• bu referandumla anladık ki yakında her şeyi bize danışacaklar. "oğlan ödevini yapsın mı?", "hanım akşama ne pişirsin?", "fener kaç kaç biter iddaa'da ne oyniim?" referandumlarını bekliyorum.

    edit: bu entry'i yazarken üniyi yeni bitirecek olan 20 yaşında bir tıfıldım. şimdi 30'ların ortası, doktoram var, artık dersi ben veriyorum. devir değişti, çelik değişti, ulan ben bile değiştim halen aynı tantana. başlık da başıma kalmış zaten, örtün.

    edit 2: fener bile değişti bu arada, iyi top oynuyor.
  • bu ilk adımdır*
    ikinci adım için (bkz: şeriat referandumu)
  • sonucu bellidir.
  • "eger ataturk cumhuriyeti kurarken ve cumhuriyetin temel ilkelerini belirlerken halka sorsaydi, refaranduma gitseydi ne turkiyenin yonetim bicimi cumhuriyet olurdu, ne de laiklik kabul edilirdi."

    evet çok doğru.
    ama bildiğim kadarıyla bu ülke az sıksan 100 senedir cumhuriyetle yönetiliyor. tam olmasa da demokrasi tadı veren bir bir anlayış var.

    sen bu ülkeyle, 600 yıllık imparatorluktan çıkmış olan bir ülkeyi karşılaştırıyorsan ne diyeyim ki sana?

    madem halka sorulmayacak ne sikime cumhuriyet, ne sikime demokrasi istiyoruz?
  • referandum, halk oylaması. yani bir konuda halkın ne düşündüğünü, ne istediğini sormak ve onun düşüncesini hayata geçirmek.
    son referandumun sonucu: neye oy verdiğini bilmeyen bir halk, sadece bir maddesi ile uyutulmuş...

    çok büyük bir kesiminin aydın olduğu, neyin ne olduğunu bilen ve kendisi için en iyinin ne olduğunun farkında olan toplumlarda demokrasi üzerine büyük bir etkisi vardır sivil toplum kuruluşlarının. halkı bilgilendirmek de bu etkilerden biridir. ve tabii ki şahsi menfaatlerin uygulanmasında greve varan uygulamalarla iktidara dur diyen bir özelliği de söz konusudur.
    ülkemize gelecek olursak, gerçekten iktidarın yaltakçılığını yapmayan, halkı bilinçlendirip iktidara dur demeye niyetli sivil toplum kuruluşları susturulmaya çalışılmaktadır. iktidarın düşüncesi şudur: "senin şimdi -örneğin- bin üyen var. bunlardan ancak dört yüzü gerçekten arkanda kalacaklardır. onları da ben yıldırsam geriye nen kalır?"
    entrynin başında da dediğim gibi halkın neye oy verdiğini bilmemesi, iktidarın istediği kararı çıkarmasında inanılmaz kolaylık sağlar. ilerde "neden?" diye sorulduğunda "halk böyle istedi" cevabını hazırlar.
    şu an referandum demokratik midir? hiç sanmıyorum
  • "cumhurbaşkanını seçmeye ne dersin?" temalı referandumun yapıldığı zamanlarda sinyalleri verilmiş şey. ne deniyordu o zaman? "türkiye referandum kültürüne alışmalı." bu boşuna denmiş bir söz değil bilakis beni çok zorlamayın, kafama esen konuyu onaylatırım kimse de halk seçti diye sesini çıkaramaz türünde bir tehditti. bunun örneklerini önümüzdeki yıllarda sıkça görebiliriz diye düşünüyorum.

    ayrıca bu halkoyu uygulaması kulağa garip geliyor. tamam bizi yönetecekleri seçiyoruz da, iktidarın hatta yargının vermesi gereken kararların bize sorulması ne ölçüde mantıklı? örneğin özal zamanında halka siyasi yasaklıların yasaklarının kaldırılmasının sorulması gibi. her ne kadar kaldırılsın kararı çıkmış olsa da aksi de olabilirdi. halk istedi diye o kişilerin siyasi haklarının ellerinden alınması doğru mu? sen onları seçime sokarsın, halk istemezse oy vermez.

    bu arada benim merak ettiğim bir konu var. dokunulmazlıkların kalkması, milletvekili maaşları, öcalan' ın idamı gibi konuları da halkoyuna sunmayı düşünüyorlar mı? bir fırsat bulsam soracam ama nasıl? basbakanimiseviyorum.com a mı yazsam acaba veya köşke mi çıksam? nasıl olsa köşk artık halka açık, daha sıcak. ben bir düşüneyim.
  • halkı kullanıp askeri alt edelim referandumudur şayet gerçekleşirse. özgürlük ve demokrasi yanlısı olduğunu gözlerini belerte belerte etrafa saçan birçok yazar çizerin de artık nefretlerini bir yana bırakıp bir zamanlar iran'da kendileriyle aynı ideolojileri savunan onlarca yazarın, sonrasında şeri düzene nasıl da kurban edildiklerini, bir çırpıda nasıl da silinip atıldıklarını görmeleri gerekiyor. sanıyorlar mı ki özgürlükler baki kalacak? dahası mevcut anayasadan daha da kısıtlayıcı bir anayasayla karşılaşılırsa sırf sivil icadı olduğu için yine de alkışlanacak mı merak ediyorum aynı kişiler tarafından. referandumların ardı arkası kesilmeyecekmiş gibi görünüyor şimdiden. hazır alışmışken bu çocuk oyununa, demokratikleşebilecek miyiz, tekelleşecek miyiz göreceğiz...
  • yapılmayandır.

    neden? çünkü o zaman kullanacakları bir şey kalmayacak.
    yürekten istiyorum bu sorunun ortadan kalkmasını.

    - ay çok mağdurum aysel!
    + neden?
    - başörtüsü yüzünden...
    + e serbest ya artık kızım!
    - ya öyle deme ama. sonuçta pek de öyle değil gibi aslına bakarsan.
    + ya bi siktir git
  • anayasa değişikliği meclisten geçmediği takdirde cumhurbaşkanının bunu halka sorması gerekir.
  • bu kılıçdaroğlu nun varya yatacak yeri yok!
    deniz baykal 1, bu kılıçdaroğlu 2!
    hiç gereği yokken, gündem ekonomi olmalıyken geçmişte kalmış bir durumu açtı al buyur işte!
    istifa et,bırak artık şu chp yi, düş yakamızdan yahu!
hesabın var mı? giriş yap