• tim burton'un yönettiği ilk film en iyi batman'di. çünkü gotham city'nin gerçek gothic havasını hissettirebiliyordu. en son film ise tamamen hayalkırıklığı idi.

    bu entry içeriğini bugüne kadar anlayamamış tek kişi için edit: bu entry tim burton filmlerini anlatmamaktadır.. denmektedir ki, batman filmlerinin en güzeli tim burton'un çektikleridir.. bahsi geçen en son film ise entry yılına bakılırsa ya batman forever'dir ya batman ve robindir.. başlık tim burton başlığı olmadığına göre, tim burton'un filminden bahsettiğini düşünmek dombililiktir, taoculuktur..
    (bkz: adı bende saklı)
  • batman muzeye dalip hatunu jokerin elinden kaptiktan sonra,
    joker : bu herif nerden buluyor bu harika oyuncaklari ya??
  • tim burton'un beetle juice'da yaptıklarının dikkat çekmesi sonucunda yönetmen koltuğuna oturduğu süper kahraman filmi. yapımcılar gerçekten çok doğru bir karar vererek gotik ortamlar yaratma ustası tim burton'a gotham city'i inşa etme fırsatı tanımışlar ve burton da ne yapımcıları ne de biz seyircileri mahçup etmemiş. o yıla kadar yapılan süper kahraman filmleri içerisinde başarılı olarak sadece superman'in ilk filmi anılmaktaydı. superman'in devam filmlerinin bayağılığı ve saçmalığı ortadaydı. yapımcılar bu tür filmlere sıcak bakmazken tim burton'un batman'i süper kahraman filmlerinin yolunun açılmasına da öncü olmak gibi bir özelliğe sahip. beetle juice'da harikalar yaratan michael keaton, hayatının diğer önemli ve akılda kalan rolünü bu filmde oynadı. şans işte tim burton onla çalışmasa acaba aklına gelir miydi, rolü keaton'a vermek? kahraman olmanın zorluklarını taşıyan, ikili bir yaşam süren, geçmişinin acılarını taşıyan, saygın yerini korumaya çalışan bruce wayne rolüne keaton cuk ötesi cuk oturmuş. özellikle sürekli ciddi duran kaşları ve parıldayan gözleri karakterinin en dikkat çeken özellikleri. filmin kötü adam kontenjanı tek kişiye jokere ayrılmış. ben küçüklüğümden beri parliament pazar gecesi sinemasında ne zaman batman oynasa, fragmanındaki joker'i hatırlarım. "jack öldü dostum, artık benim adım joker" derken bir elinde silah diğer eliyle şapkasını çıkarmasını. jack nicholson da yine muhteşem bir tercih olmuş. zaten adamın mimik olarak da jokere bir yatkınlığı var gibiydi sanki. hoş şimdilerde kulaktan kulağa yayılan daha görmediğimiz heath ledger tarafından yaratılan bir joker performansı var elimizde. süper kahramanın yavuklusu kontenjanı da zamanın seksi şarışınlarından kim basinger'a gitmiş. o da rolünün hakkını vermiş açıkçası. gotham city ise her yerinden gotiklik akan bir şehir, arka sokakları olabildiğine karanlık ve suç dolu. joker'in renk getirmesiyle ortalık şenleniyor ve batman'in joker'le olan kişisel savaşına tanık oluyoruz. kişisel çünkü joker'i yaratan aslında istemeyerek de olsa batman. fabrikadaki kaza sonucu joker'e bir nevi hayat veren batman, intikam ateşinin karşısında buluyor kendini. tabii ki kız arkadaşı vicki vale de joker'in kıskacında. gotik bir ortamda enfes bir batman hikayesi izliyoruz biz de. tim burton'un ellerinde devleşen, hayranlık uayndıran bir film.
  • ilk filmin ciktigi sene, yani 1989 yilinda ocean tarafindan (ocean firmasi ne kadar film varsa hepsinin haklarini alip oyun yapmis hazira konan bir firmaydi, sonu ne oldu hala mechuldur) tamamen film konseptinde (yani daha onceki batman versiyonlari gibi sulu zirtlak degil) agirbasli, muthis muzikli kaliteli bir platform yapilmistir ayni isimle, commodore 64 ve amiga 500 icin. komodor versiyonunun yukleme ekraninda dijitizemsi (o ne be?) bir grafik cikip dip dusururdu. ekranin altinda yine dijitimtrak bir batman vesikasi, can azaldikca joker'e donusurdu. oyunun en buyuk arizasi ilk bolumun, yani kozmetik fabrikasi bolumunun bir turlu bitirilememesiydi, cunku kirilmis versiyonlar bolum bitiminde surekli hata verirdi, bu noktada komodora reset atip kasetin kaldigi yerden yeniden yukleme yapmak suretiyle diger bolumlere, yani batmobil takibi ve kilise bolumune gecmek mumkundu (bu hileyi mr. do's castle oyununda kesfetmisimdir ilk). fabrika bolumunde uzaktan bomba atan lavuk, kirik borulardan ansizin fiskiran buhar gibi bugunden bakinca "ahahaha o ne lan? boyle oyun mu olur? bu mudur butun aksiyon?" demeye sebebiyet verebilecek etkenler o gunler icin muthis bir vakit gecirme araciydi. sonra zaman gecti, the dark knight falan cikti, ama ne zaman batman konusu gecse ilk aklima gelen sey iste bu oyunun giris muzigidir, boyle zamanlarda kendimi sartlandirilmis pavlov'un kopegi gibi hissederim, kemik seklindeki piskuulerden yiyesim gelir.
  • 4'lü ve 3'lü iki ayrı sinema serisi vardır. 7 filmi de ayrı ayrı değerlendirmeyip burada hepsini değerlendirmeyi tercih ettim. iyi okumalar.

    christopher nolan özellikle batman başlıyor 'dan sonra çektiği ve seriyi bitirdiği 2008 kara şövalye ve 2011 kara şövalye yükseliyor'u iyi anlamak için tim burton'un çektiği batman vebatman dönüyor filmlerini izlemek gerekir. bunu da nolan zaten bol bol ilk serinin ikisinden örnekler alarak bizlere flashback yaşatmıştır. joel schumacher'in çektiği batman daima ve batman ve robin serileri kimine göre beğenilmez lakin batmanserisini anlamak için izlemeye değerdir. hepsi birbiriyle paraleldir. batman dönüyor tabi izlenmelidir, nostaljiyi tekrar yaşamak için önemli. tim burton'un unuttuklarını nolan çok güzel ekleyerek harmalamış. kusursuz.

    a) benim sinemaya uyarlanan batman 4'lü ve 3'lü serilerinde beğendiklerim şunlardır:

    1) batman ve batman dönüyor a.k.a batman kara şövalye ve batman kara şövalye dönüyor

    2) batman başlıyor

    3) batman daima ve batman ve robin

    b) yönetmenler ve karakterlerle ilgili: ( dikkat spoiler var)

    1) christopher nolan'ın batman olmaktan bıkan bir bruce wayne karakteri ile bizi buluşturmuştur.
    tim burton ise batman olmaktan gurur duyan bir batman karakteri yaratmıştır.

    2) joel schumacher bir sürü karaktere yer verip seriyi batman'i amacından çıkarmıştır.

    3) christopher nolan karanlık gotikbir gothamyaratıp, insanları daha mutlu bir gothamı vardır.

    4) tim burton hem gotik hem daha mutsuz insanların olduğu bir gotham yaratmıştır.

    5) tim burton iyi karakterleri ön plana çıkartır. örnek: robin ve catwomen, batgirl vs..

    6) christopher nolanise kötü karakterleri daha çok sever. joker, sonradan harvey dent, bane ve adamları.

    7) joel schumacher ise şov adamıdır. karakterleri daha şovmen olarak karşımıza çıkarmıştır.

    8) iki yönetmen de batman'ın aşklarını ön plana çıkartır. geçmişini hatırlatan ve batman olmaktan nefret eden sonradan ise batman olma zorunluluğunu bizlere gösterir.

    son olarak:

    1) batman'i geçmişini ve sonuna kadar iyi anlamak için tim burton serisinin ilk 2 filmi kesin izlenip sonra christopher nolan serisi izlenmelidir. joel schumachervetim burton iş birliğinde olanları ise izlemeseniz de olur.

    2) umarımrobin'in devamı gelir, ona ayrı bir film yakışır.kara şövalye yükseliyor'un son anlarında batcave'i bulur robin, nolan'da ileride bunun olabileceğini söyledi. ben affleckumarım mız mız etmez.

    puanlarım:

    tim burton ve joel schumacher :

    1989: batman : 9/10
    1992: batman dönüyor : 8/10
    1995: batman daima` : 6/10
    1997: batman ve robin: 7/10

    christopher nolan:

    2005: batman başlıyor: 7/10
    2008: batman kara şövalye: 9/10
    2012: batman kara şövalye yükseliyor: 10/10

    son söz:

    hem sözler hem fazla abd propagandası olmadığından batman serisini severim. amerika'nın hem kötü yanlarını hem iyi yanlarını bizlere güzel mesajlarla gösterir.

    iyi seyirler dilerim.
  • 1966 yılındaki ilk batman filmi, bizim türk sinemasında dalga geçtiğimiz olayları hatırlatması bakımından pek keyiflidir.

    --- spoiler ---

    bir sahnede helikopterden gemiye (bir ip merdiven vasıtasıyla) atlamaya çalışan batman'i, helikopteri kullanan robin efendi (ki kendisinden hiç hazetmem) beline kadar suya batırır, durumu kurtarıp batman'i yukarı çektiğindeyse batman'in bacağına (şu ana kadar tarkan filmlerinde gördüğüm plastik ahtapot'tan bile daha dandik) bir köpekbalığı(!) yapışmıştır! kahraman batman, namussuz hayvanı yumruklarıyla (bu arada bu plastik hayvanı set işçileri aşağıdan sallamakta anladığım kadarıyla) bir güzel haklar* ve dünyamızı kurtarmaya devam eder...

    --- spoiler ---
  • tim burton'ın batman'inde gotham şehri "eğer 1940lı yıllarda yaşasaydık gelecek olarak 2000leri nasıl tasvir ederdik" mantığıyla yaratılmıştır. (bkz: anton furst)

    bir de dikkatli gözlerden kaçmayacaktır: batman'in ilk kez göründüğü, binanın çatısından şehre baktığı sahnede batman gerçek değil, animasyondur.
  • arkadas bu bruce wayne'in babasını her filmde başka biri mi öldürmek zorunda. ahmet özal capsleri gibi.
  • kendisi için "yeni" dc evreninde şöyle bir davşan kız yaratılmış villain olarak. sanırsam merkez üssü playboy malikanesi.

    sonra da kızınca niye kızdı oluyor.
  • pazar gecesi fener maglup olmus sikintisi, bizimkiler bitmis, sobanin ustunde mandalina kabuklari, anne bir yandan onlugumu utuluyor, odevler tam bitmemis ic daralmasi... beni o boktan hayata tutunmaya zorlayan yegane sey pazar gecesi sinemasi muzigi ve arkasindan gelen dev film.

    - hadi oglum yataga erken kalkcaksin!
    - dur anne ya jokeri olduruyo
hesabın var mı? giriş yap