• bugün türkiye dışında kalmış illerimizden gelip hayatını kaybetmiş vatandaşlarımızın sayılmadığı eksik liste. bunun halep'i, şam'ı, hicaz'ı, yemen'i, bağdat'ı, trakyası var olması lazım.
  • insanlarına tarihini "zaferlerden" ibaret öğreten zihniyetin acıklı yansımasıdır.

    osmanlı devletinin 1. dünya savaşı sırasında sadece 18 mart 1915 - 9 ocak 1916 tarihleri arasında çanakkale'de savaştığını zannedip burada ölenlerin sayısını illere dağıtıp; bakın doğudan hiç ölen yok diye saçmalatır bu zihniyet sizlere.

    oysa herkes bilir ki, bir cepheye asker gönderirken, oraya en yakın kaynakları kullanırsınız. ege'de savaş varsa, oraya kaydırdığınız birliklerin büyük kısmı yakın çevreden olur. kalkıp urfa'dan, trabzon'dan ege'ye asker taşımazsınız. ondandır ki, çanakkale savaşı'nda verilen kayıpların büyük kısmı bursa, balıkesir, istanbul, izmir, denizli gibi çevre illerdendir. çünkü en fazla asker oralardan gönderilmiştir.

    o "adı yok" denilen şehirlerde yaşayanlar ise "kaybettiğimiz için hatırlamadığımız" kafkasya, hicaz, filistin ve ırak cephesine gitmiştir. bugün çanakkale'de verilen 50 küsür bin şehitle "böbürlenen" türkiye halkı nedense;

    ekim 1914 - ekim 1918 kafkasya cephesi'nde verilen 308 bin
    kasım 1914 - temmuz 1916 hicaz cephesi'nde verilen 300 bin
    ocak 1915 - ekim 1918 filistin cephesi'nde verilen 300 bin
    kasım 1914 ırak cephesi'nde verilen 92 bin

    şehitten ve bunların "hangi şehirlerden" gönderildiğinden haberdar değildir. merak bile etmez, çünkü bu devletin verdiği eğitim, oraları ve yenilgileri unutturma amaçlıdır; çanakkale'de ölenleri çoğu batıdandır ya, gerisi teferruattır...
  • balıkesir lisesi savaşın olduğu yıl mezun ver(e)memiştir.
  • cephelere yakın illerden asker alınır argümanı ile yön vermeye çalışmış kimileri.

    o kimileri bir zahmet sarıkamış'ta şehit olanların listesine baksın ve çoğunlukla batı trakyadan geldiklerini bir görsün de öyle tarih dersi vermeye çalışsın.

    bir de bu kimileri o zamanlar şıhların, şeyhlerin, seyyidlerin, imamların, din öğrencilerinin askerlikten muaf olduğunu da unutmasın bunu da değerlendirmeye alsın. bi zahmet kimse gotunden tarih uydurmasın.

    askerleri yakından alıyorlarmış he? tabi tabi.
  • dogal olarak, canakkale'ye yakin olan yerlerde daha fazladir.
  • sayılara bakılarak, bazı bölgelerdeki insanlar daha vefakar, bazıları vefasız, burdan hiç şehit çıkmamış bunlar vatan haini gibi yakıştırmaların yapılmasının yanlış olduğu liste. ki kafkas cephesinde, sarıkamışta bir gecede verdiğimiz 90 bin şehitten sonra köylerde kasabalarda, çocuklar da dahil erkek kalmamıştır nerdeyse.
    tabii ki çanakkale de çok büyük bir mücadele verilmiştir. ama tüm anadolu bu mücadeleye ortak olmuştur, tüm sıkıntılar birlikte çekilmiştir.
  • bursa'yla ve bursalılarla malum konularda alay edenlerin görmesi gereken liste.
    bu ülkede kürtlere uygulanan ayrımcılık bir gerçek fakat özel olarak bir şehre yönelik ayrımcılık ve hakarette bursa başı çekiyor.
    bu liste de yetmezse altı evliya üstü eşkıya şehrimizi ziyaret edebilirler.
  • bu listeyi okuyup bazı illeri vefasız veya hain olarak suçlayabilecek kişi, çok şehit veren diğer il halklarının savaşta beceriksiz olduğunu mu düşünmektedir?

    (bkz: devlet bahçeli soruları)
  • kastamonu ve konya insanının da vefakarlığını gözler önüne koyan sayıdır. 1915 yılında o kadar insanın kastamonu ve konya'dan çanakkaleye gitmesi bugünkü kadar kolay değildir.
  • aralarında, büyük dedemin, iki büyük amcamın, bir büyük dayımım olduğu listedir.

    şehirler bursa ve çanakkale.
hesabın var mı? giriş yap