• bilimin "b"sinden anlamayanlar ilim sözcüğünü kullanır.
  • bilim'in laik, ilim'in islamcılar tarafından yapılıyor olması.

    bugün bu iki kavramın tanımı yapılırken islamcılar "bakın aslında ne kadar da bilimseliz" iddiasıyla, bilim insanları da bu kavramların pratikte nasıl kabul edildiğini göz ardı ederek ikisinin aynı anlama geldiğini iddia ederler.

    aslında (bkz: evrim ağacı) adlı severek takip ettiğim oluşumun bu konu ile ilgili çok güzel bir ''ilim'' ve ''bilim'' sözcükleri farklı anlamlara mı sahiptir? başlıklı yazısı da vardır fakat bu iki kelime ne yazık ki evrim ağacının iyi niyetini çok geride bırakacak şekilde ayrışmıştır.

    mesela, ilim kavramını kullanan islamcılar kütleçekiminden bahsederken, bu olguyu "allahın hikmeti" olarak gördükleri için "ilim" kelimesini kullanıyorlar.

    yani bilimsel bir gerçekliği "ilim" olarak tanımladığınızda, o gerçekliğin "allahın hikmeti olduğu" inancını onaylamış oluyorsunuz artık. insanlar, bu kelime karşısında o anlamı çıkarıyorlar.

    o yüzden, bence, bu kelimelerin tanımı yapılırken bu gerçeklik göz ardı edilmemelidir.

    veya bir bilimsel gerçekliğe "bilim" dediğinizde, bir müslümana göre "o olguyu allah'ın yarattığı gerçeğini inkar etmiş" oluyorsunuz, o yüzden müslümanlar açısından "ilim" demeniz gerekir.

    yani evrim ağacı ne kadar iyi niyetli davranmaya çalışsa da, bu iki kavram şeriatçı ve seküler kesimin doğa gerçekliğine nasıl yaklaştığını yansıtmaları bakımından farklı anlamlar kazanmışlardır ve öyle de tanımlanmaları gerekir. öyle kullanılıyorlar çünkü.

    dolayısıyla;
    "bilim": insanın doğayı, deneye ve gözleme tabi tutarak anlama çabası ve bunun sağladığı bilgi birikimidir.

    "ilim": bilim'in bulgularını, arap mitolojisine dayanarak açıklamaya çalışan bir hurafeler bütünüdür.

    islamcıların, bilim olmazsa ilim yapamayacaklarını da eklemek lazım. biliyorsunuz, her bilimsel bulguya yaptıkları tek katkı "bu zaten kuranı kerim'de vardı" önermesinden ibaret oluyor.

    dolayısıyla bilim çok zor ve masraflıdır ama ilim çok kolay ve basittir.
  • ülkemizde aslında bir farkı yoktur. ikisi filim kelimesini nitelemek için kullanılan alelade iki kelimeden başka birşey değildir. önemli olan filimdir. ne kadar filim çevirirseniz. size o kadar büyük bilim adamı derler veya çok bilgi bir ilim insanı derler ama hepsinin özünde filimdir. siz filime bakın.
  • bilim somuttur. ilim sözseldir.
    bilimde yaptım oldu varken ilim ise bunun asırlarca devamıdır. ilim yoksa bilim ortaya çıkamaz. ilimde birden fazla anadalın bir araya gelen harmanı söz konusuyken; bilimde sadece belli disiplinler konuşur.
    tıp bilimken, edebiyat tarihi, osmanlı müesseseleri ve tarihi, islam tarihi, arkeoloji gibi dallar ilim grubuna girer.
  • böyle yazınca arasındaki tek fark bir harf. bence kiyaslanacak şeyler değil. birini laik kesime, diğerini dindar kesime yakıştırma düpedüz yuzeyselliktir.

    ilm; bilmek, malumat sahibi olmak, idrak etmek anlamına gelir. bunun da bir kısıtlaması yoktur. her türlü bilgi işin içine girer. bilim ise mevcut paradigma içinde sizlere sunulan yöntemleri kullanarak doğal fenomenlere ilişkin veri toplama ve yorumlama işidir. bilimde sahip olduğunuz zihinsel modeller hangi problemleri bulmanız gerektiğine, hangi yöntemleri kullanmanız gerektiğine, veriyi nasıl toplayıp nasıl yorumlayacaginiza, bunu bilimsel topluluklara nasıl sunacağınıza, sonuçlarınızın faydalarına ve ne işe yarayacağına değin her şeye müdahale eder. bilim, bilme yollarından biridir sadece. her soruya cevap bulamaz. alanda sınırlamalar vardır. ahlak ve etikle ilgili değer yaratmak bilimin işi değildir. ilm ise sınırsız olabilir. manevi veya metafizik boyutu vardır. sınırlarını çizemeyiz.

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap