• 1740-1748 arasında gerçekleşen savaşlar zinciridir. avustıurya imparatoru altıncı karl'ın erkek varisi olmadan ölmesi üzerine maria theresia'nın imparatoriçe olmasıyla başlamıştır.

    savaşın çıkmasında sal yasaları denilen veraset kanunlarının etkisi büyüktür. zira bu kanunlara göre bir kadının kutsal roma germen imparatorluğu'nun başına geçmesi uygun değildi. bu impartorluğun hukuken bir parçası olan prusya kralı büyük friedrich bu kuralı bahane ederek (kuralı çok umursadığından değil tabii ama hukuki bahane olarak yasal hakkı olmasından ötürü) avusturya'ya savaş ilan etmiş ve savaş sonunda silezya'yı prusya topraklarına katmıştır.
  • viyanaya gittim yerinde gördüm olan yine garibana olmuştur.
  • prusya ordusunun alman disiplinini gösterdiği savaş. avrupa'da ispanya veraset savaşlarıyla azalan habsburg hakimiyetini kutsal roma imparatorluğundan tamamen silmeye çalışan prusya ve fransa'nın müttefik olarak savaştığı savaş.

    6. karl'ın erkek varisi olmaması ve maria theresa'nın hukuksuz bir şekilde imparatoriçe olması savaşı tetiklemiştir. bu hukuksuzluğun sonucunda bavyera kralı 7. karl kutsal roma imparatoru olarak seçildiğini ilan etmiş ve maria thresa'yı tanımamıştır. burbon hanedanı kontrolündeki fransa, ispanya ve kuzey germen prusya ittifakı karşısında ingiliz destekli avusturya vardır.

    savaşa aslında küçük bir devlet olan prusya'nın ordu disiplini ve galibiyetleri damga vurdu. yüzyıllardır süren fransa- avusturya çekişmesi bu savaşta da devam etmiş ve fransa koşulsuz olarak prusya'nın yanında olmuştur. ingiltere'nin ise tek derdi fransa ile mevcut olan koloni yarışıdır.

    savaş sonunda prusya ve ingiltere en karlı çıkan devletlerdir. maria thresanın meşru imparatoriçe olarak kabul görmesinin yanında prusya silezya gibi zengin ve önemli bir toprağı ilhak edip güçlenirken, ingiltere fırsatçı bir politikayla kolonilerde üstünlük sağlamıştır.ispanya'daki burbon yönetimi yıllardır habsburglarla sorun olan güney italya'da ( napoli) tekrar hakimiyet kurmayı başarabilmiştir. fransa kralı 15. luis fransa'nın yayılmacı değil hukuki olarak olaya müdahale ettiğini savunup yayılmacı olmayan ve prusya'yı destekleyen bir politika izleyince fransa'da alay konusu olmuş ve hunharca eleştirilmiştir. öte yandan prusya sahada gösterdiği başarılarla kuzeyde avusturya'ya karşı rakip bir germen güç olarak ileride almanya'yı kuracak bölgesel bir güç olmuştur.. fransa'nın avusturya düşmanlığıyla sağladığı prusya desteği o gün için belki öngörülemeyecek bir hatadır ve ileride başını ağrıtacaktır.

    bu savaş avrupa'daki sorunları elbette çözmedi zaten savaş bittikten 7 yıl sonra avrupa'da 7 yıl savaşları başladı. prusya'nın başarıları sonrası ve habsburgların avrupada loser olmaya başlaması ingiltere'yi prusya'ya yakınlaşmıştır.

    (bkz: yedi yıl savaşları)
hesabın var mı? giriş yap