• beethoven'in 1817-1823 yılları arasında bestelediği ölümsüz eseri. bu janrda fazla ürün vermemiş bestecinin giderayak yazdığı bir başyapıtıdır kimilerine göre. theodor wiesengrund adorno'nun pek beğenemediği eseri stil olarak johannes ockeghem ile josquin des pres'e benzettiği bilinmektedir; beethoven'in kafasında kim bilir hangi kurtlar dolaşıyordu bestelerken...
    giovanni pierluigi da palestrina'nın missalarında yakalanmış lezzete yakın bir tat verdiği muhakkaktır eserin. kyriesinde anlayamayız neyle karşı karşıya olduğumuzu, tipik bir missa havası verir bize. gloriasında keşiflerin karşımıza çıkacağının ilk işaretleri gizlidir. credosuyla hanya anlaşılır. karşımızda ses için yazılmış en olağanüstü ve zor eserlerden biri mevcuttur. "et vitam venturi" mıntıkasındaki füg tarihin en zor koral partisyonlarından birini barındırır. sanctusundan itibaren missaların klasik çizgisinden de uzaklaşmaya başlar besteci. agnus deisi ise tarihin en güzel dualarından birine sahne olur...
    (bkz: dona nobis pacem)
  • beethoven missa solemnis'in sanctus bolumunde (benedictus) keman soloya onemli bir gorev duser. beethoven'in en kendine ozgu eserlerinden biridir.

    "vom herzen, möge es wieder, zu herzen gehen!" partisyonda kyrie bolumunun basina boyle yazmis beethoven: "kalpten gene kalbe (kalplere) gitsin."
  • aslında, sadece beethoven'ın missa solemnis'i yoktur:
    (bkz: bruckner missa solemnis)
    (bkz: liszt missa solemnis)
    ama beethoven'ınki ayrıdır.
    şahsım adına, bu eserin kyrie'sinin christe eleison'u kadar derinden etkileyici bir güzelliğine sahip başka bir şey dinlemedim.
    ayrıca;
    (bkz: h-moll-messe)
  • beethoven'in kendisinin en iyi bestesi olarak kabul ettiği bir eser. gerçekten de; güzel güzel giderken, durduk yere sukuneti yarıp, insanın tüylerini diken diken eden ve titreten bir agnus dei bölümü vardır.
  • agnus dei bölümüne kadar ne kadar güzel eser,akıp gidiyor dersiniz ama işte o agnus dei başladığında,miserere dendiğinde ne olduğunuzu şaşırırsınız.belki de benim gibi gözünüze işlediğiniz günahlar gelir,gözünüz yaşlanır,siz de merhamet dilemeye başlarsınız.kısıtlı müzik bilgimle şu ana kadar dinlediğim en sarsıcı 15 dakikadır.
  • kompozisyondaki agnus dei ile beethoven'in az eser bestelediği alanlarda ne kadar muhteşem olduğunu bir kere daha gösterir.

    diğer tek ve nokta atışı eser için ;

    (bkz: fidelio)
  • şu yarı aydınlık istanbul akşam üstünde denize karşı kahve ile ne büyük mutluluk tattıran muhteşem eserdir.
  • ikinci dünya savaşı sırasında bombalanarak harabeye dönen dresden'deki frauenkirche'nin (meryem ana kilisesi) yeniden inşasından sonraki 2005 açılış konserinde seslendirilen parça

    dresden'deki frauenkirche, 4 kasım 2005'te yeniden açılışı nedeniyle ilk halka açık konserine ev sahipliği yaptı. fabio luisi tarafından yönetilen saksonya eyalet operası dresden korosu ve dresden eyalet orkestrası'na solistler camilla nylund, birgit remmert, christian elsner ve rené pape eşlik etti.

    uzaktan görülebilen yüksek kubbesiyle frauenkirche, saksonya'daki dresden şehrinin ve barok protestan mimarinin simgesi olarak kabul edilir. bu önemli kilise, ikinci dünya savaşı'nda şubat 1945'te bombalarla yıkıldı ve onlarca yıl sadece bir harabe olarak kaldı. 1993'ten 2005'e kadar harabenin molozları kullanılarak yeniden inşa edildi. yeniden inşası, bir umut ve uzlaşma sembolüdür. eski ve yeni tuğlaların eşsiz karışımı ile oluşturulan etkileyici kilise binası, tarihin hafızasını canlı tutmayı amaçlamaktadır.

    yeniden açılış konseri için görkemli olduğu kadar insanların ruhuna dokunan bir eser seçildi: ludwig van beethoven'ın (1770 - 1827) yazdığı 'missa solemnis'. kutsal ayini sembolize eden parça bestecinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. hatta beethoven'ın kendisi de birkaç kez onu en büyük eseri olarak adlandırmıştır. d majör op. 123, dört solist, koro, orkestra ve org için bir eserdir. 1819 ile 1823 yılları arasında, beethoven, eserin latince metnini ve diğer besteciler tarafından yapılan çeşitli örneklerini ayrıntılı olarak inceledikten sonra besteledi. missa solemnis, beethoven'ın din ile ilişkisini yansıtır ve açıkça günah çıkarma karakterine sahiptir. eserin bölümleri, bu kutsal ayine senfonik bir görünüm kazandıran beş ana kompozisyon bölümüne ayrılmıştır. eserin bölümleri giriş, kyrie, gloria, inanç, kutsal, agnus dei olarak adlandırılır. bu ünlü kilise müziği parçası, vokal solistlerden, korodan ve orkestradan yüksek bir performans ister.

    kaynak:
    https://youtu.be/s8yy0gst-je
  • maestro beethoven’ın 9. senfoni* ile aynı dönemde bestelediği ağırbaşlı (solemnis) bir ayin müziğidir (missa).

    toplam 5 bölümden oluşur. ilk bölüm yaklaşık 10 dk sürer ve sadece 3 sözcük içerir: kyrie eleison, christe eleison. ikinci bölüm bir güzel füg ile sona erer.

    müzik eleştirmenlerinin övgüyle bahsettiği kayıtlardan biri karajan (1966) dır.
hesabın var mı? giriş yap