• --- spoiler ---

    onun yaşamayacak olması çok kötü! zaten, kim yaşıyor ki?"

    --- spoiler ---
  • abartılmış film kategorisindeki yeri zirveye oynar.

    ridley scott sen hayırdır ya?

    filmde 2 saat sürebilecek bir konu yok. filmin genelinde mekanların ne olduğunu gösteren geniş bir görüntü yok. stüdyoda sıkıştırılmış alanlarda çekilip bize geleceği vaadeden! şeyler gördük. gelecek de 2016 yani geçen yıl. süper öngörü.
  • neredeyse her acidan zamaninin cok ama cok otesinde, enfes film.
    --- spoiler ---

    i've seen things you people wouldn't believe. attack ships on fire off the shoulder of orion. i watched c-beams glitter in the dark near the tannhauser gate. all those... moments... will be lost... in time... like... tears... in rain... time... to die.
    --- spoiler ---
  • çekildiği dönem itibari ile siyasal olarak gayet solda duran başarılı bir ridley scott filmi.

    bilindiği üzere 80'ler amerikası reaganizmden muzdarip vahşi bir kapitalizm evresine geçti. hoolywood'ta da bu sıkışmanın tezahürleri oldu. "öteki"nin düşman olarak konumlandığı, toplumu teyakkuzda tutmaya yönelik filmler salgın gibi çoğaldı. paranoyak bir kafa yapısı bu denli yerleşirken "tekno-fobi" gütmeyen blade runner'ın mesajı gayet insancıl ve evrensel bir yerde durur.
  • şimdi cyberpunk, distopya, noir falan bilmem de (başkanlık maşkanlık bilmem de diyen mersinli deli abi), rachael'in (sean young) piyano çaldığı sahne sonrası gelişen olaylar bir tek bana mı erotik üstü geldi. kızın ölü balık gibi bakışı, sesinin tınısı, i want you, put your hands on me deyişi falan. arkadan giren müzik, filmin ışık'tan yoksun atmosferi, arayışları, kaybolmuşlukları, her bir şey öyle bir anda bir araya geliyor ki izlediğim en iyi aşk sahnesi çıkmış ortaya. erotizm dediğim de öpüşme bu arada, o kadar.

    roy karakterini canlandıran replika filmin başından sonuna kadar döktürüyor, finalde en üst mertebeye çıkan performansıyla filmi gizemli bir havaya bürüyüp bitiriyor. final sahnesinde yaptığı konuşma da bana apocalypse now filminde marlon brando 'nun canlandırdığı albay kurtz karakterinin yaptığı efsane "horror" konuşmasını anımsatmadı değil. iki performans ayrı kategoriler tabii ki ama roy karakterinin de hakkını vermek lazım.

    yavaş, linear giden, karanlık, basit bir kurguya sahip bir film. sıkıcı filmler bende iz bırakır. puanım, 1982 yılında geleceği karanlık, yerden ve çatıladan tüten dumanla resmettiği için 9.5, yavaş akışı nedeniyle 8.5, lineer kurgu nedeniyle 4 (nefret ederim), toplum yapısı ile ilgili fikir uyandıracak hiçbir veri sunmadığı için 2 (distopya olduğunu nereden çıkardınız çok merak ediyorum), roy'un performansı için 9.6, rachael'in bakışları ve ses tonu nedeniyle 14. overall: 8

    edit: deckerd replika mı değil mi tarışmasına da bir şey ilave etmek istiyorum. bilmiyorum, önce siz kendiniz insan mısınız, yoksa replika mı önce onun peşinden gidin. deckerd'a sıra gelir.
  • bugün üçüncü kez izlediğimde fark ettim ki tears in rain kısmı hala inanılmaz bi şekilde içime işliyor.
  • bir türlü izleyemediğim film.

    geçmişte 3 sefer izlemeye çalıştım 3ünde de yarısına gelmeden uyuyakaldım.
  • yeni film vizyona girmeye çok az kala feza gezginleri adlı güzel kanal, filmi ve cyberpunk filmlerini değerlendirdikleri güzel bir inceleme yapmışlar. yeni film öncesi heyecan yaratıyor bu sohbet.

    inceleme linki
  • bilimkurgu dahisi philip k. dick'in do androids dream of electric sheep isimli kısa hikayesinden çekilmiş film. hayatım boyunca seyrettiğim beynimde en çok yer etmiş bir kaç filmden biridir bu. ve bu filmin yarısı görüntülerse yarısı da müziğidir bana göre, vangelis in soundtrack ini defalarca dinlemişimdir. filmin bazı sahneleri resmen kafama kazınmış müziğiyle replikleriyle ezbere biliyorum. velhasıl kült ötesi bir filmdir, bilim kurgu genre'ına yön veren tüm sektörü etkilemiş filmlerdendir.

    efendim izlemek isteyenlere filmin 3 esas sürümü var, 1982 deki theatrical version yani sinemalarda oynayan sürümü, sonra 1992 de stüdyonun director's cut diye çıkardığı fakat aslında ridley scott ın elinden çıkmayan sürüm var, scott'ın onaylamadığı bir sürümdü ve isteği dışında materyaller de eklendi. en son 2007 de ridley scott tam istediği şekilde editlediği sürüm olan the final cut'ı çıkardı stüdyoyla anlaşıp. neredeyse herkesin hemfikir olduğu izlenmesi gereken sürüm de budur. meraklısıysanız tüm sürümleri izlemenizi öneririm aradaki farkları görmek için.
  • cyberpunk evreni, görselleri, müzikleri ve varloluşçu felsefesiyle adeta bir başyapıt olan bir filmdir. özellikle devam filmi olan blade runner 2049 filmini izledikten sonra değeri daha da anlaşılacaktır.
hesabın var mı? giriş yap