• bardağı dolu ya da boş gören birinin durumundan iki kat daha ters bir durumdur. bardağın içini göremediğinden veya sadece bardağı gördüğünden dolayı bu kişi aynı anda bardağın hem dolu hem de boş olabileceği üzerinde kafa yorar ve hangisinin doğru olduğunu bilemez. yaşanan bu gitgeller yüzünden bu birey akıl sağlığını bile yitirebilir:

    - ahmetçim bi revizyonumuz var. müşteri çok beğendi ama şurası şöyle olsun, burası böyle olsun, burası da böyle olsun istedi. ha bi de burası da böyle olsunmuş...

    - ...
  • bardağı dolu ya da boş görmek gibi nispeten ikincil konularla değil olayın özüyle ilgilenmek, geneli görebilmek demektir. bir çeşit ağaca değil ormana odaklanma durumu.
  • tanrının bir lütfudur. bardağı görememek iki gıdım su için bardağı gören birinden yardım istemek anlamına geleceği gibi , hiç bi şeyi göremeyeceğiniz anlamına da gelir. bardağı görmek fazla spesifik bi örnektir bu bakımdan . güzeli görmek desek belki daha manidar olabilir.

    başka bi açıdan da yaklaşılabilir tabi , bardağı görmeyip onu hisseden insanlar mevcuttur . bu insanlar bardağı görenleri mağrur bakışlarla süzerler. bardağı görmek nedir ki hissetmenin yanında.` :neden felsefe `
hesabın var mı? giriş yap