• önemli tavsiyelerdir.

    birim fiyat ucuza geliyor diye gaza gelip iki koli bebek bezi almayın. çocuğun poposu o bezi beğenmezse o bezler size kalır. artık ne yaparsınız o bezleri bilmem.
  • iki üç yaşına kadar kıyafet olayını abartma yın. uzun ve kısa kollu çıtçıt badiler kadar kullanışlı bebek kiyafet yok. 3-5 tane ondan edinin. hevesle aldığınız kıyafetleri en fazla üç kere giydiriyorsunuz. çok hızlı büyüyorlar
    bebek bezi stoğu asla yapmayın. asla!
    bezler pişik yapıyor. önce deneyin pişik yapmiyorsa o markaya devam edin. ayrıca yorumlarda pişik yaptı bu bez markası yorumlarina bakmayın. deneyip geçiş yapın. herkese yapacak diye birşey yok.

    reflu yastığı diye bir bebek süngeri var. acil edinin! hareketlenene kadar o yastıkta yatırdım. yanımda, beşiğinde. kusma tehlikesine karşı.
    emzirme yastığı kadar gereksiz birşey yok almayın derim.

    birde canım anne adayları emmiyosa ısrar edin pes etmeyin. emziremiyorum tribine girmeyin sakın. olmuyorsa da tribe girmeyin. çok kaliteli mamalar var. ben çok ağladım yok yere. bakıyorum da büyük haksızlık etmiştim kendime. siz siz olun üzülmeyin sakın.
    yemek ye sütün olsun lafına kulak asmayın. süt değil anca size kilo yapar. bol su saglikli beslenmeye dikkat edin. gerisi angarya.
    ayrıca lohusalıkta cidden çok güzelsiniz.

    aklıma geldikce editlerim.
  • bez alın bez. pahalı bezlere gerek yok biminki ucuz ve iyi. bunu okuyup yap. dua et bol bol
  • lütfen çocuklarınıza/çocuklarımıza gözü açık olmayı değil de merhametli olmayı, ne olursa olsun mal mülkle övünmemesi gerektiğini, makam ve mevkinin gelip geçici olabileceğini ama en önemlisi dürüst olmayı aşılayın. gözü açık, hakkını yedirme tarzında giriş yaptığınızda ortalığa bencil, ukala ve merhametsiz insanlar çıkıyor...
  • hep söylenir ama bi hevesle yapılır genelde. yenidoğan kıyafetini olabildiğince az tutun. giydirilmiyor, çabuk büyüyor minikler.
  • öncelikle merhabalar, tebrik ederim. yeni baba olmuş biri olarak vereceğim tavsiyeler elbette babalara. öncelikle hamilelik sürecinde eşinizle olan ilişkiniz çocuğunuzu ciddi anlamda olumlu etkiliyor. birlikte yaptığınız etkinlikler, elinizi eşinizin karnına koyup bebeğinizle konuşmanız ve daha başka uygulayacağız aktiviteleri bebeğiniz hissediyor hatta öyle ki anne karnında iken bebeğiniz bazı anlarda size karşılık veriyor, inanılmaz bir haz. hamilelik sürecinde eşinize olan desteğinizin yanında ayrıca bebek bakımı ile ilgili çok fazla bez almamanızı tavsiye ederim zira bebek doğduktan sonra pişik olma ihtimalini göz önüne almalısınız. bebeğiniz kolik doğmuş olabilir bunun için osman orhan’ın kolik bebek albümü var onu dinleterek bebeğinizin anne karnındaki seslerini duymasını sağlayabilirsiniz zira henüz doğmuş bebek hâlâ kendisini anne karnında hissetmekte bir de beşik olarak biz prego almıştık, hem katlanıp taşınabilir hem de çok fazla işlevsel. doğduktan sonra da bebeğinizle bol bol konuşun bu onun dil gelişimi ve zeka gelişimi için çok önemli. ayrıca doğduktan sonra sarılık ihtimalinde olabildiğince baba olarak siz sakin olun çünkü anne o duygusal bağdan dolayı sağlıklı düşünemiyor. çocuğunuz ilk zamanlarda emmiyor ve sadece uyuyorsa ve rengi de sarıya yakınsa bu onun sarılık değerinin arttığını gösterir. hemen hastaneden randevu alın ve takibini yapın, ha oldu bu takibi kaçırdınız bebeğiniz fototerapi almak için hastaneye yatabilir bu durumda da bir gün ya da daha fazla hastanede kalması gerekecek ve anne için inanılmaz kötü bir deneyim olan bu süreci baba olarak sakinliğinizi muhafaza ederek sizler yönetebilirsiniz, eşiniz sizin sakinliğiniz ile bir nebze olsun yatışır. son olarak doğum aşamasında eğer normal doğumsa mümkünse hastaneye yalnızca siz ve eşiniz gidin, bütün aile toplanıp geldiğinde annenin strese girerek doğumun zor geçtiğini bilmeniz gerekir. tekrar tebrik ederim, dünyanın en güzel duygusunu tatmak üzeresiniz, sağlıklı ve güzel günler geçirmeniz dileğiyle…

    edit: isim konusunda da kimseyi dinlemeyin çünkü sizin çocuğunuz. koyduğunuz isim çocuğunuzun kaderini de belirliyor. başkalarının fikri sizin iradenizden üstün değil. saygıyla dinleyin nazikçe reddedin. bu yolla sizin aile olduğunuzu ve saygıyı hakettiginizi, kararlarinizla ozgur insanlar oldugunuzu anne ve babalarınıza anlatabilir ve lohusalik dönemini daha az stresle atlatabilirsiniz.
  • iki kategoride ben de taze anne olarak kendi deneyimlerimi paylaşayım.

    bebeğe mental hazırlık:
    yani zaten 9 aylık hamilelik sizi hazırlıyor falan diye düşünmeyin. zaman çok hızlı akıp gidiyor ve doğan bebekle göz göze ee napıcaz şimdi derken buluyorsunuz kendinizi. emzirme, bebek bakımı, bebek gelişimi için güzel kitaplar var onları mutlaka hamilelikte okuyun. benim gibi bebek doğduktan sonra bakarız derseniz yanarsınız. doğum sonrası iyileşmeye çalışan beden ve iki saatte bir emen bebekle yaşayacağınız uykusuzluk ve yorgunluğun tarifi yok. zaten başaramadığınız ya da anlamadığınız her şeyde stres olacaksınız en azından bazılarına aşina olursunuz.

    bebeğe alınacaklar:
    zibil tane şey var alınacak da ben alıp memnun olduklarımı yazayım.

    * yenidoğan zıbını: 7 tane alın, 10 tane falan da 0-3 ay alın. yenidoğan zıbınlarını 1 aydan az kullandık. aynı şeyler tulumlar için de geçerli.

    * ağız mendili: ya bu nalet şeyler sürekli yere düşüyor. o yüzden bol bol alın. hele kışın hemen yıkarım kurur durumu da olmuyor, çokca alıp yedeklemek lazım. ben müslin, penye ve mermerşah kumaş mendiller almıştım. müslin olan yumuşak çıkmadı, onu sevmedik. penye ve mermerşah olanlar gayet güzel.

    * anne yanı beşik: böyle fermuarla anneye dönük tarafın açıldığı cinsten bir şey alın. biz baby plus safe side kullanıyoruz, sevdik baya. özellikle doğum sonrası sizin de hareketiniz kısıtlıyken çok rahat oluyor kullanımı. 3 aydır bunu kullanıyoruz. eğer çok hareketlenip ayağa kalkmazsa bi 3 ay daha kullanırız gibi. park yatak da almıştık ama daha kutusundan bile çıkarmadık henüz.

    * bblüv tırnak törpüsü: diğer törpüler evet kısaltıyor ama daha sivri hale getiriyor tırnakları, kısa olsa da çiziyordu yüzünü. bu törpü daha küt hale getirdi tırnaklarını ve kullanımı bence o yuvarlak şekilli bebek törpülerinden daha kolay.

    * hipp organik combiotic mama: ilk gebeliğinizse muhtemelen doğumdan sonra 1 2 gün mama takviyesi gerekecek. en gaz yapmayanı ve içeriği temiz olanı bu diye söyledi bizim doktor. bebek de sevdi sanırım tadını, sorun olmadı.

    * philips avent emzik: %98 emziği tutar dedikleri bi tip var ondan alın bulunsun. bizimki aldığımız hiçbir emziği tutmadı ama tutmaya en yakın olduğu buydu. emzik biraz şans işi sanırım. en pahalısı, en güzeli, en en sevileni de olsa bebeğiniz tutmayınca tutmuyor.

    * kiraz çekirdeği yastığı: kolik bebeğin vazgeçilmezi. gaz sancısı olunca karnına ve ayaklarına sıcak uygulamak bebeği bi nebze rahatlatıyor. biz bi de patik versiyonunu aldık o da işe yaradı.

    * desitin mor pişik kremi: kız bebekler biraz daha pişiğe meyilli oluyor sanırım, biz ne yaparsak yapalım (bez markası değiştirdik, pamuk ve su kullandık, zeytinyağı sürdük, açık bıraktık, bezi sık sık değiştirdik vs) bir hafta iyi bir hafta pişikli oluyoruz. desitin pişik döneminde çok hızlı iyileşme sağladı bizde.

    * reflü yatağı: yenidoğan döneminde kusma tükürük yutma vs vs olmasın diye biz beşik içinde bundan kullanıyoruz. gayet memnunuz.

    * medela biberon: eğer mama takviyesi gerekiyorsa, şırınga ve kaşıkla yediremediyseniz bizim gibi, mecburen biberon gerekiyor. doğal akış, yavaş akış, antikolik vs bir çok tipte biberon denedik ama hepsinde de meme reddinin ucundan döndük. eds de denedik ama bebek ağzına meme dışında giren incecik hortumu bile yadırgayıp memeyi de bıraktı. bu biberonun ucu tamamen açık ama üç parçalı bi yapısı var ve bebek her defasında çekmedikçe mama gelmiyor. o yüzden eğer mama takviyesi gerekiyorsa bunu alın. bizim bebiş bunu emmesi gerektiğini anlayamadı ucu sert ve açık olduğundan. ben memeyi emerken memeyi çekip direkt bunu ağzına soktum, ilk çekişle mama gelince emmeye devam etti. biraz kandırmak lazım.

    * 59s t5 sterilizasyon kutusu: emzik biberon vs kullanıyorsanız alın. ben yıkasam da huylanıyordum dışarda kuruyunca, bununla bi nebze rahatladım.

    * ana kucağı: elektirikli otomatik olanı kiraladık ama bebeğim hiç sevmedi. düz ana kucağı olanı ilginç şekilde daha çok sevdi. ilk ay ikisini de kullanamadık bu arada, ikinci ayda daha rahat etti içinde.

    * bir sürü müslin battaniye: bizimki kış bebeği, bunlar çok ince kalır dememe rağmen en çok müslin kullandık. evde sırtına atmalık, arabada üzerini örtmelik, kremlerken veya yağlarken ortalık batmasın diye, yarım kundak yaparken vs. çok amaçlı oldu bizim için.

    * gümüş kapak: ne kadar krem vs uygulasam da göğüs ucu yaralarıma en çok bu iyi geldi. lansinoh lanolin krem ve gümüş kapağı birlikte kullandım. çok kötü yaralar bile iki üç günde topladı.

    en az kırk gün geçmişinizi unutup, geleceğinizden vazgeçip, arafta bi yerde sürekli bebekle ilgileniyor olacaksınız. rahat pijamalar, eşofmanlar, taytlar vs alın. geniş tişörtler kurtarıcı oluyor, emzirirken dar kıyafetler cinnet geçirtiyor insana. evde eşiniz ve bebeğinizle yalnız olmayacaksanız, baştan evdekilerle anlaşın; bebeğin bakımı size, sizin ve evin bakımı onlara ait olsun. çünkü ne yemek ne de temizlik düşünecek vaktiniz olacak. mümkünse de siz biraz toparladıktan sonra bebeğiniz ve eşinizle yalnız kalın. kendi düzeninizi kurun. her şeyle yalnız ilgilenmek korkutuyor ama bir yerden sonra hormonlar, lohusalık, stres, bebek vs derken sinirinizi başkalarından çıkarırken buluyorsunuz kendinizi. kimseyi kırmadan, kendinizi üzmeden bunlarla baş etmek daha kolay.

    uyumadığınız bir an olunca 10 dk da olsa dışarı çıkıp hava alıp yürüyüp gelin. uyanıksa bebeğinizle, uyuyorsa yalnız çıkın ama çıkın. ben nerdeyse ilk 20 gün dışarı çıkmamıştım ve çok bunalmıştım. gecenin köründe çöp atmaya diye çıkıp 5 dk nefeslenip gelmiştim o bile çok iyi gelmişti bana.
  • kötü günlerin geride kaldığını, sırada daha kötü günlerin olduğunu kabul edin ve kendinizi bu gerçeğe alıştırmaya çalışın.
  • şşşşş, i fıstık hadii bebek yapsak ya< ¿3
  • bol bol uyuyun ve gece dışarı çıkın. bebeklerin çok ciddi uyku sorunu oluyor ve bu 2 yaşına kadar devam ediyor. güvenip birine bırakamazsınız çünkü kimse sizden iyi bakamaz düşüncesi oluşacaktır.
    anne adayı için söylüyorum mutlaka emzirme eğitimi alın ve tracy hogg okuyun.
    yapabildiğiniz kadar bencillik yapın çünkü hayatınızda bir daha bencilce bir karar alamayacaksınız. evliliğinizin çok sağlam olduğuna emin olun çünkü çocuk aşırı yorucu bir şey ve o yorgunluk ile sürekli didişme ihtimali olabiliyor. uykusuzluk, endişe hali kavga çıkmasına sebep olabiliyor.
    bebek arabasını çift yönlü ve küçük seçin. oto koltuğu olarak holmer ya da yoyo alın.
hesabın var mı? giriş yap