmak, toplumdaki kölelere savaş açmak falan ne zamandan beri normal karşılanır oldu amk?

    hayatını tamamen çıkması olası savaşlara endeksli asker-millet olarak yaşamak medeniyetsizliktir. hayatını savaş odaklı yaşadıktan sonra savaşı kazansan nolur amk? 7 yaşından beri hayatın çöp zaten, bu mu yaşamak?

    antik çağda oldu diye normalleştirmeye çalışanlar aynısının onda birini hitler 70 sene önce yaptı diye adama ana avrat düz gidiyorsunuz ama?
  • çocukları ölüm makinesine çevirdiği için iyi bir şey olduğu iddia edilen, binlerce yıl öncesinde kalmış olması gereken katillik okulu.
  • fevri çocukları dünyanın en iyi savaşçılarına dönüştüren sparta eğitim sistemidir.

    üç basit prensibi vardır. riayet, disiplin ve kendi çıkarlarının da üstünde sparta’ya bağlılık.
  • 13 yıllık askeri eğitim programı...
hesabın var mı? giriş yap