• almanya'ya gidip alamanci statusu kazanan turklerin ilk gittiklerinde dillerine dolanmis oldugu soylenen ozdeyis.
  • aziz nesin'in almanya gezi notlarından derlenen, kendine has tarzıyla iki milleti mükemmel şekilde kıyasladığı kitap. aradığı cevap ise nasıl olurda almanya gibi eğitim düzeyi yüksek bir toplum nazi deliliğine kapılabilir.

    kitapta iki milletin ve devletin bakış açısı farklarını eğlenceli bir dille anlatıyor. biraz olsun 'alamancı' diye tabir ettiğimiz insanları anlamamıza yardımcı oluyor. aynı zamanda kendisinin de, ara ara kültür şoku yaşadığını, almanya'ya karşı bazen hayranlık duyduğunu, bazen de sertçe eleştirdiğini görüyoruz.

    o gün yaptığı tespitlerin bugün halen daha geçerli olduğunu görmek, yeni nesil kalifiye göçte de benzer sorunların gündeme geldiğini, benzer bakış açılarının ve kültürel uyumsuzlukların yaşandığını görmek de, kitabı daha ilginç hale getiriyor. almanya'ya göçmek isteyen, hali hazırda göçmüş ve yıllardır yaşayan, almanya'ya karşı önyargıları olan ya da tersine hayranlık duyan herkesin okuması gerekiyor. böylece almanya serüvenlerini daha sağlam bir zemine oturtabilir, beklentilerini ona göre ayarlayabilirler.
hesabın var mı? giriş yap