• bircok insanin formula 1'e olan ilgisini baslatan yarisci. gelmis gecmis en iyilerdendir.

    senna icin "vettel bile degildir" aforizmasiyla yazilan entryler butununu hedef alan bakiniz da sudur:

    (bkz: bir deli kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış)
  • bu abimiz üzerinden prim yapmak isteyen ergen malları projeksiyona karşı domaltıp sadece 1988 ve 1990 monte carlo yarışını sennanın aracının on board kamerasından izlettireceksin.

    ulan o kadar çok seviyorum ki bu adamı ne zaman aklıma gelse gözlerim doluyor. kalkmış birde laf ediyor amına koydugumun ergenleri
  • yarış bitirmenin de iyi bir pilotun elinde bulunması gerektiğini bilemeyen kişilerce savunulan.

    68 saniye önde giderken en hızlı tur peşindeymiş, o yüzden yarış dışı kalmış ? ee ? bunun neresi övünülecek bi durum bi açıklanabilir mi acaba ? ben ne diyorum, saf hız değil komple paket olarak bakın diyorum, bu da söylediklerimi destekleyen cinste bir veri işte.

    bir de her gelen 93'te schumacher'i geçtiğini söylüyor da, nedense 92'de schumacher'e (hem de schumacher'in ilk tam sezonunda) geçildiğini söyleyen hiç kimse yok.

    94'te damon hill'in farkı kapatması zaten williams'ın daha iyi bir araç olduğunu gösteren durum işte. + olarak, o sezonun başında damon hill de puan sıralamasında senna'dan öndeydi, onları ben de biliyorum senna yarış dışı kalıp durdu o sezon sürekli. denge problemiydi oydu buydu anlamam, o zaman herkes bi bahane bulsun.

    lotus performansı gerçekten takdir edilesi lafım yok. ama en nihayetinde şampiyonluk potasına girecek kadar da başarılı olamamış orada da, zayıf bir araçla normal de zaten. yani bi mucize yaratma durumu yok. ortalama bi araçla çok iyi bi performans, ama şampiyonluk getirecek kadar da iyi değil.

    son olarak, en başta da dediğim gibi özellikle takım arkadaşına karşı bitirebildikleri yarış sayısı argümanı son derece komik. bitirseymiş kardeşim, prost'ta da aynı araç yok muydu yani ?

    işte neden overrated diyorum, böyle abartıldığı için. yoksa benim senna kötü bir pilot olduğu gibi hiç bir iddiam olmadı. ama görüyorsunuz, kendisine dokunulamaz, laf edilemez tabu kişilerden. neden ? o kadar mı mükemmel ? diğerlerinden o kadar mı üstün ? komple bir paket olarak bakılınca tarihin en iyi pilotu mu ? bu sübjektif bir konu değil mi ?
  • hayatında hiç nascar formüla monster truck vb. gibi şeyler izlememiş biri olarak bende merak uyandıran bir insan. anladığım kadarıyla 20 sene önce bir yarışta rahmetli olmuş. hala millet bu adam üzerinden neden kavga ediyor anlamadım. baya hızlı araba kullanıyordu demek.
  • (bkz: geldi yine tipini siktiklerim)

    başlığı altında hep aynı mevzu dönen formula 1 pilotu (şumiye efsane dediğim için kendisini tanımlayacak kelime bulamadım). biri geliyor rerere rörörö diyor, sonra 20-30 kişi hemen karşılık vermeye başlıyor ve bu döngü belirli aralıklarla devam ediyor.
  • sene 1990'dı tam hatırlamıyorum, star 1de ayrton senna'nın yarışını izliyorduk babamla birlikte. diğer sürücülerden o kadar farklıydı ki, ufacık yaşımda ayrton senna'nın eşine az rastlanır bir pilot olduğunu anlamıştım.

    sonraki 4 yıl boyunca, ne zaman yayınlansa, ne zaman yakalayabilsem izledim yarışlarını, ta ki 1994 san marino grand prixine kadar. ayrton senna bana formula 1'i sevdirdi, michael schumacher de vazgeçilmez kıldı. lise yıllarında millet galatasaray-fenerbahçe derbi geyiği yaparken bizde her hafta schumi-mika derbisi vardı.

    yıllar sonra görüyorum ki insanlar bazı istatistiki kıyaslamalara göre ayrton senna'nın "overrated" olduğunu söylüyor. ayrton senna formula 1 yarışına, kelimenin tam anlamıyla, hayatını vermiş bir insandır. yarıştı, kazandı, kaybetti, 3 kez şampiyon oldu ve hayatı 1 mayıs 1994 yılında imola'da sona erdi. onun sürüşünü, yarışlarını, o zamanda o heyecanı hissetmeyip, 1994 san marino grand prixi'ni canlı seyretmeyen kimsenin onu anlayabilmesi mümkün değil.

    ayrton senna formula 1'de yarışta ölmüş son pilottur. onun efsanesi istatistikler ile değil, hayatını verdiği spor ile hatırlanacaktır.
  • kendisinin yarıştığı zamanı izleyemedim. hatta formula 1 diye bir şey olduğunu zamanın çok amatör ruhlu pc dergilerindeki motorsporları köşesinde çıkan ölüm haberiyle öğrendim. onun kaybı benim halen daha deli gibi sevdiğim bir dünyayı keşfetmeme vesile oldu.

    schumacher - hakkinen rekabetini en fanatik şekilde izleyen ve yaşayan nesildenim. ama o zaman bile hep motorsporları geçmişi ile ilgili edinebildiğim kadar bilgi edinir, okur ve izlerdim. ve 80'lerdeki yarışları izleyebilen nesile çok imrenirdim. senna - prost mücadelesini izlemiş ve yaşamış, senna'yı sağken takip etmiş insanlarla saatlerce sohbet etmeye bayılırdım. yani diyeceğim hiç izleyemesem de kendisini deli gibi özleyen ve zamanında ne kadar fanatik schumacher taraftarı olsam da onun her zaman en iyi olduğunu kabul eden biriyim. ortalama bir motorsporları severinin de bu düşüncede olması gerektiğine inanıyorum.

    ama burada çıkıp kendisine overrated diyebilen hele hele onu vettel vs. ile karşılaştırabilen insanın geçmişinde çok ciddi bir kafa travması falan vardır diye tahmin ediyorum. zira bu kadar akıl ve mantık dışı bir önerme trollüğün bile limitlerini aşar.

    senna ve belki schumacher'i bile vettel le aynı cümle içinde kullanmadan önce destur de, titre, kendine gel.
  • zorlasalar ceysın tahincioğlu'dan hallice olduğunu söyleyecekler.

    (bkz: bu çektirin gidin mk)
  • bu adamın sadece pilotajı üzerinden gelmiş geçmiş en iyi pilot tartışması yapmak yanlış bir değerlendirme olur. eğer bilmiyorsanız önce bu başlık altında sağ tarafta çıkan o video'yu izleyin bir ön fikir versin. sonra açın (bkz: senna) belgeselini izleyin.

    tanım: gelmiş geçmiş en büyük sporculardan biridir.
hesabın var mı? giriş yap