• zeka tamamen nesnel ve ölçülebilen bir şey değil ama benim bahsettiğim şey mesela çok saf veya biraz geri zekalı (hakaret anlamında değil) birinin kendini geliştirerek üstün zekalı, karizmatik birine dönüşme olasılığı nedir? örneği varmıdır?

    bir çaylak arkadaşın cevabı

    bu tibben mumkundur acquired savantness diye ararsaniz bir cok ornegini bulabilirsiniz. ornegin jason padgett siradan hatta vasat sayilabilecek biriyken bir gece bar cikisi dovuldukten sonraki gun uyandiginda matematik dehasina donuyor. tibben mumkundur yani kisaca, fakat cogu vakada beyinde bir fiziksel mudahale sonucu olusan cok cok nadir bir durum.
    zamanla zeki olmak icinse ugrastiginiz alanda her seyi bilmeniz gerekir, buna cok guzel bir ornek olarak zweig - satranc verebiliriz. beynin statik bir yapisi yok, deneyimlere gore kendini yeniden degistiren dinamik bir yapisi var buna noroplasticity deniyor. yeterince ugrasla beyninizi yeniden programlayabilirsiniz.
  • 7 de neysen 77 de aynısındır konu zeka olunca. daha bilgili olabilirsin fakat daha zeki değil.
  • görüldüğü üzere değildir.
    (bkz: anadilini doğru yazamayan insan)
    ayrıca; açılmışı varken başlık açmak.
    (bkz: zeka sonradan kazanılabilir mi)
  • 17 yıldır ülkeyi soyup soğana çevirenlere hala oy veriliyorsa bence imkansız gibi görünüyor..
  • mümkün değildir. kendini böyle kabul edersen belki mutlu olursun.
  • zekiyi nasil tanimladiginiza gore degisir. biyolojik olarak kisitliysaniz yapacak bir sey yok bence de, ama bir konu uzerine cok zaman harcarsaniz uzmanlasip baska birisine gore zeki gozukulebilir.

    bu arada saflik ve gerizekalilik tamamen baska kavramlar, tipki zekilik ve karizmatikligin baska kavramlar oldugu gibi.
  • mümkün olabilir. beyninizi ne kadar çok kullanırsanız o kadar çok kıvrımı olur, bu da sizi çoğu insandan daha kuvvetli bir beyne sahip yapar. çalışkan ve disiplinli olursunuz. problemleri rahat çözersiniz.

    doğuştan zeki insanlar vardır. fakat onlar eğer beyinlerini kullanmazlarsa, tabiri caizse kabak gibi bir beyne sahip olurlar ve bi' işe yaramaz o beyin.
  • değildir müdür!

    edit: o denilenler, yani sonradan yetenek kazanma olayı, sonradan zeki olma değil, bazı ve biraz da şüpheli kendinden menkul yetenek kazanma olayı. böyle kişilerin iq değeri yükseliyor değil.

    bu bir plastisite de değil; bazı becerilerin kaybı pahasına -ki bu dil oluyormuş genellikle- başkasının kazanımı. muhtemel mekanizması bazı bağlantıların kopması ile daha önce baskılanmış bazılarının etkinliğinin artması. buna plastisite denilemez; daha ziyade kayışı kopan motorun daha hızlı dönmesi gibi.
  • bir lastiği çekmeye benzer. kimisininki uzundur çektikçe gelir, kimisininkini de ne kadar çekersen çek belli bir yere kadar uzar. hem genetiktir hem de çevre etkisindedir.
  • (bkz: oto-ironi)
hesabın var mı? giriş yap