• oy kullanmak turkiye gibi zorunludur, kullanmazsaniz cezasi vardir. turkiye gibi sallamamazlik da etmezler, eve gonderirler cezayi. (hatta ilginctir dunyada az sayida ulkede zorunludur)

    turnout orani genelde posta oylari falan sayildiktan sonra aciklanir. 2019 federal secimlerinde oy kullanma orani 92% iken kaba etinden 50 diye sallayanlar sakin olabilir, muhtemelen yine dunyada en yuksek katilim saglanan secimlerden biri olacak.

    bircok kilit bolgede iktidar partisinin gidisini begenmeyen bagimsizlar kazandi ve yanlis gormuyorsam yesiller de oy oranini arttirdi. hukumet dagilmis vaziyette, iktidar partisinde ilerde genel baskan olacagi gozuyle bakilan vekiller secimi kazanamiyor. ozetle sistemini oturtmus ulkelerin sistemlerini oturtmalarinin bir sebebi var, o sebeplerden arasinda demokrasi, parlementer sistem, hak, hukuk..vs. var. yeterli cogunlugu arkaniza alirsaniz soz hakki sahibi olur gundemi degistirir, yeri gelir hukumeti de degistirirsiniz. haha huha diye tasak gecmek yerine kendi sorunlarimi nasil meclise tasirim diye dusunmenizi tavsiye ederim kisa omrunuzde, hangi ulkede yasarsaniz yasayin.

    secimler hicbirseyi degistirmiyor diye dusunenler su an abc'yi acip gozleri yasli liberal parti vekillerinin mizmizlamasini izleyebilir.
  • seçimlere katılım oranı uzun bir süredir %90’ın üzerinde seyreden bir ülkedir.

    aec resmî bilgiler
  • son orman yangınlarında hawai'de olan scott morrison'un yenilgiye doğru gittiği seçimlerin yapıldığı ülke.
  • hayatimda ilk defa oy verdigim bir parti secimi kazandi, su an aglamak istiyorum haha

    bu duyguya o kadar uzaktim ki... enteresan duyguymus vesselam.

    kibirden, populizmden o kadar biktik ki, trump-gillerin onde gideni scott morrison, peter dutton gibi kifayetsizlerden kurtulmak gercekten cok guzel oldu.

    bilmeyenler icin ufak bir bilgi; avustralya parlamentosu birlesik krallik gibi iki meclisli bir yapidadir. bu yapilar temsilciler meclisi ve senatodur, eh hadi kralice'yi de ucuncu bir yapi olarak dahil edelim.

    secim kabinine girdiginizde her iki meclis icin de tek bir aday secmek yerine bir siralama yaparsiniz. mesela 1 numaraya avustralya isci partisi, 2 numaraya yesiller, 3 numaraya avustralya'li demokratlar, 4 numaraya fusion: science, pirate, secular, climate emergency partisi gibi...

    buna preferential election, yani tercihli secim sistemi deniyor.

    bu baglamda buyuk sehirlerin cogunda (canberra, melbourne, vs.) trump-giller birak isci partisinin arkasindan ikinci gelmeyi, cogu sehirde yesillere ve bazi bagimsizlara bile kaybetmis vaziyetteler...

    ben bunda scott morrison, peter dutton gibi tanisaniz arkadas bile olmayacaginiz tiplerin disinda, liberallerin genel politikalarinin da etkili oldugunu dusunuyorum. pandemi sirasindaki inanilmasi guc uygulamalar (dunyanin en buyuk acik hava hapishanesine donusen ulke), kustahca aciklamalar, cin'e karsi verilen tavizler, ulke yanarken iklim degisikligini takmamalar, vesaire...

    acikcasi anthony albanese'i cok tanimiyorum, sadece scott morrison ile giristikleri debate'i izledim ve kemal kilicdaroglu tarzi bir politikaci gibi geldi biraz. ote yandan isci partisinde tony burke gibi gercekten dort dortluk politikacilar da var. umarim tony'e de guzel bir bakanlik duser bu arada. 2017'de liberaller tarafindan meclise getirilen irkci yasa tasarisinda tony'in bize destegi inanilmazdi. hayatimdaki ilk gercek demokrasi deneyimini tony sayesinde yasamistim haha

    bu secimlerin sonucunun sadece avustralya acisindan degil, dunya politikasi acisindan da olumlu olacagini dusunuyorum. yuzde 90'dan fazla katilimla, populist olmayan bir partiyi secerek avustralya halki bence dunyaya cok onemli bir mesaj verdi.
  • ülkede bugün seçim oldu herkes unuttu gitti ama sözlükte türkler birbirine giriyor.
  • mevcut genel seçimlerinin halkı tarafından değil de ekşi sözlük yazarları tarafından "birbirlerine girme" suretiyle tartışılma sebebi; yazar kardeşlerimizin avustralya'da yaşıyor olduğu çığlığını atabilme ihtiyaçlarıdır. bu ızdıraba değinen, jennifer lopez ile birlikte ıssız adaya düşüp mutsuz olan temel'i konu alan bir fıkra vardır ama hiç yazasım gelmiyor, bilen bilmeyene anlatsın arttık.
    hiç olmadı;
    https://www.youtube.com/watch?v=p0ysh2glw5w
  • bugün bir liboş partisinin daha yenildiği ülkedir.
    aslında görsel çin komunist partisi labor'a oy ver diyor diye seçim kampanyası bile düzenlemişti bu liboşlar ama avustralyada bile tutmamış varın siz düşünün artık insanların sikko şahin sorostik liboş fikirlerden bıkkınlığını.
  • yılbaşını geçirmeyi planladığım ülke. 2 haftalık bir turistik gezi planlıyorum. yılbaşından önceki hafta gidip sonraki hafta dönmeyi düşünüyorum. tecrübeli arkadaşlardan havayolu, hangi şehire gidiş hangi şehire dönüş vb konularda yardıma açım :) 1 haftaya bileti almayı planlıyorum.
    tanım: belki bir gün kalan hayatımı yaşamaya karar vereceğim güney yarım kürenin nadide ülkesi.
  • sanılanın aksine devletin "çoğunluğun menfaati" kılıfıyla insanların hayatlarına müdahale etmekten çekinmediği, kazanılmış hak diye bir kavramın çok da umursanmadığı, şahsen benim en son yaşamak isteyeceğim ülkedir.
  • melezlikten dolayi kizlari asiri guzel, rahatliktan dolayi kiyafetleri cok acik olan ulkedir.
    bizim kisimizda onlarin yaz fotograflarini gormek insanin icini kisin soguk gecelerinde guzel isitir.
hesabın var mı? giriş yap