hesabın var mı? giriş yap

  • gücü böyle işini yapmayı çalışan gencecik çocuklara yeten, aciz ve gidici bakanın yaptığı utanç verici eylem.

    kırılan bütün kalplerin hesabını soracağız.

    edit: ne yapılırsa yapılsın ifşa etmek yasakmış kaldırdım o nedenle. uyaran arkadaşa teşekkürler.

  • üç arkadaş yan masada oturmakta. ikisi entel bir muabbete girişmişler, 3. gencimiz telefona gömülmüştür.

    1. genç: ergenliğimdeki metal tutkum yavaş yavaş enstrümantel müziğe kayıyor. sabahtan akşama kadar guns n roses dinlediğim olurdu.
    2. genç: evet, ben de artık bir moonlight sonataestranged'a tercih ederim.
    şarkı değişir;
    2. genç: iyi insan lafın üstüne gelirmiş.
    1. genç: kimin bu hatırlayamadım.
    2. genç: goran bregoviç
    3. genç telefondan kafayı kaldırır: o kim lan, bulgar forvet mi?
    ikisi birden: s.ktir git hilmi, s.ktir git ya.
    hilmi: noldu lan yavşaklar iki dakkada öldü entelliğiniz.

    hangisini taktir etceğimi şaşırdım.

  • "sen git roma'yı imparatorluğa dönüştür sonra da ismini salataya versinler. dağdaki çobandan ne farkın kaldı hey gidi koca sezar."

  • oğlum bu ne lan. sanki hz.musa dönemi mısır krallığında yaşıyoruz. felaketlerin biri bitiyor diğeri başlıyor. veba salgını ve kurbağa istilası da başlarsa tam anlamıyla kutsal metinlere uygun olur. umarım ülkemizi etkilemeyecek olan istiladır.

  • aşktan tam olarak ne anladığınıza göre değişebilen bir durumdur.

    lise aşkları biraz farklıdır ve hormonların yeni yeni etkisini göstermesiyle başlar. bir şekilde delicesine aşık olursunuz. onu düşünmeye, sürekli hayaller kurmaya başlarsınız. yeme-içmede bir azalma olur cidden iştahtan düşersiniz. bir çeşit güçlü bir takıntıya dönüşür bu aşk. onu düşünmeden yapmazsınız her şeyiniz bir kişi olur. öylesine güçlü bir istektir ki gözünüzü karartırsınız bu açıdan lise aşkı insanın hayatında ciddi bir iz bırakır. lise aşkı, aşkın çok vahşi ve içgüdüsel bir yönüdür.

    üniversite aşkı ise daha farklıdır aşk duygusundan ziyade sevmek ön plandadır. onu seversin ve ona dair şeyler hoşuna gider. birlikte zaman geçirmeyi, delicesine bir şeyler yapmayı istersin. ortak anılar biriktirirsin her şey daha çok netleşmeye başlar. sevgililiğin en güzel dönemleridir lise aşkı kadar kaotik değildir mantıkta işin içine girmeye başlamıştır. pek çok şeyi sevgilinle öğrenirsin ve yaşarsın.

    iş hayatına atıldığında ise artık hayatın gerçekleri yüzüne daha sert çarpıyor demektir ayakların yere sağlam basmaya başlar. ne istediğini iyi bilirsin hatta daha önemlisi ''ne istemediğini''. yorucu bir ilişkiye ve aptal oyunlara tahammülün kalmamıştır. aşkı, sevgiyi ve daha önemlisi uyumu aramaya başlamışsındır. olgunlaşırsın gerçekten seveceğin birisini ararsın geceleri ve boş zamanlarında... kendini anlatabileceğin, beraber dünyayı gezebileceğin, hayata karşı elini tutabileceğin birisini sevmek istersin. 25 yaşından sonraki aşk bir anda olmaz lise aşkı gibi ya da üniversiteli sevgisi gibi değildir. 25 yaşından sonra aşk zamanla gelişir bir anda birisine bir şey hissedemezsin. detayları bilmen gerekir, zevklerini görmen gerekir, kendini nasıl ifade ettiğini bilmen gerekir. bu açıdan aşkın en kaliteli halidir ne istediğini bilen iki insanın birbirine kavuşma serüvenidir.

    bana göre 25 yaş sonrası aşk > üniversite aşkı > lise aşkı.

  • gönüllüler adası 7 adet turabi'den oluşuyor:

    turabi: turabi
    sahra: turabi'nin dişisi
    bozok: turabi'nin amerika görmüşü
    hilmicem: baby face turabi
    taner: sessiz turabi
    seda: acı vatan turabi
    begüm: atanamayan sahra

  • ust edit: başlıktaki uzun tartışmalar sonucunda bazı yazar arkadaşlar çok güzel bilgiler verdiler özelden. konu hakkında muhendisler benden önce düşünmüş. bu sistemin ismine de skip-stop demişler. bu da "hayatımda duyduğum en saçma fikir, bi sen akıllısın zaten" tayfaya kapak olsun. new york metrosunda ve bir kaç ülkede sistemde zaten bu sekildeymis. al link aşağıda.

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/skip-stop

    ----------------------------------------
    bu sabah metroda boş boş düşünüp planladığım bir öneri, biliyorsunuz ki dur kalkıyla beklemesi ile her durakta 2 dk'lık bir kayıp oluşuyor. bu da metro yolculuğunun bir türlü bitmemesine sebep oluyor.

    4 ayrı hatla çözülebilecek sistemdir.

    20 duraklı bir hat için her durağın ismini 1 - 2- 3...20 diye sıralarsak;

    a metrosu
    1-3-5-7...19. duraklarda duracak toplam 10 durak

    b metrosu

    2-4-6-8...20. duraklarda duracak toplam 10 durak

    c metrosu

    1-2, 4-5, 7-8, ......18-19 14 durak

    d metrosu

    2-3, 5-6, 8-9........19-20 14 durak

    bu sistemde tren kalkış sirası

    1 a
    2 d
    3 b
    4 c

    olmalıdır. nedeni tekten çifte geçecek yolcuların diğer treni fazla beklememesi.

    şimdi çekmeköy üsküdar metrosuna biniyoruz. ilk durak olduğu için a metrosundayız. 19. durağa yarı yarıya sürede varıyarouz. 40 dklık yol 20 dk oluyor.

    19 dan 20. durağa aktarma yapmamız lazım. 5 dk bekelyip d metrosuna aktarma yapıyoruz.

    bu sistemle çekmeköy üsküdar 15 dk kısalmış oluyor. ancak çiftten çifte veya tekt sayıdan tek sayıya gittiğimizde bu süre yarı yarıya düşmüş oluyor.

    örneğin 1 den 19 a gittiğimizde 38 dklık yol 19 dk'ya düşmüş olacak

    edit:bu fikrin metrobüs versiyonunu (bkz: @arslantik) arkadaşımız yapmış ve simülasyona dökmüş kendisinin mesajı şu sekilde:

    -------------------------------------
    selam,
    daha once metrobus icin dusunmus ve 3 boyutlu simulasyonunu yapip test etmistim.

    https://github.com/…arslan/metrobus_simulasyon/wiki
    sayi yerine renk kullanmistim. renkler daha anlasilir bence.

    simülasyon videosu

    duraklar arasi mesafeleri de google maps den bakip simulasyona o sekilde girdim.

    iett ye ulastim, durak yolcu yogunluklarini verdiler. yogun duraklari aktarma yapilabilecek ortak durak olarak belirledim. otobuslere durma hizlanma ivmesini gercekci vermeye calistim. max hiz 70km/s verdim.

    simulasyonu calistirdim, %12-%15 kadar bi zaman tasarrufu sagliyor cikti.
    not: verdigim linkte bir de youtube video linki var. o temel fikri anlatan basit 2boyutlu simulasyon.
    benim dedigim asil simulasyonun video su yok. kurulum dosyalari ve talimatlar var linkte. kendin indirip parametrelerle oynayip calistirabilirsin"

    ----------------------------------------
    avantajları,

    tüm metro hattının yolcu yükünü bir metro çekmeyecek. yolcular metroları paylaşmış olacak.

    enerji ve zaman tasaraffu.

    dezavantajları,

    halka anlatma zorluğu

    özet:
    elbette eksikleri var ama düşünülüp de çözülecek şeylerdir. 10 dk'da bu fikri sıçtım zaten. metro yolculukları daha kısa sürerse böyle boş boş fikirler bulmam belki:)

    ---------------------------------------------------------------
    edit: kentucky et yağmuru sendromu olmuş başlıkta. herkes etin tadının ne eti olduğunu tartışırken nasıl gökten yağdığını kimse sorgulamıyor:) herkes aktarmaya takmış ama kimse çift durakta binip çift durakta inmiyor sanırım size göre

    1-evet aktarmalarda zaman kaybediyoruz tren beklerken ama yolcuların yüzde ellisi de aktarma yapmayacak ve yarı yarıya zaman tasarrufu yapmış olacak bunu unutuyoruz.

    2-ayrıca örnektede verdiğim gibi uzun mesafeli yolculuklarda aktarma yapmak bile zamandan tasarruf sağlatacak.

    3- bu arada herkes akttarma yapmak diyor ma c ve d trenine de direk binebilirsiniz onlar da 10 durak yerine 14 durak. yine zamandan tasarruf.

    4- 1. duraktan 6. durağa gidilmiyor onu çözemedim çözebilen yazsın:d

    5- bir arkadaş her tren altunizadede ve üsküdar da durursa kimse aktarma yapmaz zaten dedi. bilemedim. planlamalarda sıkıntı yaratabilr:)

    6- metroların üstünden atlama olayını yaşamamak adına metro çıkma sırası a, d,b,c olarak düşündüm. önce 1. duraktan a ve d metrosu sefere başlayacak sonra 2 durağa metro gelip sırasıyla b ve c metrosu sefere başlayacak. bilmiyoru denk de gelebilir tabi o kadar düşünemedim planlayan olursa yazsın

    7- herhangi bir olumlu olumsuz yorum yapmadan sadece "bi sen akıllısın kardeş" minvali yazanların dünyaya bir faydası yok.