• kısmen doğru ifade...

    batı bugünkü gelişmişliğini büyük ölçüde doğu'dan aldığı bilimsel birikime borçludur. en basitinden ibni sina'nın el kanun-u fittıp kitabı 15'inci yüzyıla kadar batıda ders kitabı olarak okutulurdu. ama tabii batı bunu her zaman zorla almamış, zaman içindeki toplumlar arası etkileşimler sayesinde de almıştır. ayrıca alıp saksı gibi bir kenarda tutmamış, üstüne zibilyon koyup geliştirmiş, bugünkü batı olmuştur.
  • sonra biz ilmi unuttuk geriledik. batı geliştirdi ilerledi. şu an batıdan aldığımız ilime de para yetiştiremiyoruz.
  • ilim ilim bilmektir
    ilim kendin bilmektir
    sen kendin bilmezsin
    ya nice okumaktır

    okumaktan murat ne
    kişi hak'kı bilmektir
    çün okudun bilmezsin
    ha bir kuru ekmektir

    okudum bildim deme
    çok taat kıldım deme
    eğer hak bilmez isen
    abes yere gelmektir

    dört kitabın mânâsı
    bellidir bir elifte
    sen elifi bilmezsin
    bu nice okumaktır

    yiğirmi dokuz hece
    okursun uçtan uca
    sen elif dersin hoca
    mânâsı ne demektir

    yunus emre der hoca
    gerekse bin var hacca
    hepisinden iyice
    bir gönüle girmektir
  • dedi bunu kılıçla vaaz veren kişi.

    zaten bir kişinin dediğinden ziyade yaptığına bakmayı bir öğrensek çok şey farklı olacak da. yapamıyoruz. ya da yapmıyoruz. sen ne kadar ilim, bilim, kilim, film, her ne ise dersen de işte. batı ile arandaki fark bu. batı yaptığını yasa haline getiriyor, sen yasa halinde olanı yapmıyorsun. ilmi getirmişsin de ne olmuş? bir dini otorite olarak (o da tartışılır gerçi; ülkede alevisi var, hanefisi var. hangisine faydası dokunmuş? mezhep otoritesi mi; dini otorite mi? bu da bir tartışma durumu) neyi önleyebilmişsin? ülkenin vatandaşlarından hatırı sayılır bir kişi eşcinselliği eleştiren programlara ve sunuculara ev sahipliği yaparken kendisi baş aktörü olmuş. kadın cinayetleri almış başını yürümüş. pedofili, hırsızlık, adam kayırma, haksız kazanç ve güç elde etme almış başını gitmiş. e bunların hepsi günah mı? günah. sen ne yapmışsın bu durum karşısında? hangisi karşısında çıkıp "bunlar günah, haram" demişsin? varsa yoksa kılıç, zırhlı mercedes, bir de adın. bir şirkette müdür olarak işe başlayan bir adama bile yıl sonunda sorarlar "ne kazandırdın; ne farkındalık yarattın?" diye. ne faydan dokunmuş insanlığa? sen ne yapmışsın?

    ben diyeyim. kılıç.
  • evet, batı medeniyeti rönesansın temellerini atarken islamın altın çağındaki bilimden ve kaynaklardan da bolca faydalandı.

    yalnız kılıçlı imam efendinin nokta şu ki: batılılar o ilmin üzerine koydu, bilim ve teknoloji alanında hızla ilerledi ve arayı açtılar. bu esnada da islam medeniyetleri son 1000 senedir ortaya elle tutulur, çığır açıcı hiçbir bilimsel keşif koyamadı.
    hatta bağnazlıkta, yobazlıkta daha da geriye gittik. hristiyanlıkta reform yapılırken islam içerisinden selefilik vahhabilik gibi sakıncalı mezhebler türedi. bugüne geldiğimizde de aradaki fark elde kılıçla mılıçla şov yapıp 1000 sene öncesini överek ya da batı sömürgecilikle kalkındı diye mırın kırın etmekle kapanacak gibi durmuyor.

    1000 sene önce yapılanlarla övünmek yerine bugün bilim konusunda daha teşvik edici ve gayretli olmak gerekir de kime laf anlatıyoruz. hz. peygamberimiz ilim çin'de bile olsa gidin alın demiş. bizim diyanet de gidip son model zırhlı mercedes'i almış gelmiş işte...
  • (bkz: tabi efendim)
  • şimdi biz de swaplar ile geri alıyoruz.
  • yanında soğan halkası da almış mı?
    içeceği de büyük seçim miymiş?
  • yeliz de böyle söylediğine göre olay gerçek
  • abbasiler'i kast ediyorsa doğrudur.
    geriye kalan diğer topluluk ve devletler için bunu söylemek iddiadan öteye gitmez.
    bu arada saysın bakalım.
hesabın var mı? giriş yap