• adına çengelköy'de bir kültür merkezi bulunan ilk türk atom mühendisi. 1954 yılında galatasaray lisesi ve 1957 yılında istanbul üniversitesi matematik-fizik bölümünden mezun olduktan sonra * 1958'de* fransa ulusal nükleer bilimler ve teknoloji enstitüsünden atom mühendisliği master ünvanını almıştır. 2008 yılında hakk'ın rahmetine kavuşmuştur.
  • türk çayı radyasyonluydu ve karadeniz'deki kanser artışıyla ilgili röportaj için
    (bkz: http://www.ozemre.com/…ayi-radyasyonlu-nuriye-akman)

    beni en cok etkileyen yazısı , idolü olan (bkz: feza gürsey)'le anıları ve gürsey'in mükemmel konuşması için
    (bkz: http://www.ozemre.com/…-olmuş-olan-türk-fezâ-gürsey)

    internet siteside içerik olarak çok zengin. kitapları, makaleleri, röportajları vs. keşke her bilim adamına nasip olsa böyle bir site.
  • biyografisini okuduğunuzda niye daha önce ismini duymamış olduğunuza şaşıracağınız kişidir.
  • bir büyüğümüzün tabiriyle galatasaray lisesi'nin imalat hatalarından(!) biridir. diğeri için (bkz: aydın gülan).

    kendisinin henüz hiçbir kitabını okumadım ve okudukça editleyeceğim inşallah ama birkaç videosunu izledim. tavsiyem odur ki şunu mutlaka izleyin.
    allah rahmet eylesin. nur içinde yat güzel insan.
  • bilimsel kimliğinden çok hatıratları ile ilgilendiğim yazardır.

    özellikle üsküdar'da bir attar dükkanı ve gel de çık işin içinden kitapları okurken tatlı tatlı eski istanbul estirir.
  • geçenlerde düzenlenen teknofest istanbul için, yüzyıla damgasını vurmuş fizikçilerin, kozmonotların, pilotların, biyologların vd. fotoğraf ve kısa biyografilerini içeren bir pano yapıp taksim meydanına koymuşlardı. vecihi hürkuş, yuri gagarin, sabiha gökçen, cahit arf gibi isimlerin yanında ahmed yüksel özemre de vardı. sevindirici. türk fikir hayatının bu aziz simalarını, genç nesillere daha çok tanıtmak gerek.

    islam düşüncesine meraklı olanlar, ibnü'l-arabi'yi tanımak isteyenler, desturu önce özemre merhumdan, devam etmek isterlerse de ekrem demirli'den alsınlar. özemre'nin tercüme ettiği, 1998 yazarlar birliği çeviri ödüllü, toşihiko izutsu'nun "ibn arabî’nin füsûs’undaki anahtar kavramlar" adlı eseri alanında ismiyle müsemma anahtar bir kaynak. hem de bir ârif-i billahın süzgecinden geçmiş, onun türkçesiyle...
  • bu aralar yayınlanan bir dizi* sayesinde ismi tekrar hatırlanan ve ne yazık ki yine herkesin bilir bilmez, destekli desteksiz arkasından sallamakta bir sakınca görmediği merhum kişi..

    olanlarla ilgili kendisinin neler söylediğini de okuyarak, en azından iki tarafı da dinlemiş olmanın hakkaniyetiyle durum değerlendirmesi yapmak isteyenler, ilgili kitaplarını aşağıdaki bağlantıdan indirip inceleyebilirler..

    çernobil komplosu
    ah şu "atom"dan neler çektim!
  • ah şu "atom"dan neler çektim kitabının 'deprem ve ilmi temkin' bölümünde görüşlerini şöyle dile getiren atom profesörü:

    "bilimsel tartışmaların yeri televizyon stüdyoları değil akademik ortamdır. sırf kendi rating çıkarları için televizyon takdîmcilerinin bilim adamlarını istismar etmeleri etik dışı bir durum, fakat kendileri açısından kaçırılmaması gereken bir fırsattır. bilim adamları, bu istismarcıların bilim adamları arasındaki bilgi düzeyi ya da tavır ve metot farklılıklarını kaşıyarak bunları biribirlerine düşürmek ve sonra da keyifle kendi yorumlarını halka enjekte etmek zevkini ve fırsatını bunlara vermemelidirler.

    17 ağustos 1999 depreminden sonra medyadaki deprem tartışmaları deontoloji açısından da genel etik açısından da maalesef bu kabil bir pejmürdelik ve avâmîlik sergilemiştir. bilim adamları ilmî gevezeliklerini akademik ortamda gerçekleştirmeli, halkın huzurunda ise ilmin kendilerini donatmış olması gereken temkin, teenni ve vekarla az konuşmalıdırlar. aksi takdirde halkta kollektif bir paranoyaya sebep olabilirler.
    ...
    bir an önce başlatılması medyada dile getirilen ileri düzeyde, sofistike deprem araştırmaları önemli bir bilimsel konudur ama yalnızca fay hatlarının daha kesin ve rafine bir şekilde tesbitine yarayacaktır; bunlar, ne depremleri önleyebilirler ve ne de depremin hasarlarını, bırakın ortadan kaldırmayı, hafifletebilirler. depreme karşı yegâne çâre: 1)yapıları depreme dayanıklı olarak inşâ etmek, ve 2) halkı eğitmektir.
    ...
    marmara depremi dolayısıyla medyanın rating ihtirasına bilmeden âlet olmuş olan tüm bilim adamlarımızın, âlet edildikleri bu oyunu artık berrak bir biçimde idrâk etmeleri, kamuoyundaki imajlarının daha fazla yara almaması için de, televizyonlarda arz-ı endâm edecek yerde, çenelerini tutarak meseleyi akademik ortamlara taşımaları gerekir. "

    olur olmaz televizyona çıkıp tartışma gündemi yaratan bilim adamlarımızdan gına gelmişken bu ifadeleri görmek iyi oldu. ülkenin büyük çoğunluğunun internet ve sosyal medya çağına ayak uydurduğu günümüzde televizyonlar hala kitleleri yönlendirmede büyük rol oynuyor. olur olmaz her olay sonrasında televizyonlar kadrolarındaki en ilgili akademisyene ulaşıyorlar ve görüş alıyorlar. spikerin yahut moderatörün yönlendirmelerine karşı koyamayan bilim adamları yanlış, alakasız bilgi/yorum sunabiliyorular. bunun önüne geçilmesi gerektiğine haklı bir şekilde değinmiş merhum prof. özemre.
  • kendisini bu #153506210 entrisi kapsamında tanımış oldum. allah rahmet etsin.
  • necmettin şahinler tarafından yazılan ve ketebe yayınlarından çıkan "son sohbet" kitabı ile kendisine olan hasretimiz bir nebze de olsa dindi. susuzun suyu aradığı gibi, su da susuzu aramıyor mu neticede?

    (bkz: ahmed yüksel özemre ile son sohbet)
hesabın var mı? giriş yap