• 1873 doğumlu rus bilimadamı ve bilimkurgu yazarı.
  • 1908 gibi erken bir tarihte yazdığı kitabı kızıl yıldız'da oldukça tek ülkede sosyalizmin neden imkansız olduğuna dair ilginç bir paragraf bulunan marksist.

    "sosyalizmin galip geleceği bazı öncü ülkeler daha sonra kendilerine düşman kapitalist bir dünyanın, hatta kapitalizm öncesi bir dünyanın ortasında birer ada gibi kalacaklardır. sosyalist olmayan ülkelerin en yüksek sınıfları, kendi egemenlikleri uğrunda savaşırken tüm çabalarını bu adaları yıkmaya harcayacaklar, buralara sürekli olarak silahlı saldırılar düzenleyecekler ve sosyalist uluslar arasında, küçük ve büyük eski mülk sahiplerinden her hükümetin emrine hazır yeterli sayıda bağlaşık bulacaklardır. bu çatışmaların sonucunu kestirmek zordur. ancak sosyalizmin tutunduğu ve galip geldiği yerlerde bile karakteri, şiddetin ve askeri kliğin gerekli olduğu uzun kuşatma yılları boyunca kaçınılmaz bir sonuçla, yani barbarca bir yurtseverlikle derinlemesine bozulacaktır. bu bizimkinden uzak bir sosyalizm olacaktır."
  • fizikçi değil doktordur. wikipedia'da dahi physician türkçe makalelerde fizikçi olarak çevriliyor. dünya bankası başkanı jim yong kim fizikçi yapılmış yine wikipedide üstelik aşağıda da tıp eğitim aldı denmiş. aynı şey bir çok türkçe kaynakta bu adam için de geçerli.
    gerçi adamın cvde yok yok, bir de fizikçilik olsa ne olur olmasa ne olur. adam doktor, ekonomist, filozof, mucit, yazar hem de en baba janr ütopya bilim kurgu yazarı hem de devrimci. kafayı sonsuz gençlikle bozmuş, kan nakli deneyleri yapmış bu deneylerin birinde kendine sıtmalı kan nakli yaparak ölmüş (intihar ettiği de iddia ediliyor).
    bertrand russelliçin hep son polymath denir fakat bu adamın da hakkını vermek lazım.54 değil de russell gibi 90 küsür sene yaşasa tarihe en az onun kadar görkemli şekilde geçecek işler yapmaya devam edecekti belki.
  • cirkin sansina sahip yakisikli eleman. lan utopik roman yaz sen, icine de kizil yildiz koy, sonra biri alsin onu orak-cekic yanina ilistirsin bayrak yapsin. pes.
  • öğretmen bir ailenin çocuğu olarak 1873 yılında dünyaya gelen aleksandr bogdanov, moskova üniversitesi’nde doğabilimleri ve harkov üniversitesi’nde tıp eğitimi aldı.

    bilim insanı, doktor, filozof, yazar ve devrimciydi.

    siyasete bir narodnik olarak girdi, marksizm’i benimsedi ve önde gelen bir bolşevik oldu.

    ekim devrimi’nin önderi lenin’le yan yana da çalıştı, muhalif konuma da düştü.

    değişik bir adammış. şurada güzel bir yazı var.
  • ölümüyle ilgili ilginc bir seyler okudum. doktor bogdanov'in insanlarin birbirleriyle kanlarini paylasirlarsa daha cok yasayacaklarina dair bir inanci varmis. iki yil icinde 10 kez kan alisverisinde bulunmus ve arkadaslari tarafindan abi 10 yas genc duruyorsun diye gaza getirilmis. 11. kan alisverisini onceden sitma ve tuberkuloz gecirmis bir yoldasla yapinca, 2 hafta icinde (47 yasinda) kalp ve bobrek yetmezliginden ölmüs.
hesabın var mı? giriş yap