hesabın var mı? giriş yap

  • görsel

    dört ay boyunca her gün bir tane yenildiği takdirde, yağını iyi süzmezseniz tüketmek zorunda kalacağınız yağ miktarı yaklaşık beş litrelik bir şişeyi dolduruyor. bu da aşağı yukarı beş kilogramlık bir yağ anlamına geliyor. konserve halde satılanlar bu bahsettiğim. basit bir formülle:

    1 gr yağ 9.2 kalori
    5 litrelik yağ yaklaşık 5000 gram
    5000 gr x 9.2
    = 46.000 kalori

    alınan binlerce kalorinin yanında kullanılan yağın kalitesiz olması da cabası. bir de, alınan bu kalorileri yakabilmek için yapmamız gereken aktiviteler ve yaklaşık değerlerine bakalım.

    hızlı tempo bisiklet: 30 dakikada yaklaşık 350 kalori.

    - 46.000 kaloriyi yakmak için 65 saat bisiklet sürmek gerekir. 2 ay boyunca her gün 1 saat bisiklet sürmek demek bu.

    koşu: 30 dakikalık bir koşu 450 kalori yaktırır.

    - 46.000 kaloriyi yakmak için 50 saat koşu yapmak gerekiyor. aynı şekilde 2 ay boyunca günlük 1 saat ekstra koşu.

    ip atlamak: 30 dakika 500 kalori

    - 46.000 kalori harcayabilmek için 46 saat ip atlamak gerekir.

    tenis oynamak: 30 dakika 300 kalori

    - 46.000 kalori için yaklaşık 75 saat tenis oynamak gerekiyor.

    araba kullanmak: 1 saat 150 kalori

    - 46.000 kaloriyi yakabilmek için yaklaşık 300 saat araba kullanmak gerekir. saate 100 km hızla gidiyor olsak toplam 30.000 km yol yaptığımızda tamamını yakmış oluruz.

    temizlik yapmak: 30 dakika 100 kalori

    - 230 saat temizlik yapmak gerekir. düşüncesi bile iğrenç, haftada bir kere temizlik yapmak bile nefret ettiriyor.

    merdiven çıkmak: 30 dakika 300 kalori

    - 75 saatlik bir merdiven serüveni sonrasında aldığınız kalorilerden kurtulmuş oluyorsunuz. 'stairway to heaven' şarkısı eşliğinde olması tercih sebebidir.

    bulaşık yıkamak: 30 dakika 180 kalori

    - yaklaşık 130 saatlik bir bulaşık yıkama işlemi gerekiyor. önceki hayatınızda bulaşık makinesi değilseniz bunun da ne kadar sinir bozucu bir şey olduğunun farkındasınızdır.

    yukarıdaki görselde dört aylık süreçte yediğim ton balıklarından süzdüğüm yağı görebilirsiniz. sağlıksız oluşunu geçtim, kokusunu duysanız uykularınız kaçar, mevcudiyetinizi sorgulamaya başlarsınız. üniversiteye giriş sınavında kaydırma yapmış bir gencin hüznü çöker üzerinize ve ruhunuzun karanlık dehlizlerine saklanmak istersiniz. yanlış şehirlere gider bindiğiniz trenler... öyle iğrenç bir koku ki bu voldemort olmak istersiniz.

    not: atık yağları kesinlikle lavaboya dökmeyiniz. plastik şişelerde biriktirip atık dönüşüm yerlerine bırakmalısınız. lavaboya dökülen 1 litre yağ, 1 milyon litre temiz suyu kirletiyor. ayrıca, kanalizasyon ve gider sisteminde donarak tıkanmalara sebep olmaktadır.

  • para için arap da olurlar, herhangi bir şey de olurlar.

    sorsan ''en millüyetçü bizüz haa haçan daa'' diye garip şiveleriyle cevap verirler. para için ruhlarını satan sözde milliyetçiler.

  • hayranlık bir tapınma değil, daha çok bir "dikkat celbidir".
    hissederiz ki karada yürüyemeyen o yengeç, kıyıda çırpınan bir balık kendi dünyasında, suda müthiş bir zerafetle yüzmekteydi.
    her aşkın başlangıcı böyle bir "başka dünyanın zerafeti" algısıdır.

    ulus baker
    hadi blues dinleyelim.

  • askerde ege ordu denetlemesinde avluda bekleşen 10.000 askerin içinde beni bulup tekmil soran tuğgenerale avazı çıktığı kadar bağırarak tekmil vermek ve sonrasında bölük komutanı tarafından tebrik edilmek.
    26 yaşında adımı soyadımı söylebildiğim için tebrik alacağım hiç aklıma gelmemişti.

  • niye soruyorsun ki?
    geç otur. beğenmiyorsa kendi kalksın s.ktirsin gitsin.

    edit: ulan çok sinirleniyorum böyle tiplere. milyonluk şehirde yanına erkek oturmasını istemiyorsan taksiye bin.

  • + neden yaptın?
    - neyi baba? :/
    + feysbukta neden engelledin beni? babanım ulan senin it oğlu it! insan babasını engeller mi?
    - baba fotoğraflarımın altına "az iç eşşoleşşek", "o gece ders çalışacam arkadaşta dememiş miydin sen bana?" falan yazıyosun. arkadaşlara ayıp oluyor.
    + babadan utanılır mı lan? babanım, elbette diyecem onları!
    - evde söyle baba, telefonda söyle..
    + sana mı soracam?
    - yanımda kız arkadaşım olan her fotoğrafa "gelinim olur musun? ;))" yazma bari ya, kaldırcam engeli şimdi. pff.
    + o engeli zamanında ben koysaydım sana şimdi bu tartışmaları hiç yaşamayacaktık, canım da sıkılmayacaktı!
    - :/
    + sarhoştum seni yaptığımız gece, ondan oldu bu hep. yoksa ben bilirdim nerde duracağımı.
    - üzüyosun beni baba!
    + sen de kıçı kırık bi' sitede babanı engelliyosun, ben bir şey diyo muyum?
    - demiyo musun?
    + babalar konuşur öyle.

    ...

  • kurutulu$ sava$inin savunma sava$i olarak devam ettigi ve bazi taktik yenilgilerin ya$andigi donemde mustafa kemal'in, dunya askeri literaturune kattigi yeni yakla$im. ozu "hakim mevki" zihniyetinin terkolonu$udur. tam olarak da turbetepe'nin pek cok kez yunanlilar ve turkler arasinda el degi$tirmesi sonucu pa$a tarafindan alt generaller vasitasi ile birliklere bildirilmi$ ve taktik ayrintilari anlatilmi$tir. taktik pa$a tarafindan geli$tirildikten sonra bir sure topyekun uygulanmami$, kisa bir ali$ma ve ogrenme sureci ya$anmi$tir. pa$a ilk kez, yine turbetepe'nin kaybedildigi bir cati$ma sonucunda, en fazla 1 kilometre cekilerek yeni bir hat kurulmasini istemi$tir. yani hat sava$i'nda, sava$in hatti yarilan ordu aleyhine bittigi tezi yikilmi$tir. zaten pa$a'nin kendi agzindan yaziyorum "- yarilmayan hat yoktur!"
    olayi daha yakinen $oyle arzedeyim. doktrini yuzlerce yillik tecrubeler ile olu$an onceki sava$larda bir muharebe hatti, ordu veya kolordu seviyesinde yarilirsa bu yenilgi olarak algilanirdi. yarilan kuvvet, buyuklugu ile orantili bir miktar geri cekilir, yeni bir arazi arizasina yaslanarak yeni bir hat kurardi. bu yeni hat bazen onlarca hatta yuzlerce kilometre geride olabilirdi. alan savunmasinin askeri uygulamasi aslinda bu orani ortadan kaldirmaktir. yani buyuklugune bakmadan, kirilan her hat sadece geregi kadar (cok az) geri cekilecek ve yeni hat olu$turacaktir. muhendislik tabiri ile cok sayida dogrusal hat $eklinde kademeli yakla$im, kendiliginden alan savunmasini getirecektir.
    bir de pa$a'yi bu cozume iten ko$ullari aktaralim. ankara'nin batisi yuzlerce kilometre ovadir. kurtulu$ sava$i'nin cogu ve kritik cati$malari da afyon ve kutahya cevresindeki tepelerde olmu$tur. o donemde anadolu haritasini eline alan her general sava$in burada yapilacagini, buradaki sava$i kazananin da ankara'ya kadar hizla ve direni$siz yuruyecegini ongorebilirdi. du$man, aslen ankara yonune dogru tek engel olan pek cok tepeyi de defalarca ele gecirmi$tir. ataturk, klasik anlayi$la, yuzlerce kilometrenin sahibini tek ba$ina belirleyen, milli mucedelenin sonu sayilacak ankara'yi da icine alan, iki uc tepenin uzerine cikmanin, "bu yerleri gercekten kaybetmek "sonucunu yaratmamasi geregini biliyordu. bu askeri devrim bu yonu ile biraz da sava$in seyri, vuku buldugu alanin cografi ozellikleri ve turk komutasinin inanc ve inadi neticesinde olmu$tur.
    bu yeni yakla$im du$man uzerinde oldukca yikici etki yapmi$tir. butun planini ba$tan beri klasik, geleneksel ilkeler uzerine kuran general hacianesti, general papulas, general trikopis ve kurmay albay sariyanis, kazandiklari azimsanmayacak sayidaki taktik ba$arilardan sonra bile dogu yonunde ciddi bir ilerleme gosterememi$lerdir. her $iddetli cati$mada yunan ordusu kazansa bile biraz daha yumu$ami$, onemli bir fiziki yol ilerleyememi$, turk ordusu ise sava$in sonuna kadar her cati$ma ile daha da sertle$mi$tir. yunan komutasinin bekledigi $ey hakim 3-5 mevki alininca turk ordusunun cok ciddi alanlari bo$altip ankara'ya cok yakin bir yerde veya ankara icinde tutunmaya cali$acagi, yani klasik doktrine koru korune bagli bir komutayla sava$acagiydi. yine pa$a'nin agzindan yaziyorum:
    - asker her yerde sava$ir! tepenin altinda, ustunde, camurda, derede... hattimiz yarilinca 500 metre, 1000 metre geri cekilip yeniden hat kuracagiz. bulundugumuz her yeri son neferimiz olene kadar kari$ kari$ kanla sulamadan terk ve teslim etmeyecegiz.

    $ehitlerimizin ruhu $ad olsun.

    arz ederim.