*

  • bilimle uğraşan, araştırma yapan kimse. hatta belki bilim adamı.

    bu kişilerin işi gücü bazı problemler, hedefler, bilinmeyenler tespit edip onları aydınlığa kavuşturmak için çeşitli katakulliler denemektir. kimisi açar kitapları makaleleri okuduklarını harmanlayıp bir çözüm üretmeye çalışır. bir diğeri deneyler tertipleyip gözleme yapar, diş macunuyla leblebi tozunu karıştırır neler olacağına bakar. öteki, hesap kitap adamıdır, kod neyin yazar. beriki, doğayı inceler, penguenlerin neden tepelerinden uçak geçerken havaya bakacaz diye yere yıkıldıklarını anlamaya çalışır. bu böyle gider...

    gerçek araştırmacı asil duyguların insanıdır. itici gücü para, kari, karizma ve/veya laptop sahibi olmak ereği değil, sorusuna cevap bulmak tutkusudur. bu tip araştırmacıya ender rastlanır.

    araştırmacılar aradıklarını bulduktan sonra makaleler yayınlamak suretiyle öğrendiklerini insanlığın kutsal bilgi kaynağına kaydederler. yayınladıkları makaleler ve onlara verilen bakınızlar* yaptıkları işin kalitesini ortaya serer. bu açıdan araştırmacılık, işini iyi yapana hakkını evrensel boyutta teslim eden bir iştir diyebiliriz. yani diyorum ki tepenizdeki gıcık yöneticiyi aşıp işinizi tarafsız değerlendirmeye sunmanız ve yaptığınız iş iyiyse başarılı yaftasını yemeniz gayet kolaydır. arada alavereler dalavereler olmaz mı? allahı olur. ama bulmak peşinde koşan araştırmacı için yaftanın önemi yoktur. o işine bakar.

    araştırmacının vaktinin çoğu araştırması için gereken parayı bulma çabasıyla geçer, onu da belirteyim. bu dünyanın her yerinde böyledir.
  • kartvizitinde ugraş alanı diye yalnızca araştırmacı yazan birileri var mıdır? kimi gazete ve dergi yazılarındaki imzalara bakınca oldugu anlaşılıyor. yazdıgını örnegin "mukadder çokbilir -araştırmacı yazar" diye imleyenler çıkar ve çogunlukla da hak edilmiş ünvanlardır.

    kim büyütmüşse büyütmüş, gözümüzde iri kıyım bir bilinmez yapmıstır arastırmayı. aklıma hep ögretmenlerimiz kabahatli gibi gelir ya, yanılırım belki de. oysa araştırma yapıyor olmak icin, orta yerde olmayana, kolayına erisime kapalı tutulana, ilk adımda kendini ele vermeyene, biraz olaganın ötesinde sorgu ile bakınmak ve baskalarını aydınlatma hedefi yeter de artar, aslında. iri ve olgun bir yemisi dalında bulacagım diye, incir agacına her çıkan aranır. olagandır. altıncı göbekten dayısını merak edenın yaptıgı da kendi için ve olagandır. ama 'buranın adı neden tandogan?' araştırmaya baslamak sayılır. 'sattıgımız kaç gömlek hala bir dolapta askıda giyilmeye hazır bekliyor acaba?' araştırmacılıgın daniskasına soyunmaktır. icat, keşif, ispat olmadan araştırma yapılabilir. bilimsel olmayan araştirma da vardir ve cok işe yarar. watergate, alfred kinsey, muzaffer sarısözenin derlemeciligi bunlara örnektir. her araştırma yapan yazar olmak zorunda degildir. araştırma sonuçlarını yazmak da bir ugraştır.

    araştırmacılıgın tadı, canı çektiginde tenha yerlerde bulunmakta ve aydınlanan her sorudan sonra, sırtını kaşıyan ille de o yeri*cuk buldugunda yaptıgın gibi, "hah işte" demektedir. keşke emekli subay, hakim, bankacı, mühendis, antrenör ve futbolcularımız ile ögretmenlerimizden, çok degil, onda biri, günlerinin onda birini araştırmacılıkla doldursalardı. çok şey degişik olabilirdi.
  • enneagram teorisinde 5 numarali tip.
    uyanık, içgörüsü yüksek ve meraklı tiplerdir. karmaşık fikirlerin ve yetkinliklerin geliştirilmesi için yoğunlaşabilir, odaklanabilme becerisine sahiptirler. bağımsız, yaratıcı ve mucit, aynı zamanda kendi düşünceleri ve sanal projeleriyle fazlasıyla meşgul olabilirler. dalgın aynı anda gergin ve heyecanlı olabilirler. eksantrisizm, tecrit, hiççilik konularında sorun yaşayabilirler. en süper özellikleri vizyoner öncüler, genelde kendi zamanlarının önünde ve dünyayı bambaşka şekilde görebilme becerisine sahiptirler.
  • tcmb araştırma ve para politikası genel müdürlüğü bünyesinde var olan bir kadro. çalışma mantalitesi sıradan bir devlet memurundan çok araştırma görevlilerine benzemektedir. araştırmacılar, para politikasıyla ilgili bir konuda tez hazırlar gibi rapor hazırlar ve bu raporlarını kurula sunarlar, ppk da bu raporların yardımıyla politika üretir. araştırmacının bir üst versiyonu ekonomisttir.
  • bu seneki merkez bankası için açılan araştırmacı kadrolarına muhtemelen uzaydan eleman getirtmeleri gerekecektir.

    --- spoiler ---
    i- adaylarda aranacak kosullar

    a) türkiye'de en az dört yıllık eğitim veren veya denkliği yüksek öğretim

    kurulunca tanınmıs yurt dısındaki yüksek öğretim kurumlarının; iktisat, ekonometri,

    maliye, isletme, finans, isletme mühendisliği, endüstri mühendisliği veya istatistik

    bölümlerinde lisans veya iktisat, ekonometri, maliye, isletme veya finans alanlarında

    yüksek lisans eğitimi almıs olmak,

    b) 2009 veya 2010 yıllarında yapılan kamu personel seçme sınavı (kpss)’nda

    genel yetenekten en az 56 soruyu doğru olarak cevaplamıs olmak veya son basvuru tarihi

    itibarıyla son iki yılda yapılan gre sınavından 790 ve üstü sayısal puanı veya ales

    sınavından 90 ve üstü sayısal puan almıs olmak,

    c) ileri düzeyde ingilizce bilmek, [son basvuru tarihi itibarıyla son iki yılda

    yapılan kamu personeli yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı (kpds)’ndan 95 ve

    yukarısında veya test of english as a foreign language/ internet-based test (toeflibt)’

    ten 105 ve yukarısında veya kamu personel seçme sınavı (kpss)’nda en az 57

    yabancı dil sorusunu doğru olarak cevaplamıs olmak gerekmektedir.]

    d) son basvuru tarihi itibarıyla 26 yasından büyük olmamak,

    (31 ağustos 1984 ve daha sonra doğanlar. bankamız çalısanları için bu sart aranmaz.)

    e) türkiye cumhuriyet merkez bankası memurları yönetmeliği'nin 10.

    maddesinde belirtilen diğer kosulları tasımak.

    --- spoiler ---
  • 663 sayılı khk sonrasında, pek çok il sağlık müdür yardımcısı, şube müdürü, müdür ve müdür yardımcısının re'sen atanmış olduğu kadro.
  • ülkemizdeki araştırmacılar devlet istatistik enstitüsü, devlet planlama teşkilatı ve merkez bankası gibi kuruluşların verilerini kullanmalarına rağmen kendileri tarafından toplanan verilerin paylaşılmasında ve ikincil analizinde yeterli derecede işbirliği yapmamaktadırlar.
  • araştırma kavramı yerine araştırıyı öneriyorum. çalışma da aynı negatiflikten muzdarip. araştırmacı neyse ama onun yerine tübitak'ta ne güzel araştırıcı diyorlarmış.

    (bkz: sosyal çalışmacı)
hesabın var mı? giriş yap