• az önce sinemadan ciktim, ne denilebilinir ki? actim all eyez on me albümü dinliyorum simdi, dün dogum günüydü, öncelikle dogum günün kutlu olsun büyük efsane! tam da bu efsaneye yakisir bir biopic olmus, demetrius shipp jr mükemmel oynamis pac i. bazi sahnelerde gercekten 2pac in kendisi oynuyormus gibi hissetirdi. lise yillarimda cok siki bir 2pac hayraniydim belkide bu yüzden acayip etkilendim, kesinlikle sinemada izledigim en etkileyeci filmlerden birisi oldu.

    edit: uslanmaz bir tupac hayranı olduğu için tabiki film bana mükemmel geldi.

    ama hayran gözlüğünü çıkarınca ve yorumları okununca filmin eksik yönlerininde olduğu aşikar belki üstat için daha iyi bir çekilebilirdi.
  • 2pac'in hayatini anlatan film. filmde irkciliga cok vurgu yapilmis ilk 1 saat siyahi devrimci belgeseli izliyormus gibiydi. onun disinda bilinen tupac fotograflarinin film icinde birebir sahnelenmesi guzeldi. pac'i oynayan eleman cok benziyor ama mantik hatalari var kurgusunda filmin. yinede fena degil eski gunlere gittik. thug life baby
  • holivudun bir baska kendini ve beyazlari aka cikartmak icin yaptigi, irkciligi kotuleyen, siyahlarin ezilmisliklerini ve yasadiklarini somurerek, yapilmis boktan bir diger denyo rapcinin filmi..

    ya amk, yemin ediyorum gina geldi artik. hayir bi de ole bi anlatiolar ki, zannedersin bi rapciler, sanki bole cok okumus etmis, bilimle sanatla ugrasmis, muzikal anlamda cigir filan acmis tiplermis de, sihay olduklari icin aslinda hep yanlis biliniyormus da bilmemneymis.. ole bi anlatiolar ki sanki herf bir yahya kemal bayatli, sanki bir orhan veli amk.. bisktrin amk yeter ya..

    mandela da, martin luther king de devrimciydi, onlar da siyah irka yapilan haksizliklari anlatmak icin didindiler, ugrastilar.. ama hicbiri yarak kurek herfler diillerdi, belinde silahla gang style hoodie bros gibi gezmediler amk.. muziginle toplumsal kitlesel mesaj mi vericeksin, bunu insan gibi yapanlarla ben seni nasil bir tutiyim amk.. bob marley de, ray charles da, nina simones da mesaj verdi irkcilikla ilgili sarkilarinda.. simdi bile bi dunya politik mesaj veren sarki yapan siyah sanatci var, ama hicbiri belinde silahla gezen, gang iz olm biz skerceyiz, heleloy tipler diil misal..

    bu dallamalarin yaptigi muzik muzik diil bi defa.. bunun siyah olmakla da alakasi yok, siyahlar blues gibi, jazz gibi muzik turlerine takla attirmis bir irk siyah irk.. rap dediginiz seyi bana muzik diye savunmasinlar amk, arabesk de muzik o zaman.. tamam hepsi muzik ama boktan muzik bunlar.. her muzik turunun boktani var, power metal le progresif rock gibi.. duz ovada ejderjha avladim diye metal sarki var amk..muzik mi bu? diil ama ritm, akor rock rifleri vs diye dinliyorz arada. ama bilmek lazm neyin ne oldugunu..

    tupac shakur denen tipten 6 ay yiycek olan denyonun, hasbel kader bi sekilde kafiyeli sozler yazip, ghetto da nasil da anami zktiler, polisler bizi ezdiler biz de homilerimizle elele kolkola ortamlari skerttik, vay anam siyahlar neler yasiyor diye sarkilar yapip, ajite ettigi sigir ve ergen siyah kitlenin gaziyla para kazanip bi bok oldugu sanilan adamlar bunlar.

    kim lan tupac shakur? hani filmi izliyim dedim hep tupac tupac diolar bu lavuk napmis bunun olayi neymis diye, ayni bokun kirmizisi cikti herf. devrimcilik, sosyal mesaj veren sanatci olma ski iyice ayaga dustu amk artik..

    ama filmin finali nefis.. vuruolar denyoyu kendi gibi olan diger denyolar.. mutlu son.

    yeter amk yeter lan, cekmeyin baska sigir rapci filmi yeter.
  • bence tupağı güzel yansıtamamış filmdir, tabi bilmiyorum yaşamını eğer yaşamı buysa hıyarın tekiymiş rahmetli.
  • amerikalı rap sanatçısının bir sarkisi. su aralar amerikada vizyonda hayatını anlatan bir filmide var. tabii kendisi mefta. çete savaşına kurban gitmiş. özünde siyah haklarını savunan bu zat pek bir felsefik konuşur. youtubede konuşmalarını bir dinleyin bakın. bizde ki muslum babanın bir tık altıdır kanımca.
  • daha önce tupac'ın hayatını anlatan belgeselleri izleyenler, bu filmde ekstra bir şey bulamayacaktır. bu da gayet doğal bir durum. film, tupac'ın çocukluk-ergenlik yıllarındaki hayata bakışı ile ilerleyen yaşlarındaki hayata bakışı arasındaki farkı çok güzel bir şekilde ortaya koymuş. 16-17 yaşlarında -black panthers üyesi annesi afeni shakur'un da etkisiyle- afro amerikalılar'ın sorunlarını dile getirmeye çalışırken; ileriki yıllarda, özellikle de kefaletini ödeyerek kendisini hapishaneden çıkartan suge knight'ın boyunduruğu altına girmesiyle, hayata bakışının nasıl değiştiğini çok güzel özetlemiş. filmde tupac'ın kendisinin, bu durumundan rahatsız olduğunu ve pişmanlık duyduğunu, ama artık geriye dönüşün de pek mümkün olmadığını anladığını hissedebilirsiniz ki; gerçekten de öyle olmuştur. bu sürecin kendisinin sonunu getireceğini anlamıştır ve öyle de olmuştur.

    bunun dışında oyuncu seçimleri gayet iyi. oyuncuların giydiği kıyafetler döneme uygun bir şekilde hazırlanmış. tupac'ı ve dönemin rap yıldızlarını tanıyanlar, kimin kim olduğunu sadece kıyafetlerine bakarak anlayabilir.

    sonuç olarak; izlerken keyif alabileceğiniz ama çok da bir şey vaadetmeyen bir film olmuş. tupac resurrection ve straight outta compton filmlerine kalite olarak yaklaşamaz.

    keşke etrafındakilerin aklına uymasaydı ve suge knight'ın kefalet karşılığı ortaklık teklifini kabul etmeseydi. cezasını çekip hapisten çıksaydı, kendisini belki de bambaşka bir hayat serüveni bekliyor olabilirdi.

    ayrıca şu sözü söyleyebilen bir insandan zarar gelmez:

    ''bence zenginler fakirler gibi, fakirler de zenginler gibi yaşamalı ve her hafta yer değiştirmeliler; böylece birbirlerini anlarlar.''

    tupac amaru shakur
  • 2pac sıkı bir shakespeare hayranıydı ve ayrıca machiavelli'nin kitaplarını okuyup bu kitaplardan bir çok ilham almıştır. kitap okumayı çok sever ve sürekli şiir yazardı. zaten toplumsal olaylarla ilgilenmesinin sebebi bu entelektüel kişiliğinden gelmesidir. rap sanatçısı olmuştur çünkü o yıllarda zenci haklarını en iyi anlatabileceği şey rap müziktir. hatta bir defasında sırf kaldırımda yürüdüğü için polislerden feci dayak yemiştir. yani bu adam sanat denen şeyin bir çok dalıyla ilgilenmiş zamanında dans ile bile uğraşmıştır. ardından oynadığı filmler olmuştur tabii 25 yaş gibi çok erken bir dönemde aramızdan ayrıldığı için müziğinin haricinde diğer dallarda ön plana pek çıkamamıştır. annesi ise black panther grubunda aktif rol oynamış ve zenci haklarını savunmuştur. 2pac da bu bilinci ailesinden özellikle annesinden almıştır. zaten onun bir müzik sanatçısı olduğu kadar bir aktivist olarak görünmesinin sebebi bunlardan dolayıdır. belki uzun yıllar yaşasaydı bir malcolm x olabilirdi ama bilemeyiz kesin olarak.. ama ben kişisel görüşüme göre şunu söylebilirim kesinlikle popüler kültürün içerisinde yozlaşmazdı. çünkü bir yandan ününe ün katarken bir yandan her zaman bir şair olmuş ve toplumsal konulara değinmiştir. bu sebeplerden dolayı rap sözcüğü rhythm and poetry den gelmektedir denir. 90lı yılların amerikasını özellikle de varoşlarını düşününce bu duyarlılık fazlasıyla önemlidir.

    bunları birkaç entri yukarıdaki arkadas için yazıyorum ve okumaya değer bulacak kıymetli arkadaşlarım için.

    bu müzik türünü kalkıp arabesk ile karşılaştırmak ise zaten cahilliği gözler önüne seriyor. rap müzik hiçbir zaman pür bir şekilde bir pesimist akımın içinde yer almamıştır. zira 80lerin rap müziği çok hareketlidir ve dansları ile birlikte entegre olmuştur. tek amacı seni karamsarlığa sürüklemek değildir jiletle özdeşmemiştir, şiddet çağrışımı yapmaz. evet yapan şarkılar vardır ama o zaman bu mantıkla metal tarzı daha suçludur deriz, olmaz.

    neyse özetle 2pac henüz genç bir yaşta tam olgunlaşamadan, tam olarak büyüyemeden çoğu kişinin sahip olamayacağı başarılara sahip olmuş ve ölmüştür.

    rip

    all eyez on me: 2pac'ın en çok satan albümü.
  • snoop'a fazla yüklenilen film.
  • 23. yaşını kutlayan efsane 2pac albümü. pac bu albüm ile batı yakasının bayrağını eline almış ve bayrağı taşıdığı noktaya bunca yıldır kimse ulaşamamıştır. herkes kendisinin rap tekniğinin çok iyi olmadığını, ondan daha iyi söz yazarlarının, daha iyi flow yapanların olduğunu söyler ve haksız değiller ama söz konusu 2pac olduğunda hep rocky marciano ve ali örneğini veririm. rocky hiç maç kaybetmemesine rağmen sadece bununla anılır. herkes için gelmiş geçmiş en iyi boksör muhammed ali'dir. bu durum 2pac için de geçerli. ali'yi en iyi yapan şeyle 2pac'ı en iyi yapan şey aynı. 2pac'ın karakterinde ki sıkıntılara rağmen (tacizden, hırsızlıktan içeri alınması, bir rapper'ı beyzbol sopası ile dövmesi, bir yönetmene yumruk atması vs)

    albüme dönünce o kadar çok şarkı var ki değerlendirmesi çok zaman alır ve okumasının sıkıcı olacağını düşünüyorum. kısaca favorilerimden bahsedecek olursam bir dönem kamyon arkası yazısı bile olan only can judge me. tarihin en iyi parti şarkıları arasına rahat girecek california love, can't c me. albüme ismini veren all eyez on me. wonda why they call u bitch, no more pain, ratha be ya nigga ilk aklıma gelenler.
  • (bkz: definitive 200) adlı boktan sıralamada 90. sıraya konulmuş tarihin göreceği en büyük albümlerden biridir. ilk çift disk rap albümü olmasının yanı sıra içerisindeki bütün şarkılar elit seviyededir. bu albümdeki herhangi bir şarkıyı şuan bir mc bozuntusu yapsa ilah olarak gezer.
hesabın var mı? giriş yap