• efendim askerlik şubesinin askerliğe elverişli olup olmamamı belirlemek üzere sevk etmesi üzerine beni muayene edecek askeri doktorla aramda şöyle bir olay cereyan etti;

    askeri doktor: nasılsın evladım?
    ben: iyiyim.
    (doktor evrakların gerekli yerlerini imzalayarak geri verir)
    askeri doktor: tamam evladım, çıkabilirsin.
    işte böylesine teferruatlı bir muayeneden sonra, işlemlerimi yaptırıp askere gittim. bu da böyle bir anımdır...
  • (bkz: harp cerrahisi)
    her cerrah bu işi yapamaz. çatışma devam ederken müdahale edebilecek sağlık memuru gerek.

    eskiden askeri hastane olan ve sağlık bakanlığına devredilen hastanelerden birinde çalışıyorum. personelin yarısı askeriyeden kalma. psikiyatri raporlarının içerik, değerlendirme farklılığından tutun gazilerin fizik tedavi gereksinimine kadar farklılık gösteriyor.

    şu anda hastanede sterilizasyonda çalıştırılan adam, zamanında çatışmada kopan bacağın turnikesinden elde steril, ameliyathane ortamı olmadan eldeki alet edavat ile müdahale etmeye, paniklemeden yaratıcı çözümler bulmaya alışkın. hani o filmlerdeki yoktan var edenlerden. kimse şehit olmasın, kimse bir çatışmada yaralanmasın ancak madem bunlar oluyor, o zaman gerekli bakımı verecek ekip ve hastane bulunması da şart.
  • insanlar en başta savaş/çatışma yaralanmalarına karşı deneyimli sağlık personeli yetişsin, hastane içinde kişisel/askeri veri güvenliği daha iyi sağlansın, her yere sızabilecek terör sempatizanı kişilere karşı tetikte olunsun ve bu engellensin gibi sebeplerle askeri hastaneler tekrar açılsın istiyor. konu ile ilgili rusya-ukrayna savaş alanında mayına basan askeri doktorun kopan bacağına soğuk kanlılıkla kendi müdahalesini koymak istedim ancak bulamadım. tüm bunları es geçip yalnızca gazi ve şehit yakınları gitsin diye açılsın isteniyor diye düşünmek, bakın gerçekten büyük maharet.

    "azıcık sorgulayıp düşünmek lazım" değil mi?
  • kesinlikle lazımdır. çatışmalara görevlendirme pratisyen hekim götürüyorlar yanlarında. çatışma ve mermi, bomba yaralanması ile ilgili en ufak tecrübesi olmayan genç hekimlerle iş yapilmaya çalışılıyor. çoğu yerde de hekim eksikliğinden sağlık astsubayi ile işi götürmeye calisiyorlar. askeri hastaneler birçok konuda özel ihtisaslaşmış personel yetiştirir.
    bir diğer konu ise doğuda çatışmada yaralanan askerimiz mevcut devlet hastanelerine gittiğinde karşısında ne yazık ki terör örgütü sevicisi/sempatizanı personel ile karşılaşıyor. askerlerin birçoğu bu hemşireler yüzünden kasıtlı olarak hatalı damar yolu açılmasına, yanlış tedavi uygulanmasina, işlemler sırasında daha kaba davranışları ile canlarinin bir kez daha yakılmasına maruz kalmaktadırlar. bence zaten yaralı olan askerimizin bir de psikolojik olarak böyle yipratilmamasi için bile askeri hastanelere ihtiyaç vardır.
  • görevli pesonel ve doktorlar, bomba, şarapnel kaynaklı vs. ağır yaralanma vakalarıyla çok sık karşılaştığı için, bu tür vakalarla ilgili büyük tecrübe sahibi olur. bu da yaralının daha doğru ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesine imkan sağlar.

    standart hastanelerdeki doktorların, mayın, el bombası veya çeşitli ateşli silahların attığı kurşun, saçma gibi cisimlerin verdiği yaralanmalara karşı tecrübeleri sıfıra yakındır. bunların. tedavi yöntemleri farklıdır, tedavi aşamaları, tedavi süreçleri farklıdır, deneyim gerektirir. sonuç olarak askeri hastane gerekl bir kurumdur.
  • sağ gözüm sol gözümden yarım derece ileri.. çook küçüklüğümden beri göz doktoruna giderim. askerde de bi gideyim dedim. neyse hekim yarbay kontrol etti falan gözlük yazdı.. gittim gözlükçüye. aldım gözlüğü taktım dünya şöyle bi döndü. çıkardım herşey normal taktım yine dönüyo; dedim herhalde gözlükçü şaşırdı camları ters taktı. camları ters takmışsınız sanırım dedim baktı reçeteye yoo gayet de böle yazmış adam bi git sor komutanına. koştum komtanım dedim benim sağ gözüm aslında problemli. tekrar baktı hayır dedi sol gözün bozuk ben de şık bir baş selamıyla emredersiniz komutanım deip nizami çıktım dışarı. işe yaramayan gözlük bir çekmecede eskidi eskidi.. yani garip yerler askeri hastaneler..
  • kesinlikle bu hastanelerden çok sayıda bulunması gerekir çünkü ordu gibi büyük bir kurumun savaş durumunda yada barış durumunda kendi hastanelerine her zaman ihtiyacı vardır ve olacaktır bazı garip bir şekilde kendi ülkesinin askerini çekemeyen insanların sürekli olarak eleştrilerine haksız olarak maruz kalan kurum yada kuruluşlardır.
  • bu hastanelerin bakanlığa devri sonucu olarak;

    komando olamaz raporları %6000
    uzun süreli istirahat raporları %1300

    artmıştır.
  • konuyu bilmeyip bir de gerizekali olunca tabi ki gereksiz bulunabilir.

    askeri hastanelerde catismada agir yara almis ozel ortopedik tedavi gerektiren hastalari tedavi etmeye yetkin ortopedi uzmanlari vardi.

    bu adamlar baska yerde oldu denecek bir yigin askeri hayata dondurduler.

    dunyanin en iyi ortopedi servisi ankara gata'da denirdi cunku yarali askerlerimizin tedavisinde inanilmaz bir bilgi ve deneyim birikimi olmustu.

    simdi sen bu hizmeti baska bir hastanede alabilecegini dusunuyorsan zaten tam bir akp'lisin.

    her liseyi anadolu lisesi yaparak her semte universite acarak egitim kalitesini arttirdigini sanan zeka.

    bunun disinda gecenlerde asker diye birine yardim etmek icin para uzatip sonra asker oldugunda geri ceken adami gordunuz.

    bunlar hastanelere gorevli girmiyor mu saniyorsunuz?

    kritik bakim gerektiren gazilere bunlar ne derece iyi bakim verir?
  • 600 bin küsür askeri olupta askeri hastanesi olmayan başka bir ülke var mıdır?

    belçika da 600 bin küsür asker bile yok ama askeri hastane var.

    ya da durun şöyle sorayım 80 milyon nüfusu olup üniversite mezunu olmayan bir cumhurbaşkanının olduğu bir ülke var mı?

    bugün gata’ya gittim bildiğin ssk okmeydanı hastanesi .. içtenliğimle söylüyorum derhal ivedilikle hatadan dönülmesi gerekir
hesabın var mı? giriş yap