• ateistlerin problemlerini bilmiyorum ama kendisi 13 evlilik (biri ile 9 yaşında gerdeğe girmek üzere) yaptığı halde başkalarına 4 eşi yeterli gören bir de "benim yaptığım herşey örnektir" diyen peygamberin takipçilerinin ciddi sorunları olabilir... olabilir... var demek tck ya göre 2 sene hapisle cezalandırılıyor.. olabilir diyorum var demiyorum.. bu bakımdan ateistler bu yukarıdaki dangalak yorumları da sindirmek zorunda.

    edit:gördüğünüz gibi yine aynı türkiye dincisi işgüzarlığı. strawmancilik.

    ama şöyle açıklayayım.

    bir varoluş sorunu, nereden geldik sorunu var.

    yukarıdakinin dahil olduğu bir kısım insan: "bunda merak edecek ne var canım aç kuranı, incili, tevrat'ı, veda'ları oku" diyor.

    can sıkıcı.

    öbür grup bir insan ise:
    "bilmiyoruz. diyor. bilmiyoruz. dinler yalandır. onların tanımladığı allahlar komple yoktur. yalandır. insan icadıdır insan yazmasıdır. varoluş probleminin çözümünü henüz bulamadık, araştırmak lazım.. " derler.

    ilk bir kısım insan ikinci kısım insanların bir bölümüne " ateist" derler. strawmenciliğin kralı da burdadır, "vay sen nasıl yaratan yoktur diye kesin dille konuşursun" den geyiğe girerler.

    bu ikinci grubun bu araştırma yolculuğunda bulduğu "dünya yuvarlaktır. dünya güneşin etrafında döner. ay dünyanın uydusudur. big bang teorisi gerçeği. evrim teorisi gerçeği" gibi bilimsel olarak bulup ortaya çıkarıp bilimsel olarak üzerinde çalışıp bilimsel olarak kanıtladığı şeyler bu yukarıdaki gibi dangalak dalyaraklar tarafından ağıza sakız edilir. küçük görülür.

    hiç uğraşmayın. sadece şunu hatırlayın: müslümanlık denilen din ortaya çıktığında çemberlitaş sütunu 300 senedir şimdi olduğu yerde duruyordu. (bu yukarıdaki yeniyetme dangalak ortaya çıktığında ise ben büyük ihtimalle babanne öğretimi duaları aşıp çoktan inançsız olmuştum.)
  • inandığı dini körü körüne araştırmadan bilmeden sadece anne babasından duyduklarıyla savunanlarla, ateizmin tek gerçek olduğunu kurda kuşa dağa bayıra ota boka ispatlamaya çalışanlar aynı gruptandır.

    ülkemiz ateistlerinin anti-islamcı tutumları da ayrı bir özellikleridir sanki dünyada gerçek olduğu savunulan tek din islamdır.
    biri de çıkıp incil'de şu hatalıdır, tevrat burada hata yapmıştır deyiversin.

    yıl 2017 olmuşsa hala insanların inançlarını yargılayıp kendi inandıklarını ispat etme maskesi altında fikirlerini kabul ettirmeye çalışma faşizminin nirvanasına ulaşma gayreti nedir?

    isteyen istediğine tapsın yada tapmasın siktir edin.
  • tüm bu problemler ateistlere yüklenen olmayan şeyleri ispatlama yükümlülüğünden kaynaklanır.
  • hayatında bir kere doğru düzgün felsefe kitabı okumayıp felsefe bildiğini iddia eden sığırların ortaya koyduğu problemlerdir. adam kötülük probleminin öncüllerini değiştirip kendi strawmanine cevap veriyor sonra cevapladım sayıyor. lan kötülük problemi din felsefesinin en büyük konularından, hatta modern felsefenin şekillenmesinde payı çok büyük, zaten zannettiğin şey değil. bak düzgün şekilde yazıyorum:

    1. tanrı, mutlak iyi*, her şeyi bilen* ve her şeye gücü yetendir.*

    2. tanrının kötülükleri durdurmaya gücü yetmektedir

    3. tanrı kötülükleri engellememektedir

    4. tanrı kötüdür. (1,2 ve 3'ten)

    5. o halde tanrı yoktur. (1 ve 4'ten, çelişmezlik ilkesi nedeniyle)

    burada plantinga'nın özgür irade savunması ne kadar tutarlı tartışılır. bir şeyin işleyişine etki etmenin özgür iradeyi ortadan kaldırmayacağını kanıtlayabilirsek en azından evidential problem gerçekten daha güçlü hale gelir. orası ayrı mesele, istenirse açarız.

    bak bu da (paine'den ilhamla) benim geliştirdiğim bir din karşıtı tanıtlama:

    1. vahiyler, kendisine inenler haricindekiler için, indiği kanıtlanmadığı sürece, birer söylentidir/ikinci el bilgidir.

    2. kimse kanıtı olmayan bir şeye inanmadığı için sorumlu tutulamaz

    3. tanrı bireye bu tür bir sorumluluk yüklemektedirler

    4. o halde tanrı yoktur. (2 ve 3'ten)

    tabi benim burada tanrı tanımım çok spesifik, ibrahimi ve vahye dayalı dinlere yönelik. kötülük problemi de "kötü bir tanrı" için geçerli değil, fakat kötü bir tanrının varlığı da savunulan bir şey değil ve varlığına dair pozitif bir kanıt getirilene kadar inanmamız için geçerli bir neden yok.

    adam bilim x teorileri binlerce kez eleştirdi diyor da filozoflar x tanrı anlayışını binlerce kez eleştirdi demiyor, bu da başka bir intellectual dishonesty işte. allah bizi bildiğini zannedip bilmiş bilmiş konuşan cahil sığırların şerrinden korusun.

    edit:

    kötülük problemini bilmediği için cevap veremeyen arkadaşımız verdiğini zannetmeye devam ediyor. hadi "insandan oluşan kötülükler" için "özgür irade" savunmasını yuttuk, e ortadaki doğal kötülükleri ne yapacağız? bir deprem, volkan patlaması, tsunami vb. dünyadaki acıyı artıran ve tanrının kolayca ortadan kaldırabileceği ya da azaltabileceği kötülükler. onları ne yapacağız? ayrıca inanmadığı için edilen sonsuz cehennem tehdidini "baba/anne sevgisinde kaynaklanan erdem" benzetmesinin neresine koyacaksınız? bu dediğim cehennem problemi, kötülük problemi içinde de incelenir ayrı olarak da. buna nasıl bir cevap var?
  • felsefe hakkinda bilgisi-deneyimi ve de fikri olmayan bir bireyin insanlari felsefe yapamamakla suçladigi baslik. ateizmin felsefesine gelecek olursak bir degil bir çok yerden ateizmim hakliligina arguman uretebiliriz. oncelikle varolusla ilgili celiskiler ve bu celiskilerin isiginda evrenin sonsuzlugunu ve yaraticisizligini kabul etmek, olaylara her yonden tarafsiz bakabilme ozgurlugu verir, bu da zaten yaratici yok demek icin basli basina bir sebeptir. cunku yaraticiyi denkleme ekledigin anda celiskiler baslar.
    1)evreni yaratani kim yaratti?
    2)madem yaratti bize neden varligiyla ilgili somut kanitlar vermiyor?
    3)dunya ve evrenin tek bir yaraticisi var ise bu varlik ortadoguyu mu kayiriyor? neden diger toplumlara ahlaki ogretmek adina bir yol gosterici gondermemis?

    gibi bir cok celiski ortaya koyulabilir.

    baska bir arguman ise tanrinin egoist-vurdumduymaz ve acimasiz olusu. bu da tanriyi red icin bir sebeptir.

    1)tanri neden bizi yaratti ve kendi bokumuzda bogulmamiza izin verdi.
    2)madem tanri var ve iyi bir varlik neden dunyanin yarisindan cogu aci cekiyor.
    3)bizim ahlak duzenimiz tanrinin yasimasiysa biz neden bu kadar çarpik ve ucubeyiz.
    4)madem tanri bize ozgur irade verdi, neden onu kisitlayacak sacma kurallar getirdi?

    gibi sorularin dogru cevaplari tanriyi kabul etmemek ve veya yoksaymak icin gayet de gecerli sebeplerdir.

    ki daha bilimsel dusunce isiginda ateizmin yeri ve bilim felsefesi, semavi dinlerdeki kitaplarin sacmaliklari ve carpikliklari, semavi dinlerin her seyi kivirabilme kapasitesi gibi konulara girmedim. cunku girince isin icinden cikilmiyor. ayrica sayfalarca yazip, bazi bakinizlar vererek felsefe yaptigini dusunmek ve baska insanlari bunu yapamiyor olmakla suclamaksa basit derecede acizliktir. siz yapmayin arkadasim
  • aşktır. insan kime aşık olacağını seçemez bu işi allah yapar bu yüzden aşk konusunu bir türlü tatmin edilen bir açıklama verilememiştir.

    aşk ile ilgili bilimsel veriler aşırı yetersiz kalıyor. hormonların artması ve azalmasına bağlıyorlar. ki bu cevaplar eden değil, sonuçtur. neden o hormonlar değişiyor. değiştiren nedir ? gibi soruları sorup da cevap veren insan çıkmadı.
    --- spoiler ---

    diyanet meali 30:21 içinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, o'nun varlığının belgelerindendir. bunlarda, düşünen millet için dersler vardır.
    --- spoiler ---
  • dedi peşine tuğla kalınlığında entry girdi müslüman, ateistler durur mu onlar da girdi zibil gibi entry. sonuç hava gazı. bırakın insanlar kendilerine mantıklı gelen şeye inansınlar. birisi çıkar yıl 2017de hala allah diye bir varlığa inanır, diğeri de kördür kudretli yaratıcıya inanmaz. kendi deneyimlerime göre bu tartışmalara giren kişilerin fikirleri asla değişmez, ha bu kadar sığ tartışmalarla safını değiştirecek adamın da size bi katkısı olmaz.

    not: patatesspor
hesabın var mı? giriş yap