• pek çok gerekçeyle tercih edilebilecek içecektir.

    öncelikle iyi yapılmış bazı çeşitlerinin, en uzman kişi tarafından bile alkolsüz olduğunun fark edilemeyebileceğini söyleyeyim.

    1- tadını özleyen hamileler
    2- malt içerdiği ve süt üretimine faydalı olduğu için doğum yapmış kadınlar
    3- karaciğer fonksiyonları bozuk olduğu için alkol alması yasaklanan ve bira tadını seven içiciler
    4- kalp aritmisi, çarpıntı vb. nedeniyle alkollü içecek yasaklanmış kişiler ( gençler, bunu yaşlı hastalığı sanmayın, 20 yaşında birçok gençte rastlanabiliyor)

    5- düzenli spor yapıp nadiren bira içen ve arada sırada et ve balık gibi yiyeceklerin yanında kullananlar

    6-bir davette araba kullanılacaksa yasal sınırı aşmamak için içenler

    7- çok fazla alkol kullanıp, bünyeyi dinlendirmek için tercih edenler

    8- hiç bir özel sebebi olmadığı halde et balık patates gibi yemeklerle kola ve şekerli içecek sevmeyen kişilerin sağlıklı ve lezzetli bulması nedeniyle tercih edilmesi.

    9- parti vs kaynaşma ortamlarında içki sevmeyen kişilerin içebildiği sağlıklı alternatif.

    birçok kişi alkolsüz birayı anlamsız bulmuş, ben özellikle et, balık ve ve kebaplarla eşlikçi olarak tadını, diğer tüm alkolsüz seçeneklerden daha fazla seviyorum.
  • muhtemelen efes'in bu hareketine anlam veremeyen pekçok kişi gibi bira seven birisiyim. ama "alkolsüz bira anlamsız" değildir.

    işin politik ve dini tarafını bir yana bırakıyorum.

    herşeyden önce dünya'da "alkolsüz bira" en çok alkoliklerin işine yaramıştır. özellikle bira tüketmeyi seven ancak alkolik olmanın sıkıntılarını yaşayan kişiler uygulanan tedavilerde sürekli olarak alkolsüz biraya başvururlar. bu konuda internette yığınla makale bulabilirsiniz. hoş, kimi çalışmalar buna şüpheyle bakıyor ama yine de tartışma konusu açık. ve bu yolla alkolü bırakmış, azaltmış pekçok insan var.

    ikincil olarak en çok yanlış bulduğum noktaya değineceğim. "kafam güzel olmayacaksa niye kötü tatlı birşey içeyim?" öncelikle, biranın tadını zaten sevmiyorsan, içme, mal mısın? maksat hafif çakırkeyif olmaksa bin tane alkollü içecek var. git şarap iç, rakı iç, kokteyl yap, votka ya da cin iç, tadına çok düşkünsen viski iç. ama bara gittiğinizde hemen herkes bira içiyor değil mi? neden dersiniz? çünkü bira sadece "kafayı güzel yapma aparatı" değildir. birayı bir kültür yapan, tüketenlerde barleycorn kardeşliği oluşturan şey, tüketirken edilen sohbetlerdir. bu bakımdan rakı masasına oldukça benzetilebilir. birinde yemekler sofrayı zenginleştirir, sohbeti uzatırken diğerinde içilen biranın miktarı ve tüketim süresinin uzunluğu, ayrıca sıcak havalarda serinleme/rahatlama hissi yaratması. bunun yanısıra "tadının da güzel olması"dır. evet biranın tadı güzeldir. eğer gerçekten iyi bira içmişseniz, içine glikoz-şurubu basılmamış, gerçekten %100 malt olan, pastörize edilmemiş bira içmişseniz tadının ne müthiş birşey olduğunu bilirsiniz.

    biranın sosyal bir içki olduğundan bahsettik. kişi bara gittiğinde araba sürecekse, ilaç kullanıyorsa, hamileyse, akşam ders çalışacaksa vs. insanların sohbetine dahil olup bir yandan birşeyler içmek isteyebilir. muhtemelen daha önce bunu hepiniz konuşmuşsunuzdur "ulan 2 litre bira içtim bugün, bu kadar çok su içemem" diye. gerçekten de bira, çok tüketilebilecek bir içecektir. (sosyal bir içki olmasını sağlayan diğer bir etken) bu yüzden insanlar bara gittiklerinde eğer içki içmiyorlarsa ancak elleri boş kalmasın istiyorlarsa (evet istiyorlar) o zaman kola alırlar, meyve suyu alırlar ot bok alırlar. 3. bardaktan sonra bayılırlar bişey içmek istemezler. bu arada "elleri boş kalır" ve toplaşmadan/etkinlikten psikolojik olarak uzak hissederler. ister biraları tokuşturmak anlamında olsun, ister, önünde/elinde içecek birşeyi olmadan bir yerde bulunmanın kafada yarattığı boşlukla olsun. kısacası, barda alkolsüz birşey tüketmek için oldukça idealdir "alkolsüz bira".

    yukarıda saydığımız sosyal nedenlerin yanına, yurt dışında rejim yapan insanların da ortamlarda tercih ettiği bira çeşididir. dediğimiz gibi, ortamda içkisiz olmak istemezler ve "biranın tadını" almak isterler. gerçekten de alkolsüz biralarda genellikle normal (akollü) biranın yarısı kadar kalori bulunur. bira göbeğini biraz olsun eritmek isteyenler için ideal sayılabilir.

    bira, esasen sağlıksız birşey değildir. bokunu çıkarınca vücudunuzun ağzına sıçar, ağzına sıçan şey de temel olarak alkoldür.alkolsüz bira'daki alkol miktarı, meyve sularındakiyle aynıdır, hatta bazı meyve sularındakinden daha azdır. bunun haricinde, çoğu meyvesuyundakinin yarısı kadar protein içerir, ciddi miktarda b vitamini içerir.

    vücutta henle kulbu denilen yer -böbrekte yer alır- suyun (ve minerallerin) emiliminden sorumludur. bunu yaparken adh denen bir hormondan yararlanır. alkol tüketimi, adh hormonunun salınmasını azaltır/durdurur. adh olmayınca, henle kulbu su emme işini çok yapmaz. bu yüzden hemencecik çişiniz gelir. eğer iyi bir gözlemciyseniz, bira içmeye başladıktan sonra ilk işeme sürenizle, 2. 3. işeme süreniz arasında bir uyumsuzluk görebilirsiniz. bunun sebebi, ilk işediğinizde içtiğiniz birayı değil, böbreklerinizdeki mevcut suyu işemenizdir. zaten mideden böbreğe bira o kadar kısa sürede ulaşamaz. içtiğiniz birayı ilk işeme süreniz, muhtemelen 2. işemenize denk gelecektir. çünkü ancak mide'den böbreğe ilerlemiştir, kanınızda da alkol olduğundan adh salgılanmaz, henle kulpu işini daha az görür, sonunda da işersiniz. alkollü herhangi bir içkiyi fazlaca içtikten sonra geceleyin susamanızın sebebi, gece su içmezseniz ertesi sabah başınızın ağrıması, yüzünüzün gözünüzün şişmesinin sebebi budur. üstelik bira'nın çoğu su olduğu halde!
    nihayetinde, alkolsüz bira tükettiğinizde, adh hormonu salgılanması durmayacaktır. işemeleriniz daha normal periyotlarla gerçekleşecektir ve su kaybı değil kazancı yaşayacaksınızdır. ertesi gün de başınız ağrımaz.

    alkolsüz biranın tadı, alkollü biradan (alkolsüz olması dışında) farklı değildir. zaten alkolsüz bira, normal bira'dan yapılır. ya ısıtılarak alkolü buharlaştırlır (alkolün kaynama noktası suyunkinden daha düşük) ya alkol vakum yardımıyla buharlaştırlır (bu bazen kaynatmayla hızlandırılır) ya da süzgeçlerden geçirilerek alkol+su karışımı elde edildikten sonra alkol distile edilir kalan su tekrar değerlendirildiğinde alkolsüz bira elde edilir. her ne şekilde olursa olsun, elde edilen içeceğin tadı, normal bira'nın tamamen alkolsüz hali olur.

    işte bu noktada efes'e ben kızabilirim. çünkü ben zaten efes pilsen'i çok sevmiyorum. canım bira çektiğinde başka seçenek yoksa başvurabilirim, ancak nezdimce bir bomonti'nin ya da tuborg %100 malt'ın yanına yaklaşamıyor. bu kişisel tercihim. bu yüzden alkolsüz bira içeceksem, efes'in alkolsüzü dışında bira olsaydı muhtemelen onu tercih ederdim. yani, tercih sebebi yine lezzeti olurdu. zira bin kere söylediğimiz gibi, bira'nın bir tadı var. sevmiyorsanız içmeyin!
  • alkolsüz biranın içerisine bir fiyonk makarna atılıp ağzı kapatılarak 3 hafta bekletilirse alkollü olacağını biliyormuydunuz? şimdi ne alaka git normal bir bira al diyenler olabilir peki ya suudi arabistanda sadece alkolsüz bira satılan bir yerdeyseniz ? ya ya ....
  • küçükken annem tarafından, akşam yemeklerinde bana kendi içtiklerinin aynısı diye yutturulan şey(miş). o da , öyle her gece şişelerce falan da değil hani , ayda yılda bir su bardağının yarısı kadar. "niye bana az koyuyosun yaa" diye sorunca da sen küçüksün çok içme çarpar derlerdi. eminim çokça dalga geçmişlerdir içlerinden tipe bak bir de bira içiyo sanıp kendini efkar falan yapıyo diye. zira yapardım da böyle garip tripler falan. çocukluk işte.
  • biranın barda sarhoş olup saçmalamak için değil de bizzat lezzeti için tüketildiği, bunun da ötesinde ortalama insanın yaşam tarzının bir parçası olduğu ve kişi başına yıllık tüketimin tonlarla hesaplandığı kimi batı kültürlerinde bireysel sağlığa verilen önemin artışı ve bilinçlenmeyle birlikte bünyeye günlük alkol yüklemesini azaltmak için içilen biradır. sulandırılmış şarap vardır bir de buna muadil, yemeğin yanında içilir.

    sirozun ve karaciğer kanserinin kesin tedavisi yok hala.
  • türkiye'de 2011 yılının ikinci yarısından itibaren satılmaya başlanan alkolsüz biranın piyasaya arz şekli ile reklam ve tanıtım faaliyetlerinin alkollü içkileri doğrudan çağrıştırıyor olması kamuoyunun büyük tepkisini çekmiş.

    gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı'na gelen şikâyetlerde, alkolsüz biranın alkollü içkiyi teşvik edici ve özendirici olduğu, bilhassa çocukların ve gençlerin alkole başlamalarına neden olduğu belirtilmiş. havaların ısınması ile birlikte gençlerin bu içeceğe daha fazla rağbet ettiği yönünde şikâyetler artmış.

    gıda, tarım ve hayvancılık bakanı mehdi eker, alkolsüz bira hakkında bakanlık bürokratlarından detaylı brifing alarak gerekli düzenlemelerin acilen yapılması için bürokratlarına talimat vermiş. buna göre, alkolsüz bira ile ilgili mevzuat bütünüyle değiştirilecekmiş. ilk olarak, 'alkollü içki' tanımı alkolsüz bira ve benzeri ürünleri de kapsayacak şekilde genişletilecekmiş.

    yani yapılacak değişiklikle bira, şarap, rakı ve votka gibi bir alkollü içki kategori isminin, alkolsüz bir içecek olarak tanımlanmasının önüne geçilecekmiş. bence alkol ve hatta içecek denmesi de yasaklansın. mesela bevırıç diyelim içecek yerine. böylelikle herhangi birinin aklına içki gelmesini önlemiş oluruz.

    bevırıç iyi oldu, ne o öyle içecek falan. dimes karışık meyveli bevırıç...süper.
  • mantıksız değildir, örneğin biranın tadını özleyen hamileler için bulunmaz nimettir.
  • almanya'da acaip kullanimi vardir.. tum cocuklar nerdeyse su yerine bunu icer
  • vardi bi aralar böyle bisey... alkolsuz bira ile ilgili hatırladığım en net şey, arap kadrinin bir gün içip içip dağıtmadığıydı... meğer çita ona alkolsüz bira alıyormuş... (bkz: tekin aral) & (bkz: oguz aral)
  • kafeinsiz kahve ile zerre alakası yoktur.
    kafeinsiz kahve'nin tadı, normal kahveden çok farklıyken bira'da durum böyle değildir. (tabii alkol tadı almazsınız, bunu söylemeye gerek yok)
    kahve'den kafein çıkarmak pahalı, ve oldukça sağlıksız bir iştir. özellikle hemen her kahve üreticisi kimyasal yönteme başvurduğu için düşüncesi bile mide bulandırır.
    detayı için : (bkz: kafeinsiz kahve/@kahvedelisi) ve (bkz: kafeinsiz kahve/@pyro clustic flow)
    öte yandan bira'dan alkolü çıkarmak için hiç kimyasal kullanılmaz. dahası bira hali hazırda sağlıklı birşeydir. (yine, alkolü hariç) (bkz: alkolsüz bira/@hooker with a penis)

    hani, tutup alkolsüz bira içmeyi savunduğum yok, ama bazı şeyleri yanlış bilmeyelim. inanın yemeğin yanında içinde ne olduğunu bilmediğiniz, aspartam, asit ve şeker bombası coca cola'dan 1000 kat daha sağlıklı ve mantıklıdır. herşeyi geçtim dişlerinize zarar vermez...
hesabın var mı? giriş yap