hesabın var mı? giriş yap

  • akp adına bir mahçubiyet ve başarısızlık, çekenleri/çevirenleri/oynayanları için ise daha da vahim, bir kara cv halini alacak gibi duran film.

    bu proje büyük fiyasko oldu. akp, tabanını çok iyi tanıyan parti diye bilinir. burada bu hatayı nasıl yaptı anlamak zor.

    öncelikle kaba 3 grupta kitleyi kümeleyelim. yazarken anlatmak ve anlaşılmak için lazım olacak.
    akp cenahı, cemaat ve ulusalcılar diyelim. siz anlarsınız.

    cemaat bunu önceden yaptı. allah'ın sadık kulu barla ile denediler. öncesinde de bir animasyon çalışma vardı, unuttum arattırmayın bana, neyse, kısmen başarılı oldu, ya da bilemiyorum belki çok başarılı oldu. en azından asla başarısız olmadı. çünkü çok önemli bir olay var.

    tabanların eğitim düzeyi...

    kumpas da kursan, montaj da yapsan, delil de yerleştirsen, devlete de sızsan, hizmet de etsen, türkü ve türklüğü de yüceltsen, islamı da yorumlasan, türkçeyi de ihya etsen, müspet/menfi hangisine inanırsanız inanın, "eğitim şart" beyler. cemaat tabanı okur, ilahi dinler, sanat müziği/pop dinler, yerine durumuna göre rock dinler, beğendiği sanatçı vardır, şarkıcı vardır, köşe yazarı vardı, beğen beğenme taraflı de ama gazete okur vesaire. cebinden kitaba, dergiye para çıkar, çıkmasa da evinin ihtiyacıdır entelektüel bir nesne. yani adam az çok eğitimli, mürekkep yalamış, kendini yetiştirmiş.

    ulusalcı gezici tayfayı çok yazmaya gerek yok. çok büyük oranda sanat camiasının üreticisi, tüketicisi, kafa yoranı, yaratanı, doktrini yazanı onlar. 3 kesimin açık ara en eğitimlisi.

    gerisi kim? akp seçmeni. hani anketlerde çıkıyor ya, istanbul boğazını hiç gömemiş, şu kadar yıldır tatile hiç gitmemiş, sinemaya gitmemiş, tiyatro'dan haberi yok... müzik desen seçim şarkısı neyse o, dombıra. geriye bunlar kalıyor. şimdi sen bu adamı ilçe teşkilatı otobüs kaldırmadan sanat ürünü için bireysel olarak mobilize edemezsin. mitinge bile gider adam da sinemaya gitmez. gitmiyor, gitmedi... adamın fıtratında yok! çalışkan, olabilir, pragmatist, olabilir, lidere sadık, olabilir, örgütçü, olabilir ama entelektüel değil kardeşim. şimdi ulan ben doktora yaptım akp'liyim deyip çıkmayın karşıma ama genel ve ortalama olarak böyle görünüyor.

    o yüzden film ile propaganda akp'de tutmadı, tutmaz gibi...

    yeri gelmişken filmden uzaklaşıp ifade edeyim.

    toplumlar ve toplum kesimleri temelde 3 şeyden güç alırlar. ve bir parametre de bunlar arasındaki ilişkinin sıkılığı da ayrı bir değişken olur. bu gizli madde, toplamları ile ifade olunan toplumsal kesimin gücünde çarpan etkisi yaratır. buna network diyelim.

    1) siyasal güç: oy oranı, iktidar ile devletin kullanımı
    2) ekonomik güç: toplum kesiminin servet, para, sermaye toplamı
    3) entelektüel güç: kesimin ortalama ve toplam eğitim düzeyi, çeşitliliği vs.

    cemaatte 1-2-3 vardı. network parametresi açıkara en kuvvetlisi. 1 elinden alındı.

    ulusalcılarda 2-3 var. 1 için kasıyor. network gücü gün geçtikçe artıyor ama bir cemaat değil.

    akp'de 1-2 var, cemaat yapıdan sökülünce 3'te büyük sıkıntısı yaşadı. network de ağır yara aldı.

    3. madde beyindir. bileşenlerin en önemlisidir. akp ileriki dönemde her konuda çok zorlanacak. o şekilde okuyorum ben genel durumları.

    şöyle teşbih edelim. cemaat-akp ittifakı devam etse, yani 17-25 aralık süreci yaşanmasaydı ve bu ittifak yine propaganda niyeti ile anti-ergenekon filmi çekseydi. o film dolardı adım gibi eminim.

    bu arada son bir şey de ifade ederek bitireyim. yahu "- propaganda filmi bu, sanatsal değeri yok, senaryo yok, oyunculuk yok..." vs. gibi tiplere de bozuluyorum. yahu holywood neden var? sinema ne? tamam, sanat sanat içindir bence de ama sinema endüstrisi 50 yıldır propagandanın dibidir, çekirdeğidir.

    yapmayın allasen.

  • 2.0 hlx modeli çok iyidir.

    günümüz otomobillerinin çoğundan hızlıdır. motorunun sesi de oldukça güzeldir.

    lpg takılıp piç edilmemiş bir tanesini bulmak zor olsa da, parasına göre, iyi araçtır. zamanının hızlı ama zengin olmayan aile babaları için üretilmiştir.

    ayrıca italyan otomobili olduğunu hissettirir. tasarımı güzeldir. 20 sene sonra, hala dönüp baktırır.

  • -- guncelleme --

    bu baslikta ilgili cok soru geliyor o yuzden yine bir guncelleme mesaji yazmak istedim:

    sorular:

    1) dlr-2 kalkti mi?

    - evet su anda gorunen kalkti, thy ile iu (ist univ) arasinda yeni bir sistem devreye girdi, ben 3 once girdigim icin inanin hicbir fikrim yok.

    2) dlr-1 devam ediyor mu?

    - evet ediyor, dlr-1'in kalkacagini kolay kolay sanmiyorum bunu da belirteyim, dlr-1 ile dlr-2 cok farkli sistemler.

    3) dlr-1'e nasil hazirlanirim?

    - bir kac websitesi ve youtube'da videolar mevcut; ancak ben basvururken hicbiri mevcut degildi, yani onlar olmadan da yapilabilinir; peki neler yapmistim ben?

    oncelikle bir ozel formulum var: cok calismak. evet tek formulum bu, 2-3 hafta sistemli bir sekilde calisirsaniz (ki ben bos degildim, cok yogun bir isim vardi oncesinde) cok rahat halledebilirsiniz, ozellikle moduller tamamen pratikle ilgili. hepsini tek tek hatirlamiyorum modullerin ama ozellikle -moduller haric- 4 ana dersi yazmak isterim:

    a) ingilizce: cok fazla bilinmeyen idiom var ama cikanlar da bir o kadar belli, ielts den 7 almistim ben ama ielts'ten 6 alan birisi cok rahat gececektir, sorulari dikkatli okuyun, gerekirse 2 kez okuyun, zamanla ilgili sikinti yasamazsiniz ancak ciddi dikkat vermeniz lazim, benim bos/bilemedigim 15 soru vardir oyle diyeyim.

    b) mat: oss 1&2 tarzi konu anlatimli kitap alip bastan asagi calismistim, ozellikle univ ve mat i birakali yillar olduysa (benim gibi) cok iyi bir tazeleme oluyor, tavsiye ederim.

    c) fizik: vimana satin alin direk, sorular vimana'dan. ha ben satin almadim yine konu anlatimli fizik ve howstuffworks.com uzerinden tum konulari ogrendim, yani biraz fizik ogrenmek goz cikarmaz; ancak vaktiniz yok ise vimana satin alin.

    d) mic: bu da tamamen pratik aslinda herkes korkuyor vb de sikinti yok, joytick (logitech) kesinlikle alin, almadan olmaz bunda oyle diyeyim.

    -- sorulara devam --

    4) yasim 83 basvurabilir miyim?

    - evet yeni ilanda yas 1983 e kadar indi, basvurabilirsiniz demek.

    5) egitim ne kadar suruyor?

    - ortalama 2 yil sonunda sag koltuk sizin.

    6) elenir miyim, elenirsem tazminat oder miyim?

    - oyle bir sey benim donemimde hic denk gelmedi; baska bir ornek var ama ozel o yuzden yazmayacagim. elenmek diye bir sey yok, thy size olabildigince sahip cikmak adina her seyi yapiyor, eger illa olmuyorsa da tazminat odemiyorsunuz, sirket bunun pesine dusmuyor o konuda rahat cunku insanlar da oyle bir stres olursa sanirim kimse kolay kolay basvuramaz; ancak siz kurallara aykiri bir durum sergilediniz (atiyorum uc bir ornek, ucusa alkollu vb gittiniz) o zaman vay halinize, benim de gozume gozukmeyin oyle diyeyim.

    7) egitim ucreti ne kadar?

    - 100€ k idi ben girerken simdi 140€ k olmus.

    8) egitimdeyken herhangi bir maas aliyor muyuz?

    - 2 asgari ucret aliyorsunuz.

    9) turkiye'de egitim yerleri neresi?

    - thy'nin en buyuk egitim ussu, aydin'da kendine ait thy akademi; ancak istanbul'da afa, ayjet ve eskisehir'de anadolu univ'de egitim yerleri arasinda.

    10) yurtdisinda egitim yerleri neresi?

    - su an icin yurtdisinda hicbir filo yok, yakin zamanda da olmayacak diye biliyorum.

    11) egitim yerini biz mi seciyoruz?

    - malesef; ancak sanirim istanbul'da ikamet ediyorsaniz, evliyseniz vb istanbul'daki kurumlarda egitim almak icin bir onceliginiz olabiliyor.

    baska sorunuz var ise sorabilirsiniz yalniz ucus vb programlar yogun olabiliyor gec donus olabilir ama muhakkak donus yaparim.

    not: maas ile ilgili sorulara prensip olarak cevap vermiyorum lutfen sormayin, zaten her yer de yaziyor 3-5 ayni iste.

  • ust edit: aslinda bu bir rezalet basligi ancak siz sozluk yazarlarini da bilgilendirmek adina basligi boyle actim.

    sifirlanmistir. evet, 2022 haziran ayi itibariyle yeni sistem baslamis ve ekonomi sinifi icin bagaj hakki ilaveten satin alinmadigi muddetce sifirlanmistir. star alliance uyesi olmasiyla, yolcularina premium hizmet sunmasiyla ovunen, ancak bunu bedavaya yapmayip ortalama 2 kat daha fazla fiyat talep eden thy artik ayni ucus deneyimi icin 3-4-5 kata kadar fazladan fiyat talep edebilecek.

    eskiden yurtdisi ucuslarda destinasyona gore 23 veya 30 kiloluk bagaj hakkini herkese sunan thy bunu artik sadece parasini odeyenlere sunuyor. surekli uctugum bir destinasyon icin konusursak, bagajsiz bilet fiyati eski bagajli olaniyla ayni. kontuardaki thy calisani, bagaj hakki istemeyenlere daha uygun bilet saglamak icin bu sisteme gecti thy dese de boyle birsey yok. yillardir uctugum guzergah. fiyatlarin ne oldugunu biliyorum.

    peki nasil 3-4-5 katina cikiyor bilet fiyati? eger thy ile ucmaya alismis ve bagaj hakkiniz var sanip havalimanina kadar gelmisseniz, ucusunuza 1-2 saat kalmis demektir. kontuarda size bagaj hakkiniz olmadigini soyleyip ekstra ucret talep ediyorlar. kendi durumum icin konusursam, gidis-donus 5700 lira olan bilet icin 9000 lira tek parca bagaj ucreti talep ettiler. ucusunuza az bir zaman kaldigi icin ya bu parayi istemeye istemeye odeyeceksiniz ya da ucusunuzu gerceklestirmeyeceksiniz. utanmadan bir de check-in bagajinizi geri donusume verip el bagajinizla ucabilirsiniz diyor cozum olarak kontuardaki thy calisani. valizin icinde ne oldugunun bir onemi yok!

    diyeceksiniz ki bunun bilgilendirmesi yapilmiyor mu bileti satin alirken? kendi sitelerinde yaziyormus, baktim ben de evet yaziyor. bagaj hakkini onceden alsam daha uyguna gelecekti elbette ki. ama ben telefonla araci bir firmayla aldim bileti ve herhangi bir bilgilendirme yapilmadi bana. o firmanin da sucu var tabi ama en buyuk suc thy denen ici bosaltilmaya baslanan firmada. ne bileyim 10 yildan uzun zamandir ayni kurallarla uctugum firma birden, pegasus'a, ryanair'e donusecek. hatta bu saydigim firmalar thy'den daha iyi. en azindan premium fiyatina 0 kilolu bilet satmiyorlar. koskoca thy'nin bu halde dusmesi hem canimi yakiyor hem de sinirleniyorum.

    size daha sinir bozucu birsey soyleyeyim. bu ucuslari kullanan bazi yabanci uyruklu yolcular bu ucaga neredeyse bedavaya biniyor. gidis-donus bilet ve neredeyse 1 hafta otel konaklamasi icin odedigi para 500-600 euro civarinda oluyor genelde. 30 kiloluk bagaj da dahil. benden ise sadece bagaj icin istenen ucret 486 euro. sunu bilin ki, turk vatandasi olarak asla o paraya ayni paketi yabanci turistler kadar uyguna alamazsiniz. ne kadar erken alirsaniz alin. ozellikle de rus turistlere gecilen torpil hic kimseye gecilmiyor. girip bir rus seyahat acentasinin sitesinden siz de bakabilirsiniz. neyse bu baska konu.

    sonuc olarak siz sozluk yazarlarini da bilgilendirmek istedim. bazi destinasyonlar icin hala thy'ye mecbur olsam da alternatifi olan guzergahlarda artik thy'yi kullanmam icin bir sebep kalmadi. iki kruvasan bir bira verdikleri lounge'larini alip baslarina calabilirler. bunun disinda pek de bi farki kalmadi zaten diger firmalardan.

    kaynak

  • "şırnaktan arkadaşım geldi "ee o kadar yol geldik bi meyveli lahmacun ısmarlarsın" dedi meğersem waffle istiyormuş amk..."

  • 6 sigma prensibi ile gerçekleştirilen mimaridir:

    1 - altı tane kova temin edilir.
    2 - bunlar kırmızıya boyanır.
    3 - her birinin üzerine sırasıyla y,a,n,g,ı,n harfleri yazılır.
    4 - kumla doldurulur.
    5 - simetrik dizilir.
    6 - etrafına bina örülür.

  • hali hazırda mevcut olan vampirlik mefhumunu silbaştan yaratmayı marifet sanan insan evlatları sağolsun, sürekli gözümüze gözümüze sokulan ve en azından beni feci uyuz eden bir zevzeklik.
    sanırsın her yönetmen francis ford coppola, sanırsın her senarist anne rice...

    "vampirler gün ışığında toza dönüşürler, kalplerine kazık çakılınca ölürler sanıyordun değil mi? yanlış!!! vampirler aslında boyunları kırıldığında geberirler...

    ...diye düşünmüş olabilirsin. alakası yok! vampir dediğin yaratık, kafası koptuğunda nalları diker. çok ileri seviyedekileri acil durumlarda yarasaya dönüşebilirler. gün ışığı onları öldürmese de güçlerini söndürür...

    ...gibi gelmiştir allah bilir sana!!! alakası yok... zaten vampir, kabil'in soyundan gelen, ve lanetlenmiş ölümsüz insanlardır aslında. sonsuza kadar yaşayacak ve bu cinayetin lekesini hep üzerlerinde taşıyacaklardır...

    ...diyorsundur şimdi sen! ahahaha... yok artık ya! vampir dediğin clublarda takılan, gün doğumunu ray banle izleyen, olsa olsa yüksek faktörlü krem kullanarak gündüz mündüz caddeye akan, bildiğin gececi havalı kimselerdir...

    ...diye kandırırlar milleti. aslında mısır zamanında yapılmış biyolojik bir deneyin yanlış gitmesi sonucunda........"

    (bkz: akar akar akar)

  • ilk önce en arkadaki koltuklardan ortadakine itina ile oturulur. ardından şoförün ani fren yapması sonucu koltuktan öne doğru fırlayıp otobüsün ortasına kadar gelinir, tam o anda rezil olmamak için otobüsün içinde şu cümle yankılanır (bkz: kaptan orta kapı)

    not: bu hikayenin yaşanmış veya yaşanmamış olması gerçekten hiç önemli değil, cidden.

  • imparatorluk türkiyesi(osmanlı ülkesi) döneminde doğu karadeniz bölgesini ifade eden coğrafi deyim ve osmanlı sancağı(ya da eyaleti) idi.siyasal bir anlamı yoktu.ayrı bir devlet ya da ayrı bir prenslik falan değildi.yeni ve modern türkiye'de,lazistan adının tıpkı kürdistan gibi ayrı bir siyasi birliği ifade eder hale gelmesinden çekinen cumhuriyet yönetimi etnik takılarla oluşturulmuş,imparatorluk döneminden kalma tüm eski yer ve bölge adlarını resmi kullanımdan çıkardı.lazistan yerine doğu karadeniz bölgesi ve doğu karadeniz vilayetleri dendi.