• altyapı eksikliğinin, açgözlü mütahitlerin ve rüşvet delisi belediye çalışanlarının büyük katkılarıyla, istanbul başta olmak üzere birçok şehirde baş gösteren durum.
  • arsa spekulasyonu,konut ihtiyaci,ko$e donmece derken ortaya cikan ucubik betonsal olu$um.birbirine benzeyen,özelliksiz kentlerin turemesinde birincil neden.
  • carpik yapilasma olarak da tabir edilir.

    carpik kentlesmenin baslica nedenleri olarak, kamu hizmet kurumlarindan olan belediyelerin ve bayindirlik mudurluklerinin vatandasa konut amacli parseller uretmekte herhangi bir calisma yapmamasi, yasalara sadik ve toplumsal hayata duyarli vatandaslarin yapi ruhsati alirken bir yigin burokrasiyle bogusturulmasi, insaat proje ve ruhsat maliyetinin yuksek olmasi ve konut ihtiyacini karsilamak uzere imar planlari* uretmekte gec kalmalari gosterilebilir.

    kamunun ihtiyaci dahilindeki alanlari (yol, yesil alan, otopark gibi) rant ya da siyasi icerikli* kaygilar yuzunden birtakim cikar cevrelerine peskes cekmeleri de ayrica bir etkendir.

    bir baska oge de, herhangi bir diploma ve belgeye tabii olmaksizin memleketin her kosesinde cirit atarak hisseli parselasyon adi verilen krokilerle arazileri dag/ tas/ bayir ve ova demeden hisseli parsellere bolerek ihtiyac sahibi vatandaslara satan emlakcilardir.
  • eng. non-planned urbanization
  • planlamaya gereği gibi önem verilmemesinden dolayı ortaya çıkan ve istenilmeyen kentleşme modeli. bu planlamadan kasıt salt sehir planlama değildir. bir kentin çarpık kentleşme biçimini bürünmemesi için şehirin dış görünüşü dışında tüm özelliklerininde planlanması gerekir.
  • çarpık kentleşme, sadece altyapı eksikliği, belediye hizmetlerinin yanlışları ile sınırlı değildir. bir şehirdeki havaalanının konumu, şehrin iş merkezlerinin, alışveriş merkezlerinin yeri, ulaşımı ve düzenlemesindeki yanlışlıklar gibi daha makro problemler de işin içine girer. şehir ve bölge planlama ve benzeri akademik bölümler bu tip problemleri ele alır ve inceler.
  • şöyle uzaklara doğru bakmayı engelliyor pencereden. en fazla yirmi metre ileriye bakabiliyorsun; sonra her yer ev, her yer bina amınakoyım. nereye bakıyorsun uzaklara. vay arkadaş ya.
  • 80 sonrası gecekondu unsurunun ticarileşmesi sonucu tavan yapmış olay.
    anadolu'nun her köşesinden büyük kentlere akın akın gelen vatandaşların yerleşecek yer bulamamalarının sonucu kendilerini hiyerarşik, ağ türü ve tehlikeli ilişkilerin içinde bulur veya ticarileşmiş illegal ve ucuz konutlara yerleşmek zorunda kalır.
    bu konutların 80 öncesi gecekondularından farkı özensiz ve sadece para için yapılmış, çevre düşmanı konutlar olmasıdır. halbuki 80 öncesi gecekondu sisteminde yapan ve oturan aynı kişi ya da aile olduğundan etrafa daha uyumlu ve güzel konutlar yapılmıştır. 80 sonrası bu konutlar neredeyse tamamen tasfiye edilmiş yerlerine yine kaçak ve çok katlı binalar yapılmıştır.
hesabın var mı? giriş yap