• devlet okullarina bagli ana siniflarinda sabah veya ogleden sonra cocuklarin kahvaltilarinda, beslenme saatlerinde ogretmenler veya okulda "bu is icin gorevlendirilmis kisiler" cocuklara bir takim dini icerikler ezberletip rutin haline getirilen bir uygulama olmus bir konu.
    bugun ana sinifina giden 5.5 yasinda olan cocuguma okulun nasil gectigini sordum. tek tek neler yaptigini anlatirken sonra is kahvalti yaptiklarina, kahvalti esnasinda ellerini acip dua ettiklerini anlatmaya calisti. anne ve babasi olarak konunun detaylarini ogrenmeye calisirken cocuk fazla sorulardan rahatsiz olup aglamaya basladi. ana sinifi ve ilk ogretime giden cocuklari anne ve babalarin bu iceriklere dikkat ve takip etmesini tavsiye ediyorum.
    hicbir ogretmen veya ogrenim gorevlisinin ailenin onayi olmadan kendi kafasina gore bir takim dini icerikleri empoze etmeye, dayatmaya hakki yok.
    bu konunun takipcisi ve arastirmacisi olup, bu konuda ogrenebildigim seyleri guncellemeyi dusunuyorum.

    edit: ulan develer, oncelikle cocugun aglamakli olmasinin soru sormakla alakasi yok. bizden sakladigi veya bilmemizi istemedigi veya tembihlenme gibi durum v.s. karsinda aldigi tavira benzer davranislar sergilemesi sonrasi bu basligi acma geregi duydum.
    yoksa hanginiz cocugunuza 2-3 soru sordu diye aglar?
    bunu da gectim kacinizin cocugu var ki cocuk psikolojisinden anlamislik tasliyorsunuz?

    yemek yeme, israf, yemege saygi gibi seyleri icine dini ogeler sokulmadan yapilamiyor mu?

    boyle birseye izini meb mi veriyor, il/ilce milli egitim mi veriyor, mevzuat mi var hayirdir hepiniz olaganlastirmissiniz?
    akpnin toplumun en ufak birimine kadar dayattigi bu anlayisi kabul etmiyorum. herkes nasil isterse oyle inansin, ona gore yolunu bulsun. guvenip emanet ettigimiz ogretmenlerin gorevi degil bu isler.

    bu arada dua da su sekilde;

    yemegimi yemeden el actim sana allahim... diye devam ediyor.

    bu yastaki cocuklar icin tabii ki soft icerikle baslangic yapacaklar. ben de biliyorum ayetel kursi, yasin okutmayacaklarini.

    ayrica:

    (#128605171)

    edit 2:
    t.c.'nin fikri hür, vicdanı hür insanlarına günaydın. idlib ve rakka spor taraftarı o.ç. hariç.
    arkadaşlar konu hakkında atmış olduğunuz destek mesajları için teşekkürler. bu entry de kimsenin inancına, ibadetine v.s. bişey denmiş değil öncelikle bunu kafası almayan çaylak yazarlar ve bazı radikal unsurların anlaması lazım. yok biz bu konuda seni bastırırız, yok allahsız, yok dinsiz bilmem ne diyerek sözde hakaret ettiğini sanan yavşaklara ise hodri meydan diyorum. 5-6 yaşındaki çocuğa kafasına göre dua öğreten, dua ettiren öğretmenin, çocuğun ailesinden gizli, kendi kafasından başka şeyler yaptırmayacağını kimse söyleyemez.
    bizim itirazımız ufacık çocuklara algılayamayacağı şeylerin öğretilmesi. yoksa hangi pedagojiye sığar böylesi bir "masum dua"
  • "allahım yemek."

    amin...

    ufacık çocuğun kelime dağarcığı ne kadar ki zaten mk.
  • t: artık nasıl gözü dönmüşse sorguya çektiği çocuğunu ağlatan yazarın rahatsız olduğu dua
  • çocukları siyasete alet etmektir.
  • dua sözlerine bakmadan bir şey diyemem. anaokulunda çocuk yaşadığı kültürden izole değil. çocuk allah vb kavramları zaten çevresinden duyuyor. çok basit ve güzel anlamları olan sözler varsa yemek duası sorun olmayabilir. her kültürde olan bir şey. abartmaya gerek yok. dini eğitim başka bir şey ancak çocuklara yaşadığı kültürde var olan bir davranışla güzel dilekleri söyletmek başka bir şey. o kadar ayrıştık ki iki taraf da karşı tarafla ilgili bir şey duysa hemen çok büyük tepkiler veriyor.
    biraz sakin.
  • çocuğu ağlatacak kadar abartılı tepkiler, yersiz dini bilgiden daha fazla zarar verir.
    ana okulunda yemek yemeden önce şükür amaçlı bir şeyler söyledi diye ışıd militanı olacağını da zannetmem.
    kendisini sükunete davet ettiğim yazar beyanı.
  • dedi dinsiz ateist hırbo…

    dini içerikleri empoze edemezlermiş, neyi etsinler? ateizmi etsinler değil mi?

    ulan elin amerikalısı ingilizi dua edince süper, bizimkiler dua edince ooov.

    eğitimsiz kalsın senin çocuğun, gönderme okula falan. allah yok din yalan diye diye eğit.

    edit: heh, itiraf geldi. sorun akp. akp yüzünden vatan düşmanı çıktığını görmüştüm ama din düşmanı ilk defa görüyorum.
  • yemeğimi yemeden el açtım allah'ım sana. akıl, sıhhat, doğruluk, iyi huylar ver bana. yemezsem büyüyemem. okuluma gidemem, çabuk çabuk yiyelim, okulumuza gidelim.
    bizim çocuk bunu öğrenmişti. son derece sevimli ve normal bir dua.
    sizin çocuğa ne öğretmişler acaba?
    bu arada çocuğum 7,5 yaşında ve hiçbir dua bilmiyor, öğrendiği tek dua da bu anaokulu yemek duasıydı.
  • anneannemin ben o yaşlardayken öğrettiği bir dua vardı:

    artsın eksilmesin
    taşsın dökülmesin
    hepimize yarasın
    afiyet olsun

    bakın bu dua (ya da ne derseniz deyin) dinden bağımsız, son derece insancıl, tasarruf bilinçli ve iyi niyetli bir dilek manzumesidir. ve okullarda böyle şeyler öğretilmelidir, tek bir dinin bir mezhebinin ritüelleri değil.

    not: anneannem beş vakit namazında inançlı bir müslümandı. huzurla yatsın.

    e: yazım
  • bize ana sınıfında şöyle dua ettirirlerdi:
    "artsın eksilmesin
    taşsın dökülmesin
    hepimize yarasın
    afiyet olsun
    amin."
    amin diyor muyduk ondan da çok emin değilim gerçi, belki dememişizdir. neyse, demem o ki, eğer çocuğun dua dediği bu tarz bir şey ise bence sorun yoktur. dini içerikli ise, orası ayrı mevzu. ama olayın ne olduğunu henüz başlığı açan yazar da bilmiyor.

    işin aslını öğrenmeden sinirle açılmış bir başlıktır.
hesabın var mı? giriş yap