hesabın var mı? giriş yap

  • başlık: sıçmadan önce 74 kiloydum.

    sıçtım tartıldım yine 74 kiloyum. acayip mantık hatası.

    @2- adam tartıya sıçmış beyler.

    not: aramaya inandım aradım bulamadım. gören olurda uyarırsa silerim.

  • turkiye cumhuriyeti himayesi altinda olan bazi o.clarida bu orgutun yaptigini bizde yapmaliyiz diye kameralar karsisinda demecler veriyor alin size iliman siyasal islam .

  • şöyle bir şeydir:

    "hemen bir iş bulup, içine sazanlama atlamalıyım. maaş, işin içeriği, şirketin yapısı vs. önemli değil. bi yerden başlayayım da, daha iyi olur nasılsa... zamanla yükselirim."

    yükselemedi.

  • karayolu projelerinde 10 km'den daha fazla düz yol yapılması; dikkat dağılması sebebi ile uygun bulunmaz. yani dümdüz yolda da sürücüler dikkat dağılması, uyuklama vb. nedenlerle kaza yapmaya oldukça yatkındır. işte bundan haberi olmayan yazar hezeyanıdır bu istek.

    kaldı ki bu mantıkla konya ovasında hiç trafik kazası olmaması gerekir.

    edit: itü yayınlarından yol inşaatı adlı kitabın 120. sayfasından:

    "gerçekte arazi durumu elverişli olsa da bir yolun uzun bir mesafe boyunca düz yani alinyiman olarak devamı istenmez. çok uzun, örneğin, 8-10 km'den daha uzun alinyimanlarda monoton bir ortam ve taşıt kullanma sonucu sürücünün dikkati dağılır. ayrıca, yolda yolda orta refüj yoksa geceleyin karşılıklı far etkisi yani göz kamaşması artacağı gibi yol doğu-batı yönünde ise uzun süreli güneş etkisi de söz konusu olur. her üç durum sürücü yönünden kazaya karışma olasılığını arttırır. bu gibi durumlarda, uzun alinyiman (düz yol) yerine daha kısa alinyimanlar teşkil edip bunları büyük yarıçaplı kurbalarla (viraj) birbirine bağlamak uygun olur. "

    demek ki neymiş, kendi kendine giden araçlar yapılmadıkça dümdüz yol ağı bir hayalmiş.

  • mali tablo okumayi bilmeyen cahil cuhela tayfayi ortaya cikarmistir.

    sirketin hasılat, brut kar, faaliyet kari ve ebitda* gibi kalemlerinin performansi gecmis yillara gore oldukca iyi. niye bu sirket zarar ediyor diyorsaniz, gelir tablosunda finansman giderlerine bakacaksiniz. sirket 2. ceyrekte nette 334 mn tl finansman gideri (finansman gelirini dustum), 1. yariyilda ise kumulatif olarak 716 mn tl finansman gideri aciklamis. bu yuksek giderler, sirketin karini yemis bitirmis.

    gelir tablosundaki durumu yukarida ozetledim, sirketin bu kadar yuksek finansman gideri varsa bilancoda pasif yapisina bakalim. sirketin kisa vadeli banka borclari 1,3 milyar tl iken, uzun vadeli banka borclari 2,7 milyar tl olarak gozukuyor. sirketin kisa vadeli borclanmalari tl iken, uzun vadeli borclanmalarinin euro cinsinden. dogal olarak tl euro karsisinda deger kaybettikce sirketin finansman giderleri de artmis oluyor.

    sorunun kaynagi gecmiste sirketin buyuk hissedarinin (bc partners) nakit akisini duzeltmek icin , migros’a kredi kullandirarak migros’a temettu odettirmesiydi. sirketin 2009 yilindaki temettu verimi %50 idi, haliyle kasasinda bankasinda ne varsa 2009 yili parasiyla 2,5 milyar tl (1,3 milyar eur) temettu odemeye gucu yetmeyen migros, temettu odemesi icin doviz cinsli kredi kullanmis, sonraki yillarda ise bu kredisini yapilandirmisti.

    isin ozu, bu borcluluk yapisiyla sirketin tl’nin deger kaybettigi donemlerde net donem karinin negatif cikmasi surpriz degil. bu tur sirketlerin performansini olcmek icin net donem karindan ziyade ebitda gelisimine, ciro artis hizina bakmak daha rasyonel duruyor.