36 entry daha
  • 2pac sıkı bir shakespeare hayranıydı ve ayrıca machiavelli'nin kitaplarını okuyup bu kitaplardan bir çok ilham almıştır. kitap okumayı çok sever ve sürekli şiir yazardı. zaten toplumsal olaylarla ilgilenmesinin sebebi bu entelektüel kişiliğinden gelmesidir. rap sanatçısı olmuştur çünkü o yıllarda zenci haklarını en iyi anlatabileceği şey rap müziktir. hatta bir defasında sırf kaldırımda yürüdüğü için polislerden feci dayak yemiştir. yani bu adam sanat denen şeyin bir çok dalıyla ilgilenmiş zamanında dans ile bile uğraşmıştır. ardından oynadığı filmler olmuştur tabii 25 yaş gibi çok erken bir dönemde aramızdan ayrıldığı için müziğinin haricinde diğer dallarda ön plana pek çıkamamıştır. annesi ise black panther grubunda aktif rol oynamış ve zenci haklarını savunmuştur. 2pac da bu bilinci ailesinden özellikle annesinden almıştır. zaten onun bir müzik sanatçısı olduğu kadar bir aktivist olarak görünmesinin sebebi bunlardan dolayıdır. belki uzun yıllar yaşasaydı bir malcolm x olabilirdi ama bilemeyiz kesin olarak.. ama ben kişisel görüşüme göre şunu söylebilirim kesinlikle popüler kültürün içerisinde yozlaşmazdı. çünkü bir yandan ününe ün katarken bir yandan her zaman bir şair olmuş ve toplumsal konulara değinmiştir. bu sebeplerden dolayı rap sözcüğü rhythm and poetry den gelmektedir denir. 90lı yılların amerikasını özellikle de varoşlarını düşününce bu duyarlılık fazlasıyla önemlidir.

    bunları birkaç entri yukarıdaki arkadas için yazıyorum ve okumaya değer bulacak kıymetli arkadaşlarım için.

    bu müzik türünü kalkıp arabesk ile karşılaştırmak ise zaten cahilliği gözler önüne seriyor. rap müzik hiçbir zaman pür bir şekilde bir pesimist akımın içinde yer almamıştır. zira 80lerin rap müziği çok hareketlidir ve dansları ile birlikte entegre olmuştur. tek amacı seni karamsarlığa sürüklemek değildir jiletle özdeşmemiştir, şiddet çağrışımı yapmaz. evet yapan şarkılar vardır ama o zaman bu mantıkla metal tarzı daha suçludur deriz, olmaz.

    neyse özetle 2pac henüz genç bir yaşta tam olgunlaşamadan, tam olarak büyüyemeden çoğu kişinin sahip olamayacağı başarılara sahip olmuş ve ölmüştür.

    rip

    all eyez on me: 2pac'ın en çok satan albümü.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap