• amerika’da pandemi sonrası patlayan istifa hareketidir
  • şimdiye kadar çalıştıkları ile birkaç sene rölantide hayat yaşama garantisi edinmiş, kalkınmış bir ülkenin başlatmış olduğu hareket. türkiye’de çalışanların %80’inin iki ay sonrası için nakit parası yok cebinde.
  • türkiye'de de etkilerinin görüldüğü harekettir.

    abd'deki hareket hakkında çok bilgim yok, fakat işinden istifa edip iş gücünden ayrılan birisi olarak çevremde insanlarda izlediğim trend bu yönde. herkesin kafasında istifa edip daha iyi maaşlı bir işe geçmek, istifa edip freelance olarak çalışmak veya istifa edip yurtdışında gitmek var.

    ek olarak şu anda yeni mezun birisi için istanbul dışından istanbul'un yaşanılabilir bir semtinde ortalama bir eve taşınmak imkansıza yakın. bahsettiğim semtlerde oda kiraları dahi 2000 liraları geçmiş. bu kişi istanbul'a gelip açlık mı çeksin? aile evinde çalışmadan oturmayı tercih etmek çok da mantıksız olmuyor bunu düşününce.

    yeni mezun veya maksimum 2-3 sene tecrübeli beyaz yakalı çalışanların büyük çoğunluğu hayatından hiç memnun değil. herkes kendi alternatif yolunu çizmeye çalışıyor. kan emici işverenler bu süreci daha da hızlandırıyor.

    ben de yaklaşık 7 aylık beyaz yaka sürecimin ardından istifa ettim, harekete katıldım. 65 yaşına kadar çalışmak istemiyorum, emeklilik planım yok bu nedenle. belki 5-6 sene sonra 30 yıllık bir ev alabilirdim, 20 yaşında da bir arabam olurdu. boşa kürek çekmenin anlamı olmadığını düşündüm.

    mutsuz beyaz yakalı kardeşlerime tavsiyem şu: konfor alanınızdan çıkın, internet çağında para kazanmak çok zor değil. en azından kazandığınız sömürüldüğünüze değsin.
  • aslen 2021 başında, covid-19 ile birlikte bir çok insanın, biraz sağlık endişelerini de bahane ederek kariyerlerini tekrar gözden geçirme ve yeni fırsatları değerlendirme adına, kimse organize etmemesine rağmen benzer zamanda gerçekleşmesiyle toplu hareket görünümü kazanmış olan istifalardır. ingilizce kaynakları aramak isteyenler için:

    (bkz: great resignation)
    (bkz: big quit)

    şurada da bahsedildiği üzere, aslında kafa rahatlığından ziyade, amerikada eleman gereksiniminin gitgide büyümesiyle bu hareket de devam etmektedir.

    konunun bence trump'ın zamanında göçmenlerin gelişine karşı yaptığı hamlelerle büyük ilgisi var. dışarıdan gelecek iş gücünü büyük ölçüde kısıtlayıp, içerdeki illegal ama yıllardır çalışan göçmenleri sınır dışı ederek bir sürü pozisyonun açılıp doldurulamamasına sebep oldu. kimse sponsorship işine bulaşmak istemez olunca, boşalan pozisyonlar mecburen daha yüksek maaşlara doldurulmaya başlandı ya da insanlar daha iyi maaşlarla iş değiştirebilir hale geldi.

    görsel

    latin, siyahi ya da beyaz amerikalı fark etmeksizin, bu istifalar ile işsizlik rakamlarının negatif ilişkisi var. dolayısıyla, aslında trump tam da dediği gibi işsizliği düşürmüş oldu bu hamleyle. *

    ama covid'in etkileri geçiyor ve rusya'daki savaş belirsizlik oluşturmasa, piyasalar daha da büyüyecek. bu durumda hala kimseyi almadan nasıl ilerleyecekler cidden merak ediyorum. şu an deli gibi iş imkanı olsa da, bu periyodun 1-2 yıldan fazla sürmesi çok olanaklı değil gibi.

    bekleyelim görelim.
  • önemli olan istifa etmek değil, önemli olan istifa etmeden önce daha yüksek maaş veren şirketi bulmak. işi bulmadan istifa etmek kafasızlık çünkü.

    bir de eski çalıştığın yerdeki haklarını alabilmek. çünkü istifa edince bazı hakları şirketler vermiyor.
  • istifa edince tazminat almayı hakkı sananları görmemizi sağlamış harekettir.
  • bunun için alt kesmi çıldırtmak gerekir. yıllarca osmanlı himayesi altında yaşamış bir toplumda oldukça zordur. türklüklerini kaybetmiş bir kesim çoğunluğu aldı. o yüzden ne kadar istesem de haklarını arayan işçi bizim ülkemizde ütopik...
  • benim de aralarına katılmış olduğum global istifa hareketidir.

    dünya, özellikle ortadoğu öyle bir hale geldi ki, insanların hayatı yaşamadan mutsuz bir şekilde yaşayıp çalışıp ölmesini istiyor. pandemide de bir şekilde virüsün sayesinde bu durum prova edilmiş oldu. (bu cümlemden büyük resmi gören tiplerden olduğum algısı çıkmaması umuduyla) ancak liberal bir dünyada özgürlüklerine düşkün ve inançsızlaşan insanlık tek dünyanın bu olduğunu ve dilediği gibi yaşamak gerektiğini düşündü. her beyin bambaşka felsefi bir pencereye açılıyor. doğal olarak sürü yönetimine karşı çıkan birileri illa ki olacaktı. oldu da.
  • emrah safa gürkan'ın konuyu yorumladığı bir youtube videosu bulunmaktadır.
  • türkiye de kısmen katılanlar var çünkü firmalar istediği özellikte elemanı daha zor buluyorlar pandemi öncesine göre

    iş tatminsizliği ve sağlık nedenleri de insana bu kararı aldırıyor.

    dünyanın resesyona gireceği dönemde dikkatlice karar alınmalı.

    bilimsel olarak ne demek diyenler için terimi ortaya atan adamın kısaca görüşleri şöyle :

    büyük istifa hareketi’ teriminin yaratıcısı dr. anthony klotz, bu hareketi dört nedene bağlıyor: birincisi, aslında pandemiyle özdeşleşmiş olan istifa hareketinin pandemi döneminde değil, pandeminin hafiflediğine inanılan dönemde öne çıkmış olması. yani 2009’dan 2019’a dek abd özelinde düzenli olarak artan istifaların, pandemi döneminin güçlükleri ve belirsizlikleri içinde sert bir frenle durmuş olması, ve pandemide biriken istifaların 2021 yılıyla birlikte büyük bir yığına dönüşmesi. ikinci neden, pandemi başta, yaşadığımız krizlerden yorulmuş ve tükenmiş her sektörden profesyonelin kişisel sağlığını ön plana alarak işlerinden ayrılması. üçüncü neden, yaşadığımız dönüştürücü süreçlerde kendisiyle ilgili yeni şeyler öğrenen ya da yeni yolculuklara çıkmak isteyen profesyonellerin iş değiştirme ya da iş bırakma eğilimi göstermesi, yani kişisel önceliklerindeki değişimi mesleki alanda bir değişiklikle sonuçlandırmaları. dördüncü nedense pandemi süreci boyunca uzaktan çalışmaya alışmış profesyonellerin pandemi önlemlerinin bırakılmasıyla ofis ortamına dönmekte türlü nedenlerle isteksiz davranmaları, fiziksel çalışma ortamlarına dönmek istemeyen çalışanların uzaktan çalışabilecekleri başka işler aramaya yönelmesi.

    makale kaynak : harvard business review
hesabın var mı? giriş yap