• ailem yemek sektörünün içinde olduğu için, 1 ocak’tan itibaren buz gibi gördüğüm gerçek.

    imalatı en maliyetli ürünlerin başında gelir pizza. üzerindeki malzemenin maliyetinin yanı sıra, pizza fırınlarının elektrik gideri en büyük kalemlerden biridir.

    istanbul’da, dünya mutfağı üzerine butik bir işletmemiz var. günde ortalama 40-50 civarı paket servisimiz oluyor. müşteri memnuniyetimiz iyi, devamlı sipariş veren müşterilerimiz var. özellikle burger’lerimiz iyi sattı son dönemde.

    yılbaşından önce, işletmemiz için ufak bir pizza fırını aldık. 12 kw nominal güce sahip, 2 kattan oluşan, aynı anda 8 adet orta boy pizza pişirebilen bir fırın.
    günde 12 saat çalışması durumunda, elektrik faturasını en az 10.000 tl daha arttıracağını hesapladık geçenlerde.

    iyi bir pizza ustası ile anlaşacaktık. tarifler hazırdı, menü bile hazırdı. yılbaşından sonra pizza işini de devreye sokacaktık. ancak bu işin artık bizi aştığı gerçeğini kabullendik ve pizza fırını öylece atıl olarak kaldı.

    pizza başına düşen elektrik tüketimini 3-4 liraya indirebilmek için, sürekli 8’er bir şekilde fırına vermek gerekiyor. bu piyasa şartlarında ne yazık ki imkansız. yeri gelecek, tek pizza için fırın yanacak ve o pizzanın sadece elektrik maliyeti 20 liraya falan çıkacak.

    komşumuz olan, aynı caddede yer alan pizzacı devire çıktı. aynı şekilde, devretmeye çalışan birkaç pizzacı daha biliyorum.

    şu şartlarda, makul fiyatlarda pizza üretmenin imkanı yok artık.

    geçen yıl, zincir pizza şirketlerinden birinden 30-35 tl’ye yiyebildiğiniz orta boy pizzalar şu an 65-70 tl gibi uçuk rakamlara satılıyor. ne yazık ki daha da artacak bu rakamlar. en ucuz orta boy pizza 85-90 tl bandında satılacak.
    fabrikasyon bir pizzaya bu paraları verecek insanlar var mı merak ediyorum.

    butik pizzacıların fiyatlarının ne olacağını tahmin edemiyorum bile. 80 liraya satılan butik orta boy pizzalar muhtemelen 120 liraya falan çıkar artık.

    tahminimce etiler, cihangir, moda gibi yerlerdeki butik pizzacılar dışında, pizza işiyle uğraşan esnaf kalmayacak gibi. zincir pizzacılar da bir çare bulur elektriğe.

    ancak bir cafe’ye oturduğunuzda, karnınız acıktığında “bir orta boy pizza söyleyeyim bari” olayı olmayacak artık. pek çok işletme elini eteğini çekecek bu işten.

    -artan malzeme masrafı
    -artan işçilik ücreti
    -artan enerji maliyeti
    -artan kurye masrafları
    -artan ambalaj maliyeti

    ve benzeri unsurlardan ötürü, ne yazık ki pizza yemek standart gelire sahip bir türk için lüks olacak artık.

    dipnot: yukarıdaki elektrik tüketim hesapları, kwh başına 2,06 tl birim ücret üzerinden yapılmıştır.

    ........................................................................................

    gelen yoğun mesajlar ve başlığa atılan haksız entry'ler üzerine, aşağıda yer alan açıklamaları yapma gereği duydum;

    -bugün itibariyle dükkanı kapatma kararı aldık ve devir ilanı açtık. devredemesek bile, bu haftanın sonuna doğru kapatmaya karar verdik.
    artan malzeme giderleri, son gelen elektrik faturası, ambalaj masraflarının artması ve kurye giderlerinin günden güne katlanması dolayısıyla, uzun bir süredir zararına çalışıyor, bir şeylerin iyiye doğru gideceğini ümit ediyorduk. ancak daha fazla zarar edemeyeceğimizi düşünüp, dükkanı kapalı tutmamızın bizim için daha hayrımıza olacağına inandık.

    -birçok özel mesaj aldım. çok güzel temennilerde bulunan, son derece sağduyulu, anlayışlı ve iyi niyetli arkadaşların güzel mesajlarına teker teker cevap vereceğim.
    ''ohh olsun'', ''beter olun'', ''ağlamayın'' gibi art niyet ve hasetlik içeren, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan ve kışkırtıcı mesajlar atan kötü niyetlilerin mesajlarına ise asla cevap vermeyeceğim.

    -odun fırını ya da gazlı fırın önerisinde bulunan arkadaşlar olduğunu gördüm. gerçekten yardımcı olmak adına fikir veren arkadaşlara teşekkür ediyorum. ama odun fırını kullanabilecekken, elektrikli fırını keyfi olarak seçtiğimizi düşünerek saçma sapan aşağılama yapan arkadaşları da allah'a havale ediyorum. işletmemizin yeraldığı bina, komplike bir yapı olduğu için ne yazık ki odun fırını koyabilme şansımız yok. odun fırınını geçin, doğalgaz bile yok. bağlatabilmek için çok uğraştık ama yönetimden izin alamadık. bu sürece kadar tüplü ocak ve elektrikli ızgaralar ile çalıştık.

    -sattığımız ürünlerin fiyatlarını bile bilmeden ''kazıkçı'' etiketi yapıştıranlar, %500 kar edemediğimiz için benim burda ağladığımı iddia edenler olmuş. yukarıda da dediğim gibi, kapattık arkadaşlar. 35 tl'ye sattığımız burgerin muadil kalitede ve daha düşük gramajlısını caferağa'da yemeye kalksanız, 55 tl ödemeniz gerekiyor. üstelik yanında içecek bile yok. biz en azından kutu içeceği de veriyorduk :)

    gelen entry'lere göre buraya eklemeler yapabilirim. ancak ne yazık ki yazılanları okudukça, ne kadar boş bir toplum olduğumuz gerçeğiyle bir daha yüzleştim. ağzından kin kusan, haksız yere kötü bir şekilde etiketleyen, malzemeden çaldığımızı ya da %500 kar marjı ile milleti kazıkladığımızı iddia eden entry'leri, yüzümde saçma sapan bir tebessüm ile okudum. neden yıllardır bu topluma karşı asla aidiyet hissedemediğimi de tekrar anlamış oldum. çok teşekkürler değersiz yorumlarınız için :)

    ortaya attığım düşünceye katılmasa bile, yapıcı ve empati içeren bir üslupla cevap veren arkadaşlara da teşekkür ediyorum.
  • akıl verirken önce aklınızı sorgulayın lütfen. elektrik yerine gazlı fırın tavsiye etmiş beyni uçkurunda olan arkadaş, gaz ucuzmuş gibi… odun diyip italya ile kıyaslamış. odun fırını kullanabilmek için güzel bir havalandırma sistemi ile birlikte fırının kurulabileceği geniş bir alan olmalı. tavsiye vermeden önce fazla alan işgal etmeyen 2 kapaklı buzdolabı büyüklüğünde elektrikli fırını neden kullanamıyoruz diye sorgulaman gerekiyor. işletmecinin bu hesapları detaylı yapıp akıcı bir şekilde bize aktarabilimiş olması tüm ihtimalleri değerlendirmiş olmasını düşündürüyor. şu aşağılayıcı her şeye negatif yaklaşan kişiliklerinizi bir kenara bırakın da insanları anlayıp mantıklı fikirler vermeye çalışın. ayrıca odunun tonu 2 bin türk lirasına dayanmış onu da belirtmiş olayım. bugünün şartlarında fırının enerji tüketimini hesaba katmasanız bile kaliteli malzemelerle hazırlanan pizzanın maliyeti 40 lirayı geçecektir. diğer ülkelerle kıyaslanamayacak kadar kötü bir haldeyken italyanları örnek göstereceğinize lütfen yalnızca darbe attığız yerle ilgilenin.
  • güzel tespit, güzel analiz.
    butik pizzacıların işi zaten çok zordu. şimdi daha da fena; yakın zamanda çoğu kapanacak.
    zincir pizzacılar ise kapansa ne, kapanmasa ne! piliç sucukla, piliç salamla, plastik peynirle hukukum olmaz.
  • pizzacıların aklına taş fırın hiç gelmemişti sevgili ekşiciler size çok teşekkür ediyorlardır, bir sektörü daha o muhteşem aklınızla kurtardınız.

    elektrikli fırın doğru kullanıldığı zaman hem daha sağlıklıdır hem de daha iyi pişirir. pizzanın orijinali taş fırında olur doğrudur çünkü o zamanlarda elektrikli fırın yoktu.

    türkiye'de taş fırın kurabilmek için ruhsat gereklidir. ruhsatınız yoksa mevcut ikametgahlarda ruhsat almak mümkün değildir, ruhsat sadece yeni yapılacak olan binaların inşaat projesinde fırın olarak tasarlanan iş yerleri için veriliyor yani eski dükkanlarda ruhsat almak mümkün değil.

    son olarak odun maliyetinden haberiniz var mı?
  • "ne olursa olsun gıda sektörü bitmez" tezinin çürümesidir.

    çok zor gerçekten.
  • yapmayın, etmeyin pizza asla en maliyetli ürün değildir. her tespit yazana elinizde tuzlukla koşmayın.
    pizza maaliyeti en düşük olan ürünlerin başında olup, en pahalıya satılan üründür.
    arkadaşın bahsettiği 12kw fırın, 1 saatte yakacağı yüksek kademeden hesaplandığında en fazla 25 liradır (termostatlı fırınlar olduğu için 1 saat boyunca da çalışmayacaktır)
    1 pizza 10 dakikada pişecektir yani 1 adet pizza için harcanan elektrik maliyeti en fazla 4,2 lira falandır. (fırında aynı anda birden fazla pizzada olacağı için maliyet daha da aşağıda olacak)
    pizzanın üstüne konulan en dandik ve zar inceliğindeki (tavuk ve hindi) olan ürünlerin maaliyeti 15 lirayı geçmez.
    pizza ustasına vereceğiniz en baba maaş 10k onun maliyeti de 13k ya falan gelir. günde 70 pizza yapsa (en az 100 dür) pizza başına 6,2 lira gibi maaliyet oluyor.
    15+4,2+6,2 liradan 25,4 lira 1 adet pizzanın olabileceği en fazla masraf.
    peki 1 orta boy pizzaya ne fiyat çekiliyor? 70 lira...
    illaki diğer gider kalemleri de var ama sattığı içeceği, patates gibi yan ğrünü tatlısı vb gibi şeyleri de katmadık.
    her ağlayana elinizde tuzlukla koşmayın, bu ülkede en mağdur olup da hiçbir şeye ağlamayan ve bu gibi ekonomik konularda en çok sorumluluk beklenen kişi maaşlı çalışan kesimdir.
  • ona buna ayrı ayrı başlık açmaya gerek yok artık, açılın durumu özet geçiyorum:

    yakında türkiye'de restoranların durumu, vietnam gibi ülkelerde olduğu gibi olacak.

    yani kısacası, avamın rağbet ettiği yerli yemekler sübvanse edilip sudan ucuz ama inanılmaz kalitesiz, yabancı yemekler ise pahalı ve yemekten ötürü, alım gücünü göstermek için bir araç olacak.

    mcdonalds, burger king gibi "yok ya çok dandik, doğru dürüst bir şeyler yiyelim" diye burun kıvırdığımız yerler, beyaz yakalıların hava atmak için gittiği yerler haline gelecek.

    üçüncü dünya ülkelerinde böyle.
  • italya, yuz yillik firinlar, odun firini vesaire vesaire. tabi bunlar guzel dusunceler de ilk yorumu yazan arkadaslarin dukkani nasil bir yerde? bir apartmanin alt kati mi mesela, yerlesim bolgesi, nufus kac falan. ne alaka demeyin, firinin bile yonetmeligi var. mesela o odun firin cok guzel isinirken binanin tasiyici sistemine de zamana yayilan hasar veriyor. apartmanin alt katina acamazsin. arama motoruna firin yonetmeligi yazin cikar. kisaca isletmenin oldugu binanin ve cevrenin fiziki yapisi odun firina musait olmayabilir.
  • gıda sektöründe pizza kadar gıda maliyeti düşük bir ürün yoktur. bakmayın ağladıklarına içine koydukları bütün şarküteri gurubu kanatlı etidir. sucuk salam vs. bahsediyorum. bu zamana kadar 4 liraya malettikleri pizzayı 40 liraya satarken kimse pizza işinden köşeyi döndüm diye gelip sözlüğe başlık açmadı. ağlaklığın gereği yok. iyi forumlar.
  • gerçek bir esnaf, kademe olmaksızın ticarethane kaydıyla kwh başına 2.75 tl ödendiğini bilir. ilk entrydeki gibi yüksek kademe mesken fiyatı olan 2.07 tl ile maliyet hesabı yapıyorsanız, pizza dışındaki diğer sattıklarınızdan da zarar ediyor olabilirsiniz.

    esnaf dostunuz naçizane bildirdi.
hesabın var mı? giriş yap