• bu son zamanlarda kafami kurcalayan az bucuk arastirma yaptigim ama herkesin farkli bir yaklasimi ve tecrubesi oldugu icin daha fazla bilmek istedigim konu.

    benim olaya nasil yaklastigima gelirsek eger elbette yaptigim ufak tefek arastirmalardan sonra evet ya dedigim bazi seyler birikti.

    “the fundamental cause of the trouble is that in the modern world the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.” - bertrand russell

    ünlü filozofumuzun dedigi gibi modern dünyanin buyuk sorunu zekilerin suphe icindeyken aptallarin her seyden emin olmasi. ilk onemli gostergelerden bir tanesi suphe. bol bol sorgulamak.

    sadece bununla kalmiyor tabi ki.

    -sürekli bir gozlem halinde bulunmak. girdigi ortamda cevresini, vücut dillerini ve insanlarin hissetiklerini cozumlemeye calismak.

    -durmak bilmeksizin ogrenme ve arastirma istegi. sürekli neden, nasil sorulariyla olaylari detaylandirmaya ve temellendirmeye calismak.

    -yüksek empati yetenegi. insanlarin yerine kendini cok iyi koyabilmek ve onlarin duygu ve dusuncelerini kendinde hissedebilmek.

    -cok yuksek adaptasyon yetenegi. dusulen durum ne olursa olsun o durumdan pragmatik sonuclar cikarabilmek. bu ayni zamanda kisisel diyaloglar icinde gecerli. girilen her ortama uyum saglayabilmek ve orada bilincli olarak siritmamak.

    -asiri yuksek ogrenme hizi. sadece bir konuya yonelmeyip her seyden birseyler kapmaya calismak. geceleri uyuduklarinda bile zaman kaybettiklerini dusunmeleri.

    -tartisma icerisinde cok saglam arguman kurduklari icin genelde altta kalmamak ve karsi tarafi haksiz duruma dusurmek ve zor, anlasilmaz gibi gorunen konulari baska birine basit parcalara ayirarak anlatabilmek de ilginc gostergeler mesela.

    daha niceleri vardir elbette. sevdigim bir üclükle bitireyim bari.

    intelligent minds discuss ideas.
    average minds discuss events.
    small minds discuss individuals.

    edit:imla
  • birinin zeki olduğunu anlamak için destan gibi entryi okumaya ihtiyaç duyuyorsa zeki falan değildir.
  • kendisinin sürekli zeki olduğunu vurguluyorsa zeki değildir.
  • zakir hocanın tanımına göre "sabah evden çıkıp, akşam evin yolunu bulabiliyorsanız zekisiniz"
    bana kalırsa da söylenen herhangi bir cümlenin alt metninde neler anlatılmış olabileceğini, söylenmek isteneni düşünüp özümseyerek karşılık verebilen kişidir.
  • sen çok zekisin diyin. hihihi evet diyorsa değildir

    zeki insan zeki olmadığının farkında olan insandır
  • 3, bilemedin 5 dakika muhabbet etsem anlıyorum ben. bana sorun.
  • üzerinde kafa yorduğun bir konuda, senin görebildiğin en son yerden bir adım sonrasını görebiliyorsa o konuda senden iyidir, senin gördüğün yerler dışında bambaşka yollar görüyorsa senden zekidir.
  • test amacli icerik
  • bana göre bir insanin zekasi espri anlayışı ile doğru orantılıdır
  • problem bulup sorun çıkarmaktan çok çözüm odaklıysa, en küçük bir problemde aniden 2-3 çıkış yolu bulup alternatifler bulabiliyorsa ve hazırcevap ise deneyimlerime göre zekidir.
    örnek : teknik bir departmanda çalışıyorsun ve sql devamlı hata veriyor, program bir türlü kurulamıyor, bu durumda beyin çok hızlı bir şekilde windowsu kaldırsam sevice pack-2 kursam,peki bende var mı, var,lisans kodu var mı yok,nasıl bulabilirim ? internetten bulurum,peki internet var mı ?yok, cep telefonunu modem yapsam? ok, peki cep telefonun şarjı varmı ?idare eder,hemen kablo bulmam lazım,gibi gibi,işte bu analitik düşünceyi 10-15 sn içinde düşünebiliyorsan,zekisin aga
hesabın var mı? giriş yap