• başarılı olmanın basit bir formülü vardır aslında. başarıya ulaşma yolu her zaman bellidir. genel olarak başarılı olmak isteyen birinin yapması gereken ana görev "çalışmak", çaba göstermektir. formüldeki diğer katsayılar, çarpanlar, bölenler mudahale edilememez çogu zaman. belirlenen bir hedefte başarılı olma oranı(b), şans faktörü(ş), olanak(o), çalışma miktarı(ç), kapasite(k) ve hedefin büyüklüğü(h) gibi olgulardan etkilenerek oluşur.

    b = [ ş ( o + ( ç k ) ) ] / h
    başarı = [ şans faktörü ( olanak + ( çalışma mik x kapasite ) ) ] / hedefin büyüklüğü

    görüldüğü gibi "başarılıyım" demek için b'nin en az "1" çıkması gerekmektedir. bu da h = [ş(o+(çk))] eşitliğinde olur. [ş(o+(çk))] bölümü "h"den ne kadar küçükse o kadar başarısız ne kadar büyük ise o kadar başarılı olunur.

    formülü biraz açalım;

    • çalışma verimi(v) = olanak + (çalışma miktarı x kapasite)
    formülün çekirdeğini oluşturur. yani en fazla etkileyebileceğimiz kısımdır. söylediği şudur; kapasite ile çalışma miktarı birbiri ile direk ilişkilidir. kapasite, çalışma miktarının verimini etkiler. kapasite çok düşük ise çalışma miktarının başarıya etkisini düşürecektir. yüksek ise verimi arttıracaktır.

    ayrıca olanakların fazla olması da başarıya yönelik çalışmanın verimini pozitif(+) yönde etkileyecektir. fakat olanakların fazla olması kapasite kadar direk etkili değildir. olanakların minimum olduğu bir durumda bile kapasite ve çalışma miktarı yeterli ise başarıya ulaşılabilir. ama kapasite 0 ise başarı neredeyse imkansızlaşır.

    • şans faktörü x çalışma verimi
    başarıya giden yolda şansın önemi de büyüktür. peki şans nedir?

    şansı meydana getiren #6505888 nolu entryde bahsedilen "b" katsayısından başka bişi değildir. yani olayların kelebek etkisi katsayısı. o entryde şöyle bahsedilmiş;

    "b katsayısının değerini zamana dışarıdan bakmadan bilemiyoruz malesef. eğer zamanı düz bir çizgi olarak görebilseydik, olayın(de) gerçekleştiği andan itibaren sonraki olayların akışını ve etkileşimlerini takip ederek eşşekler gibi kasıp bulabilirdik bu katsayıyı(b) bulabilirdik. ama fonksiyonda "lt"ye ulaşmış(yani ölmüş), ve hayatı tüm ince ayrıntılarına kadar kaydedilmiş birinin "b" katsayısı -dediğimiz gibi eşşekler gibi kasılarak- bulunabilir. çünkü onun yaşadığı zamanı, tutulan kayıtlar sayesinde çizgi olarak görebiliriz"

    o entryde bahsedilen "bir tek gunun yasamdaki degeri". ve formülü şöyle geçiyor;

    ______lt
    integral f(de)dde
    ______t

    bu b katsayısının kendinden sonraki günlere yaptığı etki katsayısının etkileşimi ile oluşmuştur ama biz time interval ile ugraşmak istemiyoruz. istediğimiz şans fonksiyonunu bulmak o da

    f(integral f(de)dde)

    oluyor. lafı daha fazla uzatıp da daha fazla karıştırmayalım. yani şans bir fonksiyon, bazı yerlerde 0'ın altına düşüyo, bazı yerlerde de çook yukarılara çıkıyor. ve bu fonksiyonun koordinat düzlemindeki "y" değerlerini, bizim daha önce yaptığımız şeylerin birikimi belirliyor. yani bizim günlük hayatta kullandığımız rastgele anlamındaki şans aslında o anlamda değil. sorun, şansı belirleyen bir "b" kelebek etkisi katsayısı var ama biz bunu hesaplayamıyoruz. ve "rastgele, tesadüf, şansızlık işte" demek daha kolay geliyor. normal.

    işte başarı da bu yukarıda formulü verilen şans fonksiyonunun türevinden etkileniyor. fonksiyonun türevi, yani teğetinin eğimi bizim başarımızı etkiliyor. eğim pozitif ise pozitif, negatif ise nefatif etkiliyor.

    • (şans faktörü x çalışma verimi) / hedefin büyüklüğü
    görüldüğü gibi hedefin büyüklüğü yani zorluk derecesi de başarıya ulaşmayı etkileyen en büyük etkenlerden biri. hedefimiz küçük olursa o olguda başarıya ulaşmamız daha kolay olur.

    misal sayısal değerler verelim;

    1- hedefin büyüklüğü = 10x olsun,

    2- hedefin büyüklüğü = 20x olsun,

    şimdi ikisini karşılaştıralım;

    her iki durumda da başarılı olmanın koşulu b'nin en az 1 olması yani "şans faktörü x çalışma verimi" çarpımının sonucu hedefin büyüklüğüne eşit olmalı. bakıyoruz.

    aynı kişi için başarılı olma koşulunu arıyoruz. bu ne demek şans faktörü her ikisinde de eşit. oranlayalım/bölelim.

    1- 10x = şans faktörü(1) x çalışma verimi(1)
    __________________________________
    2- 20x = şans faktörü(1) x çalışma verimi(2)

    böylece şans faktörü etkisiz hale geldi. geriye;

    çalışma verimi(1)
    _____________= 1/2 =>2. durumda başarıya ulaşmak için 2 kat daha fazla çalışmak gerekiyormuş.
    çalışma verimi(2)

    ve bu kadar formülden ıvır zıvırdan sonra geriye tek bi cümle kalıyor. "başarılı oldukça önümüze daha zorlu hedefler çıkacak, daha zorlu hedefler için, daha çok çalışıcaz" son olarak nereye varıyoruz; "cehalet erdemdir"

    ama şimdi bu sonuç çıktı diye artık önümüze hedef koymamaya, öğrenmemeye mi başlayacağız. hayır bu sonucun anlamı o değil. "yeter artık çalışmayın, ne işinize yarıyor" değil. anlamı ne kadar çok bilgi öğrenirsek öğrenelim, hala bi kademe üstünde ulaşmak istediğimiz bilgiler olucak. yani her türlü durumda, her insan cahil zaten. sonsuz bilinmezlik içinde 10 birim bilgi ile 10birim başarılı olsan da az 1000 birim bilgi ile 1000 birim başarılı olsan da az. az az az...

    sonuç olarak bu formülü en çok kullanan, önüne tekrar tekrar bitmek tükenmeyen hedefler koyan en başarılıdır. ya da öyle düşünmek lazım. "skerim ulan... ne ki bu hayatın anlamı... ne bok yemeye yaşıyorum ben" dememek için. gerçi bi tek insan yetiyo, hayatın amacını soruşturmayı bıraktırmaya ama... belki de "o"dur hayatın amacı... sevgidir... belkide "başarı = sevgi"dir.
  • dil bilmenin önemini kavramış bir uygarlığın mensubu olmak.
  • net yükü sıfır olan serbest nörondan daha kararlı olmak.
  • gingseng + ritalin + nescafe ice içerek kalp krizi geçirmemeyi başarıp 24 saat çalışabilmek
  • niyet+gayret+kısmet=başarı
  • şurada(alnını çizer) ne yazıyorsa o formül mormül hikaye :)
  • boyundan büyük işlere kalkışma diyenlere kulak asma. boyundan büyük işlere kalkış ve inatla uğraş. bir süre sonra boyunun o işlere yetiştiğini ve hatta o işlerin boyunun altında kalacağını göreceksin.
  • s=qr imiş başarının formülü.
hesabın var mı? giriş yap