• 1800'lerde icat edilen bıyık fincanları bugün koleksiyoncuların hayallerini süsleyen eşyalar arasındadır.

    victoria döneminde çoğu erkeğin etkileyici bıyıkları vardı; pek çoğu bıyıklarını mumluyor, boyuyor, tarıyor ve kıvırıyordu. itinayla şekillendirilmiş bu bıyıklar sıcak çayla temas edince (ingiliz erkekleri çok fazla çay içerdi) bıyığın mumu eriyor, boyası akıyor ve bıyıklı beyefendiyi mahcup edecek görüntüler ortaya çıkıyordu.

    bu nedenle, zeki bir ingiliz çömlekçi olan harvey adams bir "bıyık koruyucu" icat etti. fincanın bir kenarına oturtulan ve ortasında ufak bir açıklık bulunan bir parça, beyefendilerin bıyıklarını ve üst dudaklarını ıslatmadan çaylarını yudumlayabilmesini sağlıyordu. bu yenilik popüler olup ingiltere'den avrupa ve kuzey amerika'ya kadar yayıldı.
    (bkz: 1001 bıyık)

    http://i.hizliresim.com/za60j7.jpg
  • bıyık fincanının ortaya çıkışı viktorya döneminde gerçekleşmiştir. 1800'lerin sonlarına doğru sosyal statü fark etmeksizin neredeyse tüm erkeklerin bıyığı vardı. otoriter bir görüntü yarattığı için de ingiliz ordusu üniformasının zorunlu bir parçası haline gelmişti. bu akım ingiltere'den avrupa'ya, oradan da kuzey amerika'ya büyük bir hızla yayıldı.

    bıyık bakımının dikkat edilmesi gereken pek çok hususu mevcuttu pek tabii. ideal bıyık; sıkı, sert ve çok uzun veya çok kısa olmamalıydı. bıyıkların bakımına fazlasıyla özen gösteren bazı erkeklerin gün boyu yanlarında küçük bir tarak taşımasıyla da karşılaşılmaktaydı. hatta daha iyi bir görünüm için çoğunun bıyıklarını boyadığını da söyleyebiliriz. bıyıkların sabit durması için balmumu kullanımı çok yaygındı. özellikle sıcak içeceklerin tüketimi karşısında balmumunun dayanıksızlığı büyük bir problem oluşturmaktaydı. çay ve kahve içerken balmumunun sıcaktan erimesi ve bıyıklara içeceğin bulaşması sorununa çözüm getirmek için 1860 yıllarında ingiliz çömlekçi harvey adams bıyık fincanlarını icat etti. bıyık fincanları bir anda öyle popüler bir hal almıştı ki adams yaklaşık 15 yıl sonra emekli olmuştu. bıyık fincanının özelliği fincanın içine yerleştirilen, kelebek şeklinde, içinden içmek için bir deliği olan aparat ile tasarlanmış olmasıdır. bu aparat bıyıklara destek vererek onları ısıdan ve sıvıdan korumaktadır.

    fincanların tasarımında genel olarak çini desenleri hakimdir. ilerleyen zamanlarda fincanın sahibinin adı veya baş harfleri ile özelleştirilebilir modeller de geliştirilmiştir. sadece fincan ile kalmayıp tabakları da eş olarak tasarlanıp satışları yapılmıştır. bir süre sonra normal fincanlara takılabilir parçaların üretimine de başlanılmıştır.

    ancak birinci dünya savaşı başlayınca bıyık bakımının imkansız hale gelmesiyle fincanlar gözden düşmüştür. bir dönem büyük bir amaca hizmet eden bu fincanlar şimdi antikacıların raflarını süsleyen ya da koleksiyoncuların eşsiz parçası olan objelerdir.
  • 20 parçalık bir koleksiyona sahip olduğum fincanlardır. genellikle takım değil tek üretilmiştir.
hesabın var mı? giriş yap