• türk insanının büyük çoğunluğunun içinde bulunduğu kısımdır. muhatap olmaktan sıkıldığım insanlardır. şöyle bir durum anlatayım benim ile söyleyeyim gereği çok fazla insanla bir araya gelme fırsatım oluyor. şimdi şöyle anlatayım yine birgün iş gereği tanıştığım bi abimin dükkanında oturuyoruz çay içiyoruz derken sağdan soldan başka iş çevrelerinden insanlar geldi ve ortak sohbet başladı. konu nerden geldiyse özgecan olayına ve ardından antalya da geçtğimiz günlerde öldürülen kıza geldi. ya yapılan yorumlar tamam öldürmesini kabul edemeyiz ama sizde şunu sizde şunu kabul edin ateş olmayan yerden duman çıkmaz, şimdi neden o kızın başına geldi. yok abi bazılarıda hakediyor , ne işi var o saatte orda o kızın demek ki aranıyor, yani bunun gibi bir çok dialog döndü yaklaşık 5 kişilik bir grubun içerisinde ve ben ağzımı açıp hiç bir şey diyemedim. bunlara diyemedim derken artık sıkıldım ben bu insanlara laf anlatmaktan veya yani düşünce yapılarından çok sıkıldım. değişmiyor abi değişmiyor.
    (bkz: eşeğe altın semer sersen eşek eşektir)
  • turkiye'nin bu hallere gelmesindeki en buyuk etkendir.
  • bir adam bilir ve bildiğini de bilir, bu âlimdir, ona uyun.

    bir adam bilir, bildiğini bilmez, o uykudadır, onu uyandırın.

    bir adam da bilmez, bilmediğini bilir, bu yol gösterici arayandır, ona öğretiniz.

    bir adam bilmez, bilmediğini de bilmez, işte bu cahildir, ondan uzak durun.”
  • sadece cahil olmak sıkıntı değildir bu insan için. esas sorun cahil olduğu halde bunun farkında olmaması veya bunu inkar edip bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmasıdır ki aydın türk insanı sorununun antitezi olarak karşımıza çıkar.
  • (bkz: aziz nesin)
  • cahilliğiyle gurur duyan çoğunluk.
  • vakti zamanında iş için gittiğim bir yerde, firma sahibi abd'den geldiğimi öğrendi. başladı orada osmanlıyı biliyorlar mı, başbakanımızı herkes tanıyor mu gibi sorular sormaya. istediği cevapları alamayınca adam bildiğin sinir krizi geçirdi. neyle besleniyor bunlar, ne yapıyorlar da böyle şeylere inanıyorlar anlayamadım.
  • cahiliyet bulaşıcıdır. 21. yüzyılda, bu kadar kitabın, televizyonun, üstüne internetin olduğu devirde isteyen insan herşeyi öğrenir. tembelse uğraşmaz, ya bilmez ya da etrafta yanlış duyduklarını sorgulamadan, araştırmadan inanır. bu devirde cahiliyet tembellikten gelir, tembellik de bulaşıcıdır. yanındaki insanlar kitap okumuyorsa, bilimden tarihten bahsetmiyorsa, sorgulamıyorsa, sen de gayet o tarafa yönelebilirsin. türkiye halkında cahil olan dolu, çünkü türkiye halkında tembel olan dolu.

    üstelik etrafındaki insanlar da cahilse kendi cahiliyetinle 'geri kalmış' hissetmeyeceğin için daha da tembelleşebilirsin. yabancı dil sadece tek bir konu, yabancı dil bilmeyen cahil diye bir şey yok, sadece örnek gösteriyorum; amerikalıların çoğu aileden ingilizceye artı bir dil bilmiyorsa yabancı dil bilmez. okulda öğretileni de mezun olunca pratik falan yapmaz, unutur. zaten amerikalıların çoğu yabancı dil bilmediğinden kendilerini kötü hissetmezler. bizde aynısı yabancı dil konusunda var, ama diğer her konuda da var.

    bunu düzeltebilecek olan eğitim sistemi. ezber dolu eğitim sistemimizin en zayıf kaldığı nokta öğrencileri araştırma yapma, olayları sorgulama, sadece türkiye'de kalmayıp dünyadan bilgi edinme tarzı şeylere yöneltmemesi, ve çocukların merakını arttırmaması.
  • bu kadar çok ekmek yersen sonucu bu olur.nöron eksiğimiz var kabul edelim
  • tembelliği yüzünden bu haldedir.
    armut piş, ağzıma düş insanıdır.
    sürekli kısa zamanda köşeyi dönme hayali kurar. ayrıca arabesk ve duygusaldır.
    düşünce özgürlüğünü daha küçük yaşta tabu haline getirmiş ebeveynlerle büyümüştür.
    mahalle baskısını iliklerine kadar yaşar.
    hepsi dini kalkan olarak kullanır ama reelde din nedir onu bile bilmez.
    ve son olarak eğitim kalitesi yerlerdedir.

    maddeler pekala çoğaltılabilir. ama şu kadarcık şıkla bile çok bir şey beklememek lazım.
hesabın var mı? giriş yap