• neresinde ve özellikle türkiye'nin çekince koyduğu maddeler hariç yani türkiye açısından bağlayıcı olan maddelerde, federasyon veya eyalet varmış çok merak ettiğim anlaşma.

    bu anlaşmaya, içlerinde üniter devletler de bulunan tüm avrupa konseyi üye devletleri de taraftır.

    ayrıca, idare hukukumuzda da yerinden yönetimler özerktir. özerk diyince birden üniter yapınız kaybolmuyor yani.
  • avrupa yerel yönetimler özerklik şartı, 15 ekim 1985 tarihinde imzaya açıldı. türkiye anlaşmayı 21 kasım 1988'de imzaladı.

    avrupa konseyi, 1981-1984 yılları arasında yerel idarelerin özerkliği ile ilgili bazı ilkeleri tartıştı ve bir karar tasarısı hazırladı. "yerel idarelerin güçlendirilmesi, özerkliklerinin savunulması, yerinden yönetim ve demokrasi ilkelerine dayanan bir avrupa'nın kurulmasının temel koşuludur" görüşünden hareketle hazırlanan tasarı daha sonra "özerklik şartı" olarak avrupa konseyi'nce kabul edildi.

    türkiye, şartı 1988 yılında imzaladı. 1991 yılında da 3723 sayılı yasa ile tbmm tarafından onaylanması uygun görüldü ve 1992'de 92/3398 sayılı bakanlar kurulu kararı ile onaylandı. (resmi gazete: 3.10.1992 - 21364)

    yürürlük tarihi ise 1 nisan 1993 olarak belirlendi.

    türkiye, avrupa yerel yönetimler özerklik şartı'nın bazı hükümlerini benimsedi.

    (türkiye'nin benimsediği maddeler için 3723 sayılı yasaya bakınız...)
  • otonomi/özerklik/özyönetim vs. ne derseniz, ademimerkeziyetçi devlet formasyonunu bir hak olarak tanımlayıp, genel çerçevesini, hukuki ve idari dayanaklarını bağlayan bir metindir. bu haliyle ilkesel bir taahhüt olarak sabitken ne ispanya'daki otonomileri, ne fransa'daki özerk yönetimleri, ne de türkiye'de kürt hareketinin gündeme soktuğu "özyönetimleri" tam anlamıyla karşılamaz, kaşılaması da beklenmez. karşılamasına da gerek yoktur. bu metin bir dayatma değildir. genel hatları belirlemiş, gerisini, yani yapısal formasyonu ilgili devletlere bırakmıştır.
  • türkiye ilk üç paragrafı ve 5 – 8. paragrafları onaylamış, diğerlerine çekince koymuştur. durum oldukça karmaşıktır anlayacağınız.
    konuyla ilgili olarak bol bol birgül ayman güler okumak gereklidir. amma velakin yan etkileri de vardır;

    kafa yapar,
    coşturur,
    ben ne yapıyorum?
    diye sordurur.

    -----------------------------------------------------------------------------------------

    not: ilk harfler toplamda hiçbir anlam ifade etmemektedir, ibnelik olsun diye öyleymiş gibi gösterilmiştir, bu durumu da yan etkilere bağlayabiliriz.
  • avrupa konseyi'nin 1985 tarihli sözleşmesi şartı.
    bu şart türkiye'de, 1991 mayıs ayında, dyp-shp koalisyonu hükümet döneminde tbmm'de onaylanmıştır.

    kılıçdaroğlu'nun konuyu gündeme üzerine konunun irdelendiği 26 mayıs 2011 tarihli yazı işleri programında vatan gazetesi yazarı cengiz aktar şöyle diyor:

    1- bu şart bağlayıcı değil. (avrupa birliği değil, avrupa konseyi metni olduğu için)
    2- türkiye'deki anayasal veriler ışığında uygulanabilir değil.
    3- türkiye bunu 1992'de imzalarken (93'te de yürürlüğe giriyor) bazı maddelerini almıyor. kılıçdaroğlu'nun "çekince" dediği o. bunlar çekince değil, yani bazı maddelerini ayıklıyor. çünkü niye? o haliyle bile eski bir metin olmasına rağmen türkiye'nin idare anlayışına bol gelen bir metin bu. adı üstünde "yerel yönetim"lerle alakalı..

    gerisini şuradan izleye/dinleyebilirsiniz;
    http://video.ntvmsnbc.com/…sleri-26-mayis-2011.html
  • kılıçdaroğlu bu günlerde bu şartı bizlere tekrar hatırlattı ve uygulanabileceğini söyledi. 1993'te kabul edilen metin belki 2012 de uygulanır.
  • maddelere çekince koyuldu gibi embesilce argümanlarla karşı çıkılan metin.

    işin gerçeği nedir?

    bu metnin 12. maddesi, taraf ülkelere kabul edeceği paragrafları seçme hakkı vermektedir. maddelerini seçebileceğin bir anlaşmaya şerh koymazsın. sana uymayan maddeleri seçmezsin, olur biter. türkiye tam da bunu yapmıştır. işine gelen 20 maddeyi kabul edip anlaşmaya taraf olmuştur.

    * * *
    madde 12 .

    1 — her akit taraf, bu şart'ın ı. bölümündeki paragraflardan en az 10 tanesi aşağıdakilerin arasından seçilmek üzere en az 20 paragrafı ile kendisini bağlı kabul etmeyi taahhüt edecektir:

    — madde 2,
    — madde 3, paragraf 1 ve 2,
    — madde 4, paragraf 1, 2 ve 4,
    — madde 5,
    — madde 7, paragraf 1,
    — madde 8, paragraf 2,
    — madde 9, paragraf 1, 2 ve 3,
    — madde 10, paragraf 1,
    — madde 11

    * * *

    gerçek işte bu. 12. maddede belirtilen paragraflardan en az 10 tane, geri kalanlardan da en az 10 tane, toplamda en az 20 paragraf seçerek metne taraf olunmaktadır.

    binaenaleyh, ülkemiz bu metnin 12. maddesine uygun olarak, yerel yönetimler özerklik şartı’nın 2. ve 5. maddelerini, 3., 7. ve 8. maddelerinin 1. ve 2. fıkralarını, 4. maddenin 1 ilâ 5. fıkralarını, 6. maddenin 2. fıkrasını, 9. maddenin 1., 2., 3., 5. ve 8. fıkralarını ve 10. maddenin 1. fıkrasını onaylamıştır.

    şerh koyulan herhangi bir madde yoktur. onlarca ülke bu metne taraftır ve o kadar ülke arasında bu metni yanlış anlayan embesillerin tamamı tek bir ülkede yaşamaktadır.
  • akp'nin kurulduğu günden beri seçim beyannamesi’nde yer almaktadır;

    https://www.milliyet.com.tr/…partide-de-var-1395375
    https://www.ulusal.com.tr/…risina-girdi-h89112.html
  • türkiye'nin taa 1988'de imzaladığı anlaşma.
    akp'nin 2014 seçim beyannamesinde de yer verilmiştir.
    ak parti 2014 yerel seçim beyannamesi sayfa 12'ye dikkat!

    "anayasanın 127’nci maddesinde mahalli idarelerin kendi
    aralarında birlik kurabilecekleri öngörülmüştür. `avrupa yerel
    yönetimler özerklik şartı`nda da mahalli idarelerin aralarında
    işbirliği yapabilecekleri ve bu amaçla birlikler kurabilecekleri
    belirtilmektedir"
hesabın var mı? giriş yap