• internet üzerinden konuşun. dilbilgisi size yardım edecektir.
  • eskiden beri kitap okuyup okumadığını anlama yöntemi son okuduğu 10 kitap değildir.
    yadırgayanlar olabilir ancak aynı kitabı hayatınızın farklı dönemlerinde tekrar tekrar okuyabiliyorsunuz. 2. 3. okumaya ekstra para almıyor yayınevi.
    ayrıca klasikleri erkenden "aradan çıkarmak" ciddi bir hatadır şahsi tecrübelerime göre. dünya klasiklerinin çoğunu 20 yaşından önce okumuş biri olarak "kafama tüküreyim" diyorum. daha hayatı ve insanları tanıyamadan, kitapların derinliğine inemeden boş boş okuyup geçmişiz hepsini.
    şimdi, otuzlarımdayım ve tekrar giriştim klasiklere. berbat türkçe çevirilere de mahkum değilim artık. psikoloji, din, varoluş, değerlerin eleştirisi, ahlak felsefesi vs bir yana en çok vaktiyle hatun kovalamak için ayırmam gereken yaşlarımı boşa harcadığımın farkına vardım. kelime haznemi geliştirmek, on kelimeden uzun cümleler kurabilmek ve tırt olmayan bir çevre edinmek dışında bir boka yaramadı. gerçi üniversite sınavında ve ales'te yüksek türkçe neti yapmama da katkısı olmuştur tabii. "daha ne olsun lan" demeyin. bunları fantastik kurgu okuyarak da kazanabilirdim.
    belli bir yaştan, kültürel birikimden ve hayat tecrübesinden önce oturup karamazov kardeşler, savaş ve barış, ince memed falan okumayın. bu biraz 10 yaşında üniversiteye başlamaya benziyor.
    debek: şöyle bir site yapmış iki suser arkadaş.
    https://eksipub.com/
    hoş tabii böyle şeyler. eskinin sub-etha ortamlarını anımsattı bana.
  • - kitap okuyor musun?
    a) evet
    b) hayır

    cevap anahtarı: a'lar daha çoksa kitap okuyordur.
  • (bkz: kitap tartışmalarında basılı kitap mı kaldı lan e-kitap var deme eşiği)
  • birinin kitap okuyup okumadığını anlamaya çalışıyorsa okuyordur ama okuduğundan bişey anlamıyordur..

    kitap okuyup özümseyen kişi mütevazi olur.. kiminle veya ne ile iletişimde olursa olsun kendine bişeyler katabileceğini bilir. kimseyi aşağılamaz.

    kitabı başkalarına karşı üstünlük taslamak için okuyan kişi papağandır, ezbercidir.. sadece ne ezberlediyse onu konuşur..
  • elinde kitap varsa ve gözleri sağa sola gidip geliyorsa muhtemelen kitap okuyordur.
  • cümlelerinin düzgün olmasından, duygu ve düşüncelerini net bir şekilde aktarabilmesinden anlıyorum.
  • biraz vakit geçirdikten sonra anlaşılır gerçi ama kısa yoldan en son ne okuduğunu sorun.
    hem belki bu sayede güzel bir kitap tavsiyesi de alabilirsiniz.

    kitap okumak iyidir. artislik yapılası şeydir. sikinin boyuyla, arabanın cantıyla, oy verdiği partiyle artislik yapmaktan çok daha evladır da artislik yapılacak ortam yok. en iyi ihtimalle kimse umursamıyor hatta negatif bir etkisi bile olabilmekte. buna bir şey yapmak lazım.
  • yürüyeceği yola bir ayraç koyup saklanın. ayraçla ilgilenip oynuyorsa kitap okuyordur. üzerine serpme ağ atıp yakalayın.
  • okudugunu varsaydiginiz kitaplarin icerigi ile ilgili sorular sormak degildir. kimse rus edebiyatini ya da gregor samsa'yi bilmek zorunda degil. nutuk okumak zorunda degil.

    hic tahmin etmediginiz konularda kitaplar okuyor olabilir.

    konusmasindan, kelime dagarcigindan ve olaylara yaklasimindan anlasilabilir.

    yemek yerken, bir seyler icerken; yalniz basina beklemesi gereken durumlarda etraftaki bir broşürü, ictigi suyun arkasindaki yazilari, yandaki duvarda asili bir afişi okurken yakaliyorsaniz kendisini onda bu aliskanlik vardir.

    mal mal etrafa bakiyor, kullanma kilavuzu, prospektus gibi bilgi iceren objeleri yeni aldigi urunun kutusundan dahi cikarmiyor, merak ettigi bir konu hakkinda "kisaca , ozet " gibi terimlerle internette aratiyorsa suphelenmelisiniz. ama yine de bir seyi merak edebiliyor olduguna sevinmelisiniz. cunku bunlarin bir de hicbir seyi merak dahi etmeyen versiyonlari var.
hesabın var mı? giriş yap