• ingilizce kabaca "bulunabilir" manasina gelen kelime. computer science'ta ise bir sistemin (algoritma, bilgisayar parcalari, isletim sistemi... vs) ne kadar uzun sure isler halde oldugunu belirten teknik terimdir.
  • her turlu calisan bir sistem icin hesaplanabilir degerdir. degerin hesaplanabilmesi icin bazi kavramlarin bilinmesi gerekir.
    mtbf: mean time between failure. problemler arasi ortalama calisma suresi olarak dusunulebilir.
    mttr: mean time to repair. ortalama tamir suresi.
    availability = mtbf/(mtbf+mttr) degeridir.

    orneklemek gerekirse;
    elimizde 1 milyon saatte 4 defa ariza yapmis bir pipi olsun. bu pipinin 4 arizasinin duzelme sureleri 3 saat, 5 saat, 2 saat ve 6 saat olsun. bu durumda mttr degeri: (3+5+2+6)/4=4 saattir. 1 milyon saatte 4 defa problem olduysa mtbf degeri de
    (1000000-16)/4=249996 saat.
    availability=249996/(249996+4)x100
    availability=99.9984% degeri elde edilir.
    pipinin availability'si 99.9984%'dir.
    eger iki tane pipimiz olsaydi ve bunlari yedekli kullanabiliyor olsaydik bu durumda paralel kullanim icin availability degerini hesaplayabilmek icin asagidaki formul kullanilabilir:

    availability=1-(1-avail(1))x(1-avail(2))
    availability=%99.9999999744
    olacakti. buradan cikartilacak sonuc: esit availability degerine sahip iki pipi paralel calistirilirsa bir yili sadece 0,0080732144sn sex yapmaksizin gecirebilirsiniz.
  • (bkz: mevcudiyet)
  • insan beyninin bilgi değerlendirme sürecinde kullandığı kısaltmalardan birisidir. insanların uçağa binmekten korkma sebeplerine de açıklık getirir.

    bir karar aşamasında seçenekler üretilmeden önce bilgilerin değerlendirildiği aşamada birçok kestirme mekanizması ortaya çıkar. bu, kararlara eşlik eden büyük miktarda bilgi verildiğinde beklenmelidir. çalışma belleği, tüm bilgi kaynakları ile ilgili tüm detayları ve karmaşıklıkları tutamaz ve bu nedenle karar vermenin yollarını bir şekilde bulmalıdır.

    akla kolayca gelen bilgilerin, hipotezi diğer bilgilere göre daha fazla etkilemesi olasıdır. risk değerlendirilirken akla kolay gelen bilgilerden etkilenildiği iyi bir şekilde tespit edilmiştir.

    uçak kazaları medyada yüksek bir profile sahiptir, ancak güvenli uçuşların haber yapıldığı görülmez. uçucu olmayanların aklındaki ticari uçuşlarla ilgili en yaygın bilgi, haberlerde görülen büyük bir kazanın gelişmeleri olması yüksek ihtimaldir.
hesabın var mı? giriş yap