• baştan söyleyeyim yaptığı yanlış değildir. herkesin hesabı kendine.

    bana garip gelen, durumun bu hale gelmiş olması ve toleransların sıfırlanması durumunu gözlememdir.

    sabah kahvaltı yapmak için fırından ekmek almış dönüyorken, börekçinin önünden geçerken aklıma su böreği düştü.

    börekçiye girip (baya kalabalık ve semtin gözdesi) bir dilim su böreği istedim. dikdörtgen tepsideki dilimlenmiş börekten büyükçe bir dilimi tartıya koydu ve dedi ki;

    börekçi; abi 51.5 lira.
    ben; kardeş 50 vereyim mi? bozuk taşımayayım.
    börekçi; abi 50 kurtarsa dükkan senin.
    ben; çatal, peçete de istemiyorum eve gidicem.
    börekçi; abi vallaha kurtarmaz.
    ben; 50 liralık olsun o zaman.
    börekçi; tamam abi.

    sonrasında, yemin ediyorum kuşa atsan yemeyecek bir parçayı aldı ve tepsiye geri koydu. koyduğu parça muhtemelen tepsi bittiğinde bulaşıkhaneye giderken üstünde kalan parçalardan biri olur. o derece küçük.

    tepside 18 ya da 20 dilim börek var. hemen hemen hepsi aynı ebatta. 20 dilim desek, 50 liradan 1000 tl.

    yine de diyorum. esnaf haklıdır. bana garip gelen tavır, davranış, tolerans ve esnafçılığın geldiği nokta.

    muhtmelen artık esnaf lokantalarında, pilavın üstünü de kuru fasülye ile ıslatmıyorlardır ya da ekstra yazıyorlardır.
  • (bkz: heterodoks ekonomi)

    durumlar nanay!

    ek: bir çaylaktan mesaj geldi bana. arkadaş beni bu yazdıklarımdan dolayı homofobik olarak suçlamış. tanrı'm, bu insanlara bir beyin bahşet!
  • bu at yaprakları dükkanın başına geçtikten sonra mutasyona uğrayıp böyle götveren oluyor, o yüzden son derece doğal bir olaydır. bu tip esnafların anneciklerine selam yolluyor, son derece elit ve bir o kadar da eksklusif bayramlar diliyorum.
  • ben olsam yazmaya tenezzul etmezdim. sen bunu yazarak, o da tepsiye geri alarak tenezzul etmis. gereksiz ve bos isler.
  • alır hakkıdır. ama bir daha oradan alışveriş yapmamak da bizim hakkımızdır. esnaf böyle ufak tefek şeylerin peşine düşerse çok kaybeder. bu kadar keskin sınırlarla iş yaparsa, biz de standartların olduğu büyük firmalara yöneliriz. aynı kaliteyi aynı fiyata alırız.
  • arkadaşlar süpermarketten mal alırken 1.5 lirayı ödemediğiniz yada pazarlık ettiğiniz oldu mu? küçük esnafa sıra gelince niye bu şekilde bir beklentiye giriyorsunuz? ayrıca diğerlerinin bu indirimi yapabilmesi kazançları açısından daha mümkünken.

    sığsınız farkındayım ama esnaf biterse bu büyükler sizi süründürür. benden demesi.

    tanım: 1.5 liralık böreği vermek istememiş haklı esnaftır.

    gerekli edit: arkadaşlar aldığım onca mesajdan sonra bir editi gerekli gördüm. mesajlar içinde esnafın bitmesinin bir zararı olmayacağını savunan mı dersin, süpermarket indirim yapmasın ben zaten 3 5 liralık çalıyorum diyeni mi dersin, git şarküteri bölümünden tadımlık iste verirler diyeni mi dersin, editsiz versiyonda belirttiğim bütün sığlar mesaj attı. arkadaşım ailesi esnaf olan biri olarak, hiç bir esnafın o şekilde bir muamele yapmayacağını bildiğimden yazdım, o şekilde bir muameleye maruz kalanlar -ki buna başlık sahibi de dahil- muhtemelen o küçücük şeyi hakkı olarak görüp o şekilde pazarlığa girişti, esnafında tepesi attı vermedi. yoksa hiç bir esnaf eğer kuyumcu değilse o şekilde bi gram hesabı yapmaz. yapıyorsa da hakkıdır, sende bir daha o dükkanı tercih etmezsin, muhtemelen batar. gitmediğin halde batmıyorsa sen sığ bir adamsın, esnaf senin öküzlüğüne misliyle karşılık vermiş olan bu. ki bişeyin bedeli neyse o ödenir. kafede 8 liralık çaya ben 5 vereyim diyor musun? sığlaşmayın arkadaşlar.

    bu arada sadece götür uygulaması ile herhangi bir marketteki ürünleri fiyat açısından kıyasla, ardından o marketle mahalle marketi arasındaki fiyatı kıyasla esnafın ne olduğunu anlaman kolaylaşır. bu üçgende esnaf kalkarsa o market fiyatları götür fiyatlarına çıkar, götür fiyatları ise arşıalaya. benden demesi.
  • bence bu tür olayların buraya taşınması gayet doğru.
    toplumun geldiği toleranssız, insanlıktan çıkmış seviyeyi gösteren anekdotlardan biri bu.
    olay para değil.
    bir de askıda ekmek falan bırakıyoruz. bu derece hesapçı esnaf askıda ekmeği ihtiyaç sahibine veriyor mudur sizce.
    dini bütün olduğu için etik ve vicdana ihtiyaç duymayan tipleri artık gerçek yüzüyle tanıyalım.
  • hukuken doğru ama esnaflığın ruhuna aykırı bir davranış. uzun vadede böyle küçük çıkarcı yaklaşımların çok büyük zararı olur.
  • katılmıyorum
    1,5 liradan zengin olursun ancak
    milletten kıstığından zengin olmazsın.
    adamın o parayı alması hakkı mı evet ancak ikramda bulunması ona daha fazlasını kazandıracaktır.
  • cidden ticaretten anlamıyorsunuz . o tepsiyi 20 kişi alsa ve 20 kişiye 1.5 tl bıraksa adamın 30 tl havaya gitmiş oluyor ve tepsinin maliyetini arttırıyor . siz mal mısınız 1.5 tl fazla koysa senin kabul etmemen gerekiyor senin için bir gıdım ama onun için porsiyon oluyor günün sonunda zarar eden o oluyor . sen ise sadece bir gıdım almamış oluyorsun . son olarak sende yoruyorsun be sözlük biz başlık açamazken açılmasına izin verdiğin başlığa bak birde sayfa sayfa açıklama yapıyoruz .

    edit : 35 tlyi 30 yaptım matematik bilmiyormuşum falan falan cidden insanlar yoruyor
    edit 2 : tartan şahıs oranın çalışanı olabilir yetkisi yoktur bu konuda uyarı almıştır sana 1.5 tl lik börek ikram ettiği için işinden mi olsun
hesabın var mı? giriş yap