• ing. baslangic. (bkz: begin)

    yanlis yazim ornekleri icin (ara: begining)
  • inanılmaz slowblow şarkısı. şimdiye kadar nasıl fark edilmedi bilmiyorum ama çok ilginçtir. o uğultuları çıkaran aleti çok merak ediyorum.
  • gürcü yönetmen dea kulumbegashvili'nin, gürcistan-fransa ortak yapımı draması, kendisinin de ilk uzun metrajı.

    --- spoiler ---

    the film charts the story of a persecuted family of jehovah’s witness missionaries from the perspective of a wife and mother. following a shocking act of arson on the place of worship she and her husband have established in a remote village outside of tbilisi, yana (ıa sukhitashvili) finds herself descending into a spiral of confusion and doubt, her suffering exacerbated by her debased treatment at the hands of the local police.

    --- spoiler ---
  • gürcistan'ın oscar adayı olan film.

    (bkz: 93. oscar ödül töreni)
  • 2020'nin altın istiridye ödülü'nü kazanmış yapıttır.
  • bugün itibariyle mubi'ye gelen filmdir. 2 saatlik bir filmdir. sonunda 40 dk soru cevap şeklinde röportajı bulunmaktadır.

    yönetmenin bu röportajdaki deyimiyle bir kadının hikayesidir. başına gelenler bize gösterilir ama amaç kurban kadının filmi, anne kadının filmi vs vs değildir. yalnızca bir kadın filmidir bize anlatılmak istenen.
    sonunda ne olduğunu yönetmenin fikrini duyana kadar anlamadığım filmdir ayrıca
  • sinemayı çok iyi anlamış, "yüksek sinemadan" ne beklendiğini kavramış bir yönetmenin elinden çıkmış olan film.
  • 2021 oscar ödülleri için gürcistan'ın "en iyi uluslararası film" kategorisi aday adayı filmi.. en azından ben ilk öyle duymuştum. film, 35mm olarak çekilen muazzam uzun planlara sahip. kamera sabit bir göz olarak duruyor ve film boyunca sadece 4 kez hareket ediyor. ayrıca 7 dakikaya yakın devam eden bir sekans da bulunuyor. bana kalırsa görsel bir şölendi. yönetmen dea kulumbegashvili'nin ilk uzun metrajlı filmi! gelecekteki filmlerini düşünemiyorum..

    film yehova'nın şahitleri'nden olan bir ailenin ve topluluğun, aşırıcı bir grup tarafından (muhtemelen ortodoks hristiyanlar, ki gürcistan'ın büyük bir kesimini oluşturuyor) uğradığı saldırı ile başlıyor. film böyle başlıyor başlamasına ama konusu inanç çatışması üzerine değil. yönetmenin de tabiriyle : "kadın üzerine bir film yapmak istedim.ve geri kalanı, koşullar."

    ana karakter yana'nın kendimden bir parça (baya büyük bir parça) bulduğum sözleri ile kapanış... "bu şekilde devam edemem. sanki ben içinde yokmuşum gibi hayat geçip gidiyor gözlerimin önünden.bir sorun var bende.sanki bir seylerin baslamasini ya da sona ermesini bekliyormusum gibi.aynada kendime baktığımda sanki yabancı biri bana bakıyor..." ve ardından yükselen 'lütfen başlama yine'ler...
  • çok güzel çekilmiş kötü bir film olduğunu düşünüyorum. aslında üzerinde çok konuşmaya gerek yok ancak bunları yazmamın tek sebebi giriş sahnesi itibariyle bana çok iyi bir film izleyeceğimi düşündürmesi. sondaki röportajı da izlemedim açıkçası çünkü filmin kendisi seyirciye anlatacağını anlatabilmeli. öncelikle çekimleri bu kadar estetik ve artistik olmasa festivallerde kendine yer bulabileceğini hiç sanmıyorum. 2 saat boyunca karakterlerin çeşitli eylemlerini izliyoruz ancak bu eylemlerin sebepleriyle ilgili elimizde olan tek şey yüzeysel birtakım olaylar. film seyirciyi karakterlerin derinliğine sokmaktan çok çok uzak ve herhangi bir hissiyatı seyirciye vermeyi de başaramıyor (veya denemiyor). bir de araya küçük çocukların tatlış hallerini serpiştirmiş yönetmen artık hikayeye nasıl hizmet ediyorsa. finalini ise komple görmezden geliyorum bana hiçbir şey anlatmadı açıkçası. son olarak satantango daha akıcıydı be.
  • bazı sahnelerde dişimi sıkarken buldum kendimi, orman sahnesindeyse (6-7 dk falan süren bir sekans sanırım) hipnotize oldum, bazı sahnelerdeyse çok farklı yerlere gittiğim için bende iyi bir yer etti diyebilirim.
    film gerçekten de kadını sıfatlara sığdırmamıza izin vermeyecek bir bakış açısıyla çekilmiş ve görüntü yönetimi de bu durumu fazlasıyla gözeterek yapılmış.
    sondaki röportajdan dinlediğim kadarıyla da sevdim yönetmen kadının bakış açısını, diğer işlerini de sabırsızlıkla bekliyorum.

    --- spoiler ---
    sadece nedense son sahne havada kaldı, başroldeki kadın her sıfattan soyutlanmışken dedektife birnevi ceza vermek(?) neden?
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap