• (bkz: alter ego)
  • alterego, yalnızca "ikinci kişilik" değil; aynı zamanda mit'de geliştirilen, teknoloji harikası bir cihazdır.

    hepimizin bildiği gibi; düşünürken veya bir kitap okurken, kafamızda kelimeleri sessizce söyleriz. bu doğal sürece "subvocalization" denir. zihnimiz bu şekilde semantik bağlantıları daha kolay kurar ve konseptleri anlamamız için gerekli olan bilişsel yükü azaltır.

    biz kafamızda bir cümle düşününce, beynimiz ağzımıza ve çenemize otomatik olarak sinyaller gönderir, zira iletişim kurabilmek adına geliştirdiğimiz "dil"ler bu bağlantıları beynimizin ister istemez hızlıca kurmasını gerektirir. işte mit media lab'in kulaklık seti, beynimizdeki bu sinyalleri yüzde 92 doğrulukla okuyabiliyor.

    nasıl çalışıyor?

    kulaklık sisteminde elbette elektrotlar var, fakat öyle eeg elektrodları gibi yer kaplayan türden değil, çünkü sistemi ilgilendiren sinyaller zaten belirli bölümlerde. bunlar "subvocalization" sinyalleri. cihaz, nöromüsküler sinyallerden gelen alt-kelimeleri tanımlıyor. (bu ağ, her kullanıcı için özelleştirilmeli elbette.) aynı zamanda, cihaz kulak yolunuzu engellemiyor ve sizinle iletişime geçmek için de iç kulağınızın kemiklerine iletilen titreşimleri kullanıyor. (özellikle bu kısmı dahice olmuş)

    cihazın trial'ında 10 kişiye kişiselleştirme için 15 dakika ayrılıyor, ardından da pratik için 90 dakika harcanıyor. görev, 20 sözcük içeriyor ve aritmetik ile satranç üzerine odaklı bir görev.

    can alıcı kısım:

    satranç deneyinde, subjeler hiç konuşmadan, cihaz ile rakiplerinin hareketlerini "iç ses" ile paylaşıyorlar, ve sonra bilgisayardan nasıl hamle yapmaları gerektiği hususunda sessizce tavsiye alıyorlar.

    transhümanizme giden yolda bir adım.
hesabın var mı? giriş yap